Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Veelzijdig gezicht van zuivel

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Veelzijdig gezicht van zuivel

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Wie inderhaast een recept zoekt om in zo weinig mogelijk tijd een lekkere maaltijd op tafel te zetten, heeft er waarschijnlijk geen belang bij de culinaire geschiedenis van een der ingrediënten of een interessant detail over het gerecht te weten te komen. Voor zulke mensen lijkt "Duizend gezichten van zuivel" niet direct handig. Maar wie op zij n gemak voor het boek gaat zitten, schiet al lezende vast wel eens in de lach. Over het woord "boterham'' en de oorsprong ervan wordt bij voorbeeld vermeld, na allerlei etymologische en dialectische omzwervingen, dat het woord in het Engels ook bestaat: butterham. Daarmee duidt men tegenwoordig een,,gedeeltelijke voering van een cape of mantel" aan. En wat zijn de "brokken" inde "zoete melk''? Zo staan er tal van grappige, curieuze en wetenswaardige zaken over zuivel in het boek —al zijn sommige wat profaan, helaas. Uitgebreid wordt op geschiedenis en bereiding van de verschillende zuivelprodukten ingegaan, maar ook de recepten zijn niet vergeten. Bij het zien van de foto' s begin je al te watertanden. Het was moeilijk een selectie te maken voor deze pagina! "Duizend gezichten van zuivel" door Ton van Es en Fon Zwart, uitg. Het Nederlands Zuivelbureau, Rijswijk, 1988,244 biz., prijs ƒ 79,50.

Kwarktaart (Israël)
Ougatgwina; 6-8 personen
100 g sultana rozijnen
10 g boter
50 g biscuit- of beschuitkruim
5 eieren, gesplitst
200 g suiker
1 zakje vanillesuiker
40 g bloem, 500 g kwark
Vs 1 slagroom, licht opgeklopt
1 theel. geraspte citroenschil
Laat de rozijnen 30 min. wellen in warm water. Bestrijk de binnenkant van een middelgrote springvorm royaal met boter en bestrooi de bodem en wanden met het kruim. Sla de eiwitten tot sneeuw met een garde of handmixer. Klop de eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker tot een schuimige dikke crème. Klop er met een garde achtereenvolgens de bloem, kwark, room, uitgelekte rozijnen en de citroenschil door. Spatel er ten slotte, met kleine hoeveelheden tegelijk, het eiwitschuim door. Schep het mengsel in de springvorm en bak de taart 50-60 min. in de op 180°C voorverwarmde oven. Draai de oven uit zodra de taart gaar en de bovenkant mooi bruin is, zet de klep op een kier en laat de taart in de oven afkoelen tot hij lauw is. U kunt de gaarheid controleren door met een metalen pen tot in het hart van de taart te prikken; het metaal moet droog aanvoelen als u de pen eruit trekt.

Macaronikoek (Zwitserland)
Schunggebegrabnis; hoofdgerecht voor 2-3 personen.
200 g elleboog/schelpjesmacaroni
1 eetl. maïs- of zonnebloemolie
30 g boter
150 g ham, fijngesneden
3 eieren, Vs 1 slagroom
50-75 g geraspte kaas
zout, peper, nootmuskaat
Kook de macaroni beetgaar in water waaraan u wat zout en een scheutje olie hebt toegevoegd. Giet het water af en laat de macaroni uitdampen. Verhit de boter in een grote koekepan, voeg de macaroni en de ham toe en meng alles goed. Klop de eieren los in een kom en vermeng ze met room en kaas. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat en giet het over de macaroni. Roer alles een paar maal om en druk de massa dan enigszins samen tot een compact geheel. Laat de aldus verkregen koek zachtjes bakken tot de bovenkant droog en de onderkant goudbruin en knapperig is. Stort de koek op een verwarmde schaal en serveer hem direct, in punten gesneden en vergezeld van een frisse salade.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 juli 1988

Terdege | 64 Pagina's

Veelzijdig gezicht van zuivel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 juli 1988

Terdege | 64 Pagina's