Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Een mens kan heel goed zonder vlees

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Een mens kan heel goed zonder vlees

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

ALis we de reclamemakers mogen geloven, zorgen we pas goed voor onszelf wanneer we dagelijks een flinke lap vlees nuttigen. Reclameplaatjes suggereren dat het vlees bij de warme maaltijd het belangrijkste is. Men laat een bord zien dat voor de helft bedekt is met vlees, ongeveer voor een kwart met een schepje groente en voor een kwart met twee miniaardappeltjes. Vanuit de huidige voedingskundige opzichten is vlees in de eerste plaats een luxe. Een mens kan heel goed zonder vlees. Als hij tenminste voor vervanging zorgt. Want vlees bevat wèl veel waardevolle voedingsstoffen. In vlees zit veel eiwit. Daarnaast veel ijzer en de vitamines BI, B2 en 86. IJzer is van belang om bloedarmoede te voorkomen. Bloedarmoede komt nogal eens voor bij vrouwen, met name bij sterke menstruatie en tijdens de laatste periode van de zwangerschap. IJzer is dus een belangrijke voedingsstof.

Te veel eiwit
Waarom is vlees dan toch een luxe te noemen, als het zo veel waardevolle voedingsstoffen bevat? Volgens de adviezen van de Voedingsraad -dè instantie die wetenschappelijk onderbouwde voedingsadviezen voor Nederland geeft— heeft een volwassen Nederlander 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Eiwit is dat bestanddeel van de voeding dat nodig is voor opbouw en onderhoud van het lichaam. Dus iemand van 60 kg heeft per dag zo' n 60 gram eiwit nodig. Twee derde deel van dit eiwit zou afkomstig moeten zijn van plantaardige voedingsmiddelen. Dus uit brood, aardappelen, rijst, peulvruchten, noten enzovoort. Slechts één derde deel zou afkomstig moeten zijn van dierlijke produkten, zoals melk, kaas, eieren en vlees. Stel dat deze Nederiander dagelijks zes sneetjes brood neemt, waarvan drie met kaas belegd, vijf aardappelen en drie glazen melkprodukt nuttigt en drie maal per week een eitje. Dat betekent dat hij daarmee dagelijks al zo'n 55-60 gram eiwit nuttigt. Meer eiwit heeft hij/zij niet nodig in ons voorbeeld. Als we meer dan 100 gram eiwit nuttigen per dag, is dat zelfs een hele belasting voor ons lichaam. De nieren krijgen het namelijk extra zwaar te verduren op deze manier. De gemiddelde vleesconsumptie in ons land ligt maar liefst op 200 gram per dag. Dit is zo' n 35-40 gram eiwit uit vlees alleen! Echt te veel dus. Naast eiwit bevat vlees ook veel vet. Zo bevat een slavink bijvoorbeeld twee maal zoveel vet als eiwit. Nederlanders eten over het algemeen veel te vet. Een overmatige vleesconsumptie zorgt voor nog meer vet in onze voeding.

IJzer
Maar hoe zit het nu met de andere belangrijke voedingsstoffen in vlees? Bij voorbeeld ijzer? In de voeding die de meeste mensen gewend zijn te gebruiken, zit inderdaad niet veel ijzer. Het ijzer uit vlees is dan noodzaak geworden. Het is echter heel goed mogelijk om voldoende ijzer binnen te krijgen, zonder vlees te eten. Het is dan aan te raden om veel groente, veel volkorenbrood, veel peulvruchten, regelmatig noten en veel fruit te eten. Daarmee is ook het 'ijzerprobleem' opgelost. Met groente, brood, peulvruchten, noten en melk krijgt u eveneens een ruime hoeveelheid B-vitamines binnen. U denkt nu misschien: ,,Dat zal allemaal wel waar zijn, maar het leven wordt dan wel saai." Deze opmerking is begrijpelijk, zeker als u altijd gewend bent geweest om vlees te eten. U hoeft natuurlijk niet allemaal vegetariër te worden (alhoewel dit voor de gezondheid het beste zou zijn en we in Nederland dan eindelijk eens van de mestoverschotten af zouden zijn). Koken zonder vlees kan een zeer creatieve verademing zijn in de dagelijkse pot van aardappelen, groente, vlees. Vegetarische eethuisjes kunnen u er een en ander van tonen en laten proeven! Koken zonder vlees kan vaak fantasierijker, kleuriger en geuriger zijn.

Tips
De volgende tips kunnen u op weg helpen om uw voeding gezonder te maken en toch aangenaam te houden:
# Koop eens duurder, mager vlees. Een klein stukje duur vlees kost even veel als een groot stuk vetter vlees.
# Gebruik wat minder vlees, door niet èn vleeswaren op brood te gebruiken èn vlees bij de warme maaltijd. Beter is of het een of het ander. Denk ook eens aan tomaat, paprika, radijs of plakjes banaan op brood.
# Kook bij voorbeeld eenof twee maal per week zonder vlees. Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding (Postbus 85700, 2508 CK 's-Gravenhage) heeft een aardige brochure over "Eten zonder vlees". De brochure kost ƒ 1,50 en bevat zeer bruikbare en eenvoudig te bereiden recepten. 1

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 februari 1988

Terdege | 64 Pagina's

Een mens kan heel goed zonder vlees

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 februari 1988

Terdege | 64 Pagina's