Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Verse voorjaarsgroenten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Verse voorjaarsgroenten

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Lekker variëren met verse groente, dat kan in het voorjaar weer volop. Als de groente nog duur is kunt u de jonge bladgroente heel goed rauw gebruiken: u hebt dan minder nodig, en het is nog gezond bovendien. Bij het woord stamppot denkt u misschien direct aan stevige winterkost, maar stamppot van rauwe spinazie is een typisch voorjaarsgerecht. Met de bekende krop sla kan natuurlijk ook eindeloos worden gevarieerd.

Koolrabi
1 kg koolrabi, zout
1 eetlepel boter of margarine
nootmuskaat.
Snijd de koolrabi's in plakken en schil ze. Snijd de plakken in reepjes. Kook de groente in water met zout in ± 20 minuten gaar. Giet de koolrabi af, schud er een klontje margarine door en strooi er wat nootmuskaat over.

Kropsla
Haal de sla uit elkaar, was hem, laat hem uitlekken of sla hem droog en pluk hem. Vermeng de sla met een slasaus.
Variaties:
Vermeng de kropsla met:
• geraspte rauwe wortel
• in plakken gesneden tomaat of komkommer
• blokjes gekookte biet
• verse tuinkruiden zoals peterselie, selderij, basilicum of bieslook
• reepjes rode paprika
• radijsjes
• prei, mandarijn en kleingesneden lavas
• ui en reepjes paprika
• schijven sinaasappel, reepjes sinaasappelschil
• geraspte selderij knol
• tuinkers en mandarijn

Gestoofde komkommer in kerriesaus
2 grote komkommers
1 eetlepel boter of margarine 
1 en halve a 2 theelepels kerrie, zout
20 g (3 eetlepels) bloem
melk, 2 dl (ruim 1 kopje) bouillon of water
peterselie
Schil de komkommers, snijd ze in de lengte door en verdeel ze in stukken van ± 4 cm lengte. Smelt de margarine en schep de komkommer, de kerrie en zout erdoor. Laat de groente ± 10 minuten zachtjes smoren en haal ze met een schuimspaan uit het vocht. Meng de bloem aan met wat koude melk. Schenk de bouillon in de groentepan en breng hem aan de kook. Bind het vocht met de aangemengde bloem. Laat de saus even doorkoken, warm de komkommer op in de saus en bestrooi het gerecht met gewassen en fijngesneden peterselie. Gebruik in plaats van kerrie ook eens tomatenpuree of paprikapoeder.

Slierasperges
Anderhalf kg asperges
5 g zout per liter water
4 eieren
boter of margarine
nootmuskaat
Schil (b.v.meteen dunschiller) dè^ asperges, te beginnen ± 3 cm onder^ de kop. Snijd de harde onderste delen weg. Kook de gewassen afgesneden onderste delen met de asperges mee. Van het vocht kan later aspergesoep gemaakt worden. Leg de asperges in één richting, bind ze gesorteerd naar dikte in bosjes en maak die met één of meer draadjes vast. Kook de asperges met ruim water en zout in ± 45 minuten gaar. Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze door midden. Haal de bosjes asperges met een schuimspaan uit het kooknat, laat ze goed uitlekken en leg ze op een schaal, zodat zij met de koppen in één richting liggen. Knip de touwtjes los. Leg de eieren rondom de asperges. Presenteer hierbij gesmolten margarine en nootmuskaat.

Stamppot van rauwe spinazie
1en halve kg aardappelen
4 dl (ruim 2 kopjes) melk
boter of margarine
zout, peper, nootmuskaat 
Halve kg jonge raapstelen, spinazie of stoofsla
blokjes kaas of geraspte kaas
uitgebakken mager spek
Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en zet ze op met weinig kokend water en zout. Kook de aardappelen gaar in ± 30 minuten. Giet het kookvocht af. Maak van de aardappelen met de warme melk, margarine, zout, peperen nootmuskaat een puree. Was de groente, laat ze uitlekken en snijd ze fijn. Roer de groente door de puree en laat de stampot goed warm worden. Meng desgewenst blokjes kaas, geraspte kaas of blokjes uitgebakken spek door de stamppot, l< />

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 mei 1987

Terdege | 64 Pagina's

Verse voorjaarsgroenten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 mei 1987

Terdege | 64 Pagina's