Bekijk het origineel

Kleedje in kruissteek en ajour

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kleedje in kruissteek en ajour

2 minuten leestijd

<br />

Perzisch ajour is een handwerktechniek die vrij onbekend is. Toch is het niet moeilijk om te leren. U kunt het op diverse manieren toepassen. Dit is een klein kleedje, maar wat let u om een groot tafellaken met dit prachtige motief te versieren.

Afmeting: plm. 45 x 45 cm.

Benodigd materiaal:
een lapje naturelkleurig linnen van plm. 50 x 50 cm met 10 weefseldraden op 1 cm; splijtgaren in de kleur van het linnen en de bij de teltekening genoemde kleuren.

Werkwijze: Het lapje linnen omslingeren om rafelen te voorkomen en kruiselings het midden afrijgen. Het borduurwerk uitvoeren met 3 draadjes splijtgaren volgens de teltekening en de daarbij gegeven kleurverdeling. Eén hokje van de teltekening stelt 2 draden van het weefsel voor, waarover ieder kruisje in hoogte en breedte gewerkt wordt. Het perzisch ajour met 3 draadjes naturelkleurig splijtgaren werken, iedere steek over het getekende aantal draden werken en steeds 1 weefseldraad tussenruimte tussen de platsteken.

Vanaf de kruising van rijgdraden 127 weefseldraden naar beneden aftellen en hier beginnen bij het aangegeven midden van de teltekening, de bovenste kruisjesrij tegen de afgetelde draad. Bij de hokjessteken over 6 weefseldraden de draad goed aantrekken, bij de platsteken en de kruissteken de draad niet aantrekken.

In het bloemmotief voor de steeltjes van de blauwe bloemetjes groene stikSteekjes werken, de overige stiksteekjes met donkerrood borduren. Eerst het getekende gedeelte werken, dan aansluitend aan de andere kant van de rijgdraad het gewerkte gedeelte in spiegelbeeld herhalen. Nu is ¼ gedeelte van de rand gewerkt.

Langs de andere 3 zijden op dezelfde wijze het gewerkte gedeelte aansluitend herhalen, zó, dat het kruisje in de linker bovenhoek van het ervoor gewerkte motief, het kruisje van de rechter bovenhoek van het volgende motief is. Voor de rand 16 weefseldraden buiten het borduurwerk rondom een rij hokjessteken werken, iedere steek over 6 weefseldraden.

Afwerking: Het borduurwerk aan de achterkant strijken onder een vochtige doek. Rondom een zoom van 1 cm met ½ cm inslag naar de verkeerde kant vouwen en tegen de rand hokjessteken vastzetten, de hoekjes schuin tegen elkaar afwerken.

Met toestemming van de uitgever overgenomen uit „Groot Perzisch ajourboek" door Henriëtte Beukers, uitgave Zomer & Keuning Boeken BV, Ede.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 januari 1984

Terdege | 48 Pagina's

Kleedje in kruissteek en ajour

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 januari 1984

Terdege | 48 Pagina's

PDF Bekijken