Bekijk het origineel

Lekkere soepen en groente met garnering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lekkere soepen en groente met garnering

5 minuten leestijd

Twee menuonderdelen die u als één maaltijd kunt serveren maar uiteraard ook met andere gerechten kunt combineren. Prei en venkel worden momenteel veel aangevoerd, de groenteman heeft ze vast. Ookkoolrabi en raapstelen zijn volop verkrijgbaar. Misschien hebt u ze zelfs al in huis, dan kunt u meteen aan de slag.

Prei-roomsoep
2 forse preien (ca. 500 g) 1 ui, 1 eetl. boter 11. runderbouillon 30 g boter, 30 g bloem zout, versgemalen witte peper V2 dl slagroom 1 eidooier 1 eetl. gehakte peterselie De preien schoonmaken door de buitenste bladeren en het onderste eindje te verwijderen. Snijd ze dan overlangs doormidden, houd ze onder de stromende kraan om al het overtollige zand weg te spoelen en snijd ze in dunne plakjes. Wat dunne stukjes achterhouden voor de garnering. De ui fijnhakkenen in 1 eetlepel boter zachtjes fruiten, samen met de prei. De verwarmde bouillon er bij gieten en de soep zo' n 20 minuten laten koken. In een andere pan de 30 g boter smelten, de bloem erbij doen en dan onder voortdurend roeren er de prei-bouillon bijgieten. De soep nog zo' n 7 minuten laten koken en afmakenmet zout, pepereneenmet slagroom losgeklopte eierdooier. De rauwe ringetjes prei en de peterselie er doorroeren. Variaties: Voor een gladde soep de gaargekookte prei pureren. Bestrooi de soep eens met bieslook en/of geraspte kaas. Eventueel kan de soep bestrooid met geraspte kaas in de oven of onder de grill worden gezet om te gratineren.

Venkel met ham en tomatensaus
2 venkelknollen 25 g boter, zout en peper sap van V2 citroen 50 g boter 5 eetl. tomatenpuree 1 eetl. paprikapoeder zout, peper uit de molen 1 mespuntje suiker 200 ggekookte ham (dikke plakken) V2theel. gedroogde oregano Ontdoe de venkelknollen zonodig van de buitenste bladen en snijd het grootste deel van de stronk af. Halveer de knollen. Smelt de boter, voeg citroensap, zout en peper naar smaak toe. Gietervervolgens4dlwarm water bij (of half water/witte wij n). Laat de gehalveerde knollen even koken en draai daarna de hittebron lager. Laat de knollen niet langer dan 15 minuten stoven. Laat de gestoofde venkelknollen op een vergiet goed uitlekken en afkoelen. Zeef het stoofvocht en houd 2 ¥2 diapart. Hak of snijd de ham in snippers, smalle reepjes of in kleine blokjes. Verhit de boterin een koekepan. Wacht tot het schuim op de boter is weggetrokken. Bak de gehalveerde venkelknollen eraan alle kanten even in totze wat kleur hebben gekregen en goed warm geworden zijn. Houd de groente daarna warm. Voeg aan de resterende boterin de koekepan tomatenpuree, maïzena en paprikapoeder toe. Roer alles goed om en voeg dan onder voortdurend roeren het stoofvocht toe. Laat alles onder voortdurend roeren 3 tot 5 minuten zachtjes koken. Doe ernaar eigen smaak en inzicht watzout en peper bij. Voeg de ham toe en roer de oregano door de saus. Laat de saus daarna nog2 minuten zachtjes doorkoken. Omdesomswatalterinzige smaak van de tomatenpuree te versluieren, kunt u er 1 flinke mespunt suiker aan toevoegen. Noodzakelijk is het echter niet. Leg de venkelknollen op een voorverwarmde schaal en schenk de saus er over. Dien alles zo warm mogelijk op.

Kooirabi met kerriesaus
4 kooirabi's 25 g bloem, 25 g boter 1 sjalotje, 2 theel. kerrie 1 eetl. mosterd, 2 dl bouillon scheutje koffieroom Schil de koolrabi's. Snijd de groente in parten en kook ze in water, waaraan watzoutis toegevoegd. Reken op een kooktijd van ten hoogste 20 minuten. Maak intussen het sausje. Smelt de boter, voeg het fijngehakte sjalotje toe en laat het licht kleuren. Doeerdan^ de kerrie en wat later de bloem bij. Blijf'zolang roeren totdat een gladde massa is ontstaan. Gietde warme bouillonerbij. Roerde mosterd en de lauwe koffieroom erover. Bij varkensvlees smaakt de kooirabi met de kerriesaus voortreffelijk. Geef er gekookte aardappelen bij.

Stamppot met raapsteeltjes
1 V2 kg aardappelen 4 bossen raapsteeltj es scheutje melk, klontje boter zout en peper Kook de geschilde aardappelen gaar. Snijd de worteltjes van de raapsteeltjes. Was de groente zorgvuldig. Maak van de gare aardappelen met een scheutje warme melken het klontje boter een puree. Voegzoutenpeper naarsmaaktoe. Snijd de raapsteeltjes op het laatste moment klein en meng ze door de puree. Geefereenkarbonadebij.

Franse wortelensoep
350 g worteltjes of winterpeen 1 ui, 2 eetl, boter 1 theel. suiker, 11 runderbouillon 50 grijst, 1 eetl. boter Smelt de boter en fruit daarin het gesnipperde uitje goudgeel. Voeg dan de geschilde of geschrapte en in stukjes gesneden worteltjes toe en de suiker. Als de worteltj es bruin zij n geworden, de bouillon erbij gieten en alles aan de kook brengen. De rijst erin strooien en de soep een half uurtje latenkoken. Dan alles door een zeef wrijven en de soep warmen. De boter inblokjeserdoorroeren. Eten met stokbrood of geroosterd brood.

Lekkerbekken
De recepten op deze pagina zijn afkomstig uit respectievelij k,,Soepen'' en,, Verse groente". Ditzijntwee boekjes uit de serie Lekkerbekken, een kookboekenreeks van de Culinaire Boekerij. leder boekje staat vol smakelijk recepten, zowel traditionele als verrassende. Jammer dat er slechts vijf kleurenfoto'sin staan (incl. de omslag) wantzoiets maakt een recept extra aantrekkelijk. Wel staan er een paartekeningenin, maar die slaan meestal niet zozeer op het gerecht als wel op de ingrediënten. „Soepen" door Cecile Thijssen en „Verse groente" door Hans Belterman, uitg. Zomer & Keuning, Ede, 84blz., prijs ƒ 9,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 maart 1986

Terdege | 64 Pagina's

Lekkere soepen en groente met garnering

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 maart 1986

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken