Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Gevogelte met rijst

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Gevogelte met rijst

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Rijst kan in heel veel gerechten verwerkt worden en bij even zo vele maaltijden gegeten worden. Dat blijkt wel als je,, Het grote rijstkookboek'' doorbladert, In dit boek is niet alleen het beproefde recept voor nasi goreng of een andere Indische rijsttafel te vinden, de ondertitel ,,meer dan 200 overheerlijke rijstgerechten" slaat ook op die gerechten die met rijst des te beter smaken. Bij zeer veel recepten staat dan ook vermeld dat gekookte rijst er uitstekend bij past. Verder is in talloze gerechten ,, een kopje rijst" verwerkt. Deze keer een aantal ideeën om gevogelte met rijst te serveren (recepten voor vier personen). Het grote rijstkookboek is een uitgave van Elsevier, Amsterdam en telt 160 bladzijden. De gebonden uitvoering omvat diverse kleuren- en zwartwit-illustraties. De auteur is Kwee Siok Lan en de prijs is ƒ 29,75.

Kip a la Grecque
1 kip (ruim 1 kg)
1 theel. paprikapoeder
peper en zout, kipkruiden
3-4 uien (middelgroot)
2 tenen knoflook
1 rode paprika (zonder zaad en zaadlijsten)
75 g rauwe ham
2 eetl. boter, 2 eetl. olijfolie
snufje saffraanpoeder
V2 theel. korianderpoeder
V4 dl witte wijn
ruim Vi dl bouillon
V4 dl witte port
1 kg verse spinazie
8 zwarte olijven, 4 tomaten
enkele druppels tabasco
2 eetl. yoghurt
Verdeel de kip in 4 stukken en bestrooi deze met paprika, peper en zouten kipkruiden. Snipperde uien, hak de ham en knoflook fijn, snijd de paprika in dunne reepjes. Verhit de boter en olie, fruit hierin ui, knoflook en paprika enkele minuten, voeg ook de ham toe. Leg de kip in de pan, bestrooi de stukken met saffraanpoeder en koriander. Giet er wijn en port bij. Laat de stukken afgedekt in ca. 20 minuten gaar stoven. Maak de spinazie schoon, hak alle steeltjes af. Kook de groenten maximaal 5 minuten in iets gezouten water. Giet ze af, laat uitlekken en doe ze bij de kip. Voeg nog een beetje bouillon toe, de ontvelde tomaten, gehalveerde olijven en tabasco. Stoof nog 10 minuten verder, kruid eventueel naar wens bij met peper en zout. Roer er op het laatst nog de yoghurt door. Serveer met gekookte rijst en gemengde salade of komkommer uit de oven.

Kalkoen met paprika en courgette
500gkalkoenfilet
peper, zout, kipkruiden
2 uien, 2 groene paprika's
1 prei, 1 teen knoflook
1 courgette of komkommer
4 eetl. zonnebloemolie
6 gepelde tomaten (blik)
V2 dl bouillon (tablet)
peper, selderijzout
1 glas witte wijn
Snijd de kalkoen dwars op de vezel in blokjes van 1 cm en bestrooi deze met peper, zout en kipkruiden. Laat de kruiden in het vlees trekken. Snipper de uien en halveer de paprika's. Haal zaad en zaadlijsten weg en snijd de vruchten in dunne reepjes. Schil de courgette en snijd die eveneens in reepjes. Hak de gewassen prei fijn. Verhit de olie en bak hierin het vlees in enkele minuten goudbruin. Neem de blokjes kalkoen eruit met een schuimspaan, zet ze even weg. Fruit in dezelfde olie de uiesnippers en gehakte knoflook, en voeg achtereenvolgens toe prei, paprika, courgette en door een zeef gewreven tomaten. Bak ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg dan de bouillon toe en breng op smaak met peper en selderijzout. Laat nu afgedekt ca. 10 minuten smoren. Doe daarna het kalkoenvlees erbij met de wijn en verwarm langzaam, echter zonder tot het kookpunt te brengen. Proef of de smaak naar wens is, kruid anders wat bij (met paprikapoeder, zout, peper). Met gekookte rijst een bijzonder smakelijke en lichtverteerbare maaltijd! Hierbij past vooraf koude romige preisoep of grote gevulde champignons. Schenk bij dit gerecht een volle, stevige Bordeaux.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1984

Terdege | 64 Pagina's

Gevogelte met rijst

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1984

Terdege | 64 Pagina's