Bekijk het origineel

Schildklierproblemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schildklierproblemen

3 minuten leestijd

Onlangs werd in Amsterdam een internationaal congres gehouden over schildklierziekten. Niet minder dan zo'n 200 specialisten uit 24 landen namen eraan deel. Het congres was georganiseerd door de Amsterdamse thyroidclub in samenwerking met de afdeling klinische immunologie van het VU-ziekenhuis en de afdelingen kindergeneeskunde en endocrinologie van het Academisch Medisch Centrum in de hoofdstad.
Centraal thema in de besprekingen vormde een nog vrij recente Nederlandse ontdekking dat een groot deel van de schildklierziekten wellicht veroorzaakt wordt door afweerreacties van het eigen lichaam. De meest voorkomende schildklierziekte is struma, waarbij sprake is van een vergrote en te hard werkende schildklier met alle daarbij behorende gevolgen in de hormonale huishouding van het lichaam. De Nederiandse deskundigen zijn van mening, dat afweerstoffen die door het lichaam zelf worden geproduceerd de schildklier aanzetten tot de ongewenste groei zoals bij struma het geval is.
Volgens dr. H. A. Drexhage van de Amsterdamse thyroidclub spelen waarschijnlijk drie factoren een rol: de stofwisseling van jodium, die iets te maken heeft met het opbouwen van een afweerreactie tegen de schildklier en een eventuele erfelijke aanleg voor schildklierafwijkingen. Van de Nederiandse bevolking heeft overigens ongeveer drie tot zes procent last van schildklierafwijkingen. Een andere afwijking van de schildklier is, naast struma, een aangeboren tekort aan schildklierhormoon. Dit kan in ons land tegenwoordig worden opgespoord met behulp van een hielprikje van de zuigeling, waardoor ernstige afwijkingen kunnen worden voorkomen door in een vroeg stadium extra schildklierhormoon toe te dienen.
Er zijn zelfs al tests in ontwikkeling waardoor het straks naar verwachting mogelijk wordt om al vóór de geboorte na te gaan of er problemen met de schildklier zullen ontstaan. Het tekort aan schildklierhormoon dat bij één op de vierduizend pasgeborenen voorkomt blijkt namelijk vaak te worden veroorzaakt door antistoffen die de baby's van hun moeder meekrijgen. Als dit onderzoek deel kan gaan uitmaken van de routinematige zwangerschapscontrole zal dit per saldo goedkoper uitkomen dan het huidige systeem van hielprikjes. In Canada worden al proeven genomen met een test tijdens de zwangerschap.
Een Australisch team deelde op het congres mee, dat in sommige delen van China cretinisme nog veel voorkomt. Deze aandoening leidt door een tekort aan schildklierhormoon tot verstandelijke en lichamelijke afwijkingen (dwerggroei). Cretinisme komt in Nederland al sinds decennia niet meer voor. De ziekte kan worden voorkomen door toevoeging van jodium aan de voeding, zoals dat bijvoorbeeld bij het Nederlandse zout wordt gedaan. In sommige Chinese streken is 14 procent van de bevolking door cretinisme zwaar verstandelijk gehandicapt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1986

Terdege | 64 Pagina's

Schildklierproblemen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1986

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken