Bekijk het origineel

Lams- of kalfsvlees voor een feestelijk menu

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lams- of kalfsvlees voor een feestelijk menu

3 minuten leestijd

<br />

Soms wil je wel eens iets aparts op tafel zetten, maarje weet niet wat. Probeer het eens met lams- of kalfsvlees. De „andere" smaak geeft het al iets speciaals en een fijn sausje maakt het helemaal af.

Gebraden lamsbout
1 lamsbout met been (ca. 1 kg)
peper,
150 g boter 
0,5 theel. gedroogde tijm
1 theel. gedroogde rosemarijn
3 grote rijpe tomaten (ontveld, vruchtvlees in blokjes gesneden)
1 teentje knoflook, gepeld
4 eetl. rode wijn of rode port (ruby)

Meng wat peper, tijm en rosemarijn en wrijf met het mengsel het vlees in. Laat het vlees 5 minuten liggen. Verhit de boter en schroei de lamsbout er rondom in dicht. Temper de hittebron en laat de bout in 35 a 40 minuten zachtjes mooi bruin braden. Leg het teentje knoflook en de tomaten er 5 minuten voor het einde van de braadtijd bij. Neem de lamsbout uit de pan en laat hem 10 minuten rusten voordat u hem aansnijdt. Voeg wijn of port aan de braadboter toe. Roer alle aanbaksels van de bodem van de braadpan los. Verwijder het teentje knoflook. Laat de saus flink doorkoken en voeg er eventueel nog enkele eetlepels water of bouillon aan toe. Zeef de saus en wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Klop daarna nog een klontje boter door de saus. Snijd het vlees in plakken en leg het op een voorverwarmde schaal. Schenk een deel van de saus over het vlees en geef de rest er apart bij.

Kalfsoestertjes met druivesaus
Voor vier personen
8 kalfsoestertjes
peper,
125 g boter
1 eetl. bloem
2,5 dl bouillon (evt. van tablet of korrels)
1 trosje druiven, ca. 300 g, gepeld en ontpit
1 theel. fijne Franse mosterd
3 eetl. niet al te droge sherry

Wrijf het vlees vlak voor het bakken in met wat peper. Verhit 100 gram boter en bak de oesters boven een niet al te hoog vuur aan weerszijden goudbruin. Voeg de rest van de boter toe en laat de oestertjes nog 5 minuten heel zachtjes bakken. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Laat op 2 eetlepels na de bakboter uit de pan lopen. Roer de bloem door de resterende boter tot een egale massa is verkregen. Voeg onder voortdurend roeren de bouillon toe. Blijf zo lang roeren tot een gladde saus is verkregen. Indien de saus wat al te dik uitvalt kunt u er altijd nog wat extra bouillon (of heet water) aan toe te voegen. Laat de saus gedurende 3 minuten zachtjes pruttelen. Zeef de saus door een fijne zeef. Roer de mosterd en de sherry erdoor en warm de druiven er in op. Leg de oestertjes op een voorverwarmde schotel. Schep meteen schuimspaan de druiven met wat saus over de oestertjes en geef de rest van de saus er apart bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 december 1986

Terdege | 64 Pagina's

Lams- of kalfsvlees voor een feestelijk menu

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 december 1986

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken