Bekijk het origineel

Een driedelig babypak in bloemmotief

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een driedelig babypak in bloemmotief

5 minuten leestijd

<br />

Deze driedelige combinatie is gemakkelijk aan en uit te trekken en ziet er vrolijk uit. De patronen zijn gemaakt voor maat 68 en passen baby' s van 3 tot 9 maanden. Als u het lastig vindt om de stof voor het jasje door te stikken, kunt u het jasje ook gewoon voeren. Houdt ook hiervoor de patroontekening aan.

Belangrijk: stoffen moeten kleurecht en wasbaar zijn.

Werkbeschrijving jasje en muts, maat 68

Benodigd materiaal:
1 10 cm bloemeljesstof van 90 cm breed; 60 cm dikke witte molton van 130 cm breed (eerst wassen); elastisch naaigaren en 20 cm elastiek van 0,5 cm breedte. Neem het patroonschema op ware grootte over op ruitjespapier. Eén blokje is 5x5 cm.

Knippen:
rugpand eenmaal, voorpand en mouw tweemaal uit molton en gebloemde stof knippen (neem rondom wel ongeveer 3 cm naad). Knip twee royale zakken uit molton en bloemetjesstof. Kraag en mutsdeel met rondom 1 cm naad knippen. Bovendien zijn er nog 4 strikbandjes nodig, elk 40 cm lang en 3 cm breed; 2 biezen voor de naden van 2x90 cm, en 2 biezen om alle knipkanten om te boorden van elk 3x90 cm.

Voor de muts knippen; een aan te rimpelen strook van 5x80 cm en een strook die dient als strikband en bies van 3x90 cm. Bij de biezen is rekening gehouden met de naden.

Het jasje naaien:
leg de panden van molton op de bijbehorende panden van bloemetjesstof, de goede kanten van de stof naar buiten, en stik de delen diagonaalsgewijze door. Hiervoor de eerste lijn in de hoek met een lineaal en kleermakerskrijt tekenen, en elke volgende lijn met onderling steeds dezelfde tussenruimte op de stof tekenen. Stik de lijnen door en maak ook in de andere schuine richting doorstiklijnen.

Leg de papieren patroondelen op de panden en knip de zij- en mouwnaden bij tot 0,5 cm breedte. Alle overige kanten, ook de onderkant van de panden, mouwen en zakken zonder naadbreedte afknippen. Later worden deze kanten afgewerkt met biezen. Leg de panden met de goede (molton)kanten op elkaar, sluit de schoudernaden met een stiklijn en vouw de naad open. Vouw bij de biezen van 2 cm breed aan beide kanten een smalle inslag naar binnen, zodat een strook van ongeveer 1 cm breedte overblijft. De bies op de schoudernaad naaien, zodat de naad onzichtbaar wordt.

De mouwen inzetten, naad openvouwen en een bies op de naad naaien. Sluit dan de mouw- en zijnaad in één keer door, naad openvouwen en afwerkenmet een bies. Dan de zakken, manchetten en panden omboorden met de 3 cm brede bies. Leg daarvoor de bies met de goede kant op de goede kant van de panden, ruim 0,5 cm vanaf de knipkant doorstikken, omvouwen naar achteren, een inslagje maken en met de hand aan de binnenkant van de panden vastnaaien, vlak naast de eerste stiklijn. Beide zakken op een pand naaien; de ene op de moltonkant en de andere op de kant van de bloemetjesstof.

Acht strikbandjes maken van 1 cm breed en paarsgewijs op beide zijden van de panden naaien (zie kruisjes op de patroon delen). De kraagdelen rondom op elkaar naaien, laateen klein stukje open, en keer de goede kant naar buiten. Met de hand het laatste stukje dichtnaaien. De delen ;i\ tussen de merktekens (zie patroondeel) langs de halsronding zetten.

De muts naaien:
het achterdeel van de muts aan het voordeel naaien (zie kruisjes op het patroondeel). De naden metzigzagsteken afwerken om rafelen te voorkomen. Maak aan een lange kant van de ruche een zoompje, rimpel de strook een beetje in en naai het aan de voor- en onderkant van de muts. Naai ook de korte kanten aan elkaar. De naden smal afknippen en afwerken met zigzagsteken.

Langs de onderkant van het achtermutsdeel een bies opnaaien van 1 cm breed (met aan beide lange kanten inslagjes) en rijg het elastiek door. Naai de einden van het elastiek vast, vouw de eindjes van de bies naar binnen en naai het vast. Op de plaats van de stippellijnen (zie patroon) een stiklijn maken met elastisch naaigaren (wordt met de hand om de spoel gewonden).

De eindjes van het elastiek aan elkaar knopen. Ook aan de voorkant van de muts, over 8 cm, een zelfde lijn maken.

Werkbeschrijving pofbroek, maat 68

Benodigd materiaal:
130 cm bloemetjesstof van 90 cm breed; elastisch naaigaren; 50 cm elastiek van 0,5 cm breedte.

Knippen en naaien:
het voor- en rugpand zijn bij dit patroon hetzelfde. Het pand viermaal uitknippen. Neem rondom 1,5 cm extra voor de naad, maar aan de boven- en onderkant 4 cm voor de zomen. Voor de strikbanden 4 reepjes stof knippen van 4x25 cm. Maak eerst rondom langs alle kanten van de panden zigzagsteken om rafelen te voorkomen.

Naai de delen twee aan twee langs de middennaad aan elkaar. Naden openstiijken en aan de bovenkant 4 cm stofbreedte naar binnen vouwen. De bovenkantvan de panden met elastisch garen inrimpeien, waarbij de stiklijnen onderling een tussenruimte hebben van ongeveer 8 mm.

Knoop de eindjes van het elastiek aan elkaar en sluit nu ook de zijnaden met een stiklijn. Binnenbeennaden in een keer dichtstikken en openstrijken. Maak aan de onderkant een inslag van 4 cm breed en maak op de plaats van de stippellijnen (zie patroon) 2 stiklijnen met elastisch naaigaren.

Laat een klein stukje open, rijg elastiek door het tunneltje en naai de eindjes aan elkaar. Vouw de strikbandjes in de lengte dubbel, maak inslagjes en naai de kanten op elkaar, zodat het bandje ongeveer 8 mm breed is. Naai de bandjes met de hand aan de bovenkant van de broek.

Met toestemming van de uitgever overgenomen uit „Kinderkleertjes, maak ze zelf" van Heine/Hoffman, uitgave Zomer & Keuning Boeken B.V. te Ede.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 maart 1984

Terdege | 60 Pagina's

Een driedelig babypak in bloemmotief

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 maart 1984

Terdege | 60 Pagina's

PDF Bekijken