Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Was zure melk in klotsende veldfles de eerste yoghurt?

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Was zure melk in klotsende veldfles de eerste yoghurt?

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Yoghurt eten we in Nederland bijna allemaal wel eens. Sommige mensen eten het dagelijks. Puur of met muesli. Wist u dat er zelfs recepten in omloop zijn voor yoghurtcake? En dat ze in Turkije sinaasappelsap door de yoghurt heel gewoon vinden?

Oorsprong
De oorsprong van yoghurt is niet precies bekend. Waarschijnlijk is de ontdekking ergens in het Verre Oosten gedaan. Legendes over de ontdekking zijn er daarentegen legio. Er is bij voorbeeld de legende uit de steppe van Mongolië. Het verhaal speelt zich af in de tijd van de onweerstaanbare expansiedrift van Gengis Khan. Een boodschapper van de beroemde strijder hield even halt in een pas veroverd dorp. De boodschapper vroeg in het dorp om water, voor hij de woestijn in trok. De bewoners, die niet tot veel zachtmoedigheid geneigd waren, vulden zijn veldfles met melk. Ze dachten dat deze melk in de woestijn wel zou bederven en dat de boodschapper op deze manier zou omkomen. De felle galop van het paard en de hitte van de woestijn deden hun werk en toen de man wilde drinken, ontdekte hij in plaats van water een witte vloeistof. De boodschapper kwam niet om, maar kreeg daarentegen juist nieuwe energie. In de twintigste eeuw werd yoghurt ook in Europa bijzonder populair. De door ons gebruikte naam "yoghurt" is afgeleid van het Turkse woord' 'jauurt", dat dikke melk betekent.

Voedingswaarde
Yoghurt zou volgens sommigen een bijzonder geneeskrachtige werking hebben. Dit is echter nooit onomstotelijke bewezen. Yoghurt is gewoon een gezond voedingsmiddel, met veel waardevolle voedingsstoffen. Het is een goede vervanger van melk. Het bevat ongeveer dezelfde voedingsstoffen als melk. Yoghurt is vooral een leverancier van calcium, B-vitamines en eiwit. Daarnaast bevat yoghurt vet en vitamine A en D. Bij magere yoghurt is dit laatste niet het geval.

Lactase-tekort
In melk zit lactose. Dit is de "melksuiker". Deze lactose wordt door het enzym lactase afgebroken tot melkzuur. Mensen met een zogenaamde lactoseintolerantie hebben te weinig van het enzym lactase in hun lichaam. In Europa zijn het vooral de mensen uit het MiddellandseZeegebied die te weinig van dit enzym hebben. Melk is dus niet goed voor elk. Mensen meteen lactose-into!erantie verdragen melk bijzonder slecht. Ze krijgen van het drinken van melk buikpijn en diarree. Yoghurt wordt echter door deze mensen meestal wèl goed verdragen. Voorde verwerking van yoghurt is het enzym lactase namelijk helemaal niet nodig. In yoghurt is de melksuiker (lactose) al afgebroken.

Bereiding
Yoghurt wordt van melk gemaakt. Niet alleen de legende uit Mongolië vertelt ons dit, ook iedere melkfabrikantzal dit bevestigen. Aan de melk worden bepaalde bacteriën toegevoegd. Dit zijn natuurlijk niet zómaar bacteriën. Het zijn twee verschillende bacterie-soorten, die voor ons niet schadelijk zijn. De beide soorten dragen de Latijnse namen Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. In ongeveer gelijke hoeveelheden worden ze aan de melk toegevoegd. Deze bacteriën zijn het meest actief bij een temperatuur tussen 35 en 50 graden Celcius. Tijdens de groei van deze yoghurtbacteriën worden stoffen gevormd die in meer of mindere mate bijdragen tot de geur, de smaak en de dikte.

Rechtsdraaiend melkzuur
De bacteriën hebben de melksuiker (lactose) voor een groot deel omgezet in melkzuur. In de "gewone" yoghurt zit het melkzuur dat de scheikundigen "linksdraaiend" noemen. Dit staat niet specifiek op de verpakking van de yoghurt vermeld. In sommige alternatieve kringen wordt het gebruik van yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur gepropageerd. Deze yoghurt zou beter voor onze gezondheid zijn dan yoghurt met linksdraaiend melkzuur, zo zeggen zij. Verschillende wetenschappers hebben deze mening eens kritisch onder de loep genomen. Ons lichaam kan de'' alternatieve yoghurt'' iets sneller verwerken, maar die is niet extra gezond, zo bleek. Er is wèl een duidelijk verschil in prijs, als u beide soorten yoghurt met elkaar vergelijkt. Het kan natuurlijk zijn dat u de duurdere yoghurt om een andere reden liever koopt, omdat u de winkel die dit produkt verkoopt wilt steunen bijvoorbeeld.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 augustus 1987

Terdege | 60 Pagina's

Was zure melk in klotsende veldfles de eerste yoghurt?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 augustus 1987

Terdege | 60 Pagina's