Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Eet eens koolrabi

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Eet eens koolrabi

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

De laatste jaren worden we overspoeld met allerlei „nieuwe" groenten en vruchten. Eén van deze soorten is koolrabi. Koolrabi is heel gezond: het knoUetje bevat een grote hoeveelheid vitamine C. De smaak van gekookte koolrabi doet denken aan bloemkool. Misschien bent u er nog niet toe gekomen om deze groente eens te proberen. Dan is er nu een mooie gelegenheid: koolrabi au gratin. Ook de fruitsalade is klaargemaakt met een vrij „nieuw" gewas: ijsbergsla.

Fruitsalade Oriëntal
1 sinaasappel
1 peer
1 appel
sap van ½ citroen
½ krop ijsbergsla
10 dadels
1 bekertje Bulgaarse yoghurt
zout
1 theelepel suiker
1 theelepel kerrie
peper

Schil de sinaasappel, ontdoe de partjes van het vliesje en snijd ze vervolgens in tweeën. Schil de peer en appel en snijd ze in kleine stukjes. Doe alle vruchtenstukjes in een kom en besprenkel ze met citroensap. Was de sla goed, scheur de bladeren in stukjes en droog ze. Halveer de dadels en ontdoe ze van de pit. Meng de Bulgaarse yoghurt met zout, suiker en de kruiderij en schep vruchten, dadels en sla voorzichtig door deze saus. Serveer de salade in glazen coupes.

Koolrabi au gratin
Gratineren is het geven van een bruin korstje aan een gerecht in de oven met behulp van paneermeel of (meestal) geraspte kaas.

750 g koolrabi
zout
peper
nootmuskaat
boter
150 g geraspte kaas

Schil de koolrabi, snijd ze in dunne plakken en halveer deze. Kook de groente 10 minuten in water met zout en laat ze goed uitlekken. Bestrooi ze vervolgens met peper en nootmuskaat. Leg de koolrabi laag om laag met de geraspte kaas in een beboterde ovenvaste schotel en plaats de schotel ongeveer 20 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven. Geef er bijvoorbeeld varkenslapjes en gekookte aardappelen bij.

Grootmoeders toetje

1 grote zure appel
1 eetlepel boter
1 eetlepel bruine suiker
kaneel
½ liter vanillevla
1 eetlepel rode vruchtengelei of rode jam

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Bak deze snel in de hete boter en strooi de bruine suiker erover. Schep de appel in een vlaschaal, stuif er wat kaneel over en schenk de vla over de appel. Garneer met gelei of jam.

Uit: „Jaargetijden op schaal", een uitgave van Het Nederlands Zuivelbureau.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 november 1983

Terdege | 48 Pagina's

Eet eens koolrabi

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 november 1983

Terdege | 48 Pagina's