Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Ouderwets lekker gebak

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Ouderwets lekker gebak

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Bij oudejaar denken veel mensen meteen aan oliebollen. Die lekkere bollen horen gewoon bij die dag. Het aantal recepten dat verbonden is met een bepaalde dag of streek is erg groot. Wie kent niet de Weesper moppen, de Limburgse vlaai, enz.? Wij geven u hier een paar recepten van traditioneel gebak. Misschien valt het wel zo in de smaak, dat u het vaker gaat bakken!

Kaaswafels
500 g zelfrijzend bakmeel
3 eieren
3 dl melk
3 dl spuitwater
250 g geraspte oude kaas
zout
peper
paprikapoeder
boter

Maak van zelfrijzend bakmeel, eieren, melk en spuitwater een glad beslag. Meng de geraspte kaas erdoor en breng het op smaak met zout en de kruiderij. Warm een wafelijzer goed voor. Beboter het en bak hiermee van het beslag mooie goudbruine wafels.

Vastenavondkoeken
500 g bloem
|30 g boter
125 g suiker
4 eieren
1 dl room
1 eetlepel rozewater
frituurvet
poedersuiker

Meng bloem, gesmolten en afgekoelde boter, suiker, eieren, room en rozewater tot een soepel deeg. Rol dit op een met bloem bestoven aanrecht zo dun mogelijk uit. Snijd het in langwerpige stukken en bak deze in heet frituurvet lichtbruin. Laat ze uitlekken en bestuif ze dik met poedersuiker.

Oliebollen
500 g bloem
20 g gist
½ 1 lauwe melk
5 g zout
1 ei
100 g krenten
100 g rozijnen
25 g oranjesnippers
25 g sukade
frituurolie
poedersuiker

Maak van bloem, de met lauwe melk aangemaakte gist, zout en ei een gistbeslag. Meng er krenten, rozijnen, oranjesnippers en sukade door. Laat het beslag op een warme plaats ongeveer 1 uur rijzen. Maak de olie heet en schep er met twee eetlepels bolletjes beslag in. Bak de bollen gaar en bruin. Laat ze uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker. Geef ze koud of warm.

Nieuwjaarsrolletjcs
100 g boekweitmeel
150 g bloem
2 theelepels kaneel
200 g witte basterdsuiker
1 ei
200 g gesmolten boter
melk

Meng de droge ingrediënten door elkaar en maak er vervolgens met losgeklopt ei, de helft van de wat afgekoelde gesmolten boter en een klein beetje melk een smeuïg deeg van. Roer ongeveer 10 minuten flink en voeg vervolgens de rest van de gesmolten boter toe. Maak kleine balletjes van het deeg en bak er met een wafelijzer waf eitjes van. De kleur van de wafels moet lichtbruin zijn. Rol ze direct na het bakken om de steel van een beboterde houten lepel.

Nieuwjaarstoeters
voor het deeg
50 g boter
125 g basterdsuiker
1 eetlepel stroop
50 g bloem
½ theelepel gemberpoeder

voor de vulling
¼1 slagroom
basterdsuiker
2 eetlepels koffielikeur
poedersuiker

Roer boter en suiker schuimig en voeg de stroop toe. Zeef bloem en gemberpoeder. Voeg dit bij het botermengsel en roer dit tot het zacht is. Zet het koud weg. Vorm er met een theelepel bolletjes van en leg deze een beboterde bakplaat. Plaats de koekjes middenin een op 200° C voorverwarmde oven en bak ze in 15 tot 20 minuten goudgeel. Neem de koekjes van de bakplaat en rol ze direct om bijvoorbeeld een beboterde steel van een houten lepel. Laat de rolletjes afkoelen en vul ze met de met basterdsuiker en likeur stijfgeklopte slagroom. Bestrooi de rolletjes met poedersuiker.

Friese dûmkes
250 g bloem
125 g boter
100 g lichtbruine suiker
1 theelepel kaneel
2 theelepels gemberpoeder
1 eetlepel anijszaad
1 eetlepel gekneusde korianderzaadjes
50 g gehakte hazelnoten
zout
2 eieren

Kneed alle ingrediënten dooreen en rol het deeg uit tot een lap van 1 cm dikte. Snijd er repen uit van 2 bij 5 cm. Leg ze op een beboterd bakblik en bak ze gedurende 30 minuten in een op 175° C voorverwarmde oven. Druk met de duim een holte in de koekjes. Hieraan danken ze hun naam.

Uit: „Jaargetijden op schaal", uitgave van het Nederlands Zuivelbureau.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 december 1983

Terdege | 56 Pagina's

Ouderwets lekker gebak

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 december 1983

Terdege | 56 Pagina's