Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kool is de moeite waard

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kool is de moeite waard

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Een lekker gerecht hoeft beslist niet iets te zijn waarin allerlei dure of moeilijk verkrijgbare ingrediënten zijn verwerkt. De simpelste kool kan met al even eenvoudige middelen tot een tongstrelend gerecht worden klaargemaakt. Hoe korter u kool kookt, des te lichter is hij te verteren.

Kool met pindasaus
1 kg groene of gele savooiekool
zout, 1 uitje
V2 Spaanse peper, 1 eetl. olie
3 afgestreken eetl. pindakaas
azijn of citroensap
Maak de kool schoon, snijd hem klein en kook hem in weinig water met zout in 25 minuten gaar. Laat de kool uitlekken. Bewaar het kookvocht. Maak het uitje en de Spaanse peper schoon (haal de zaadjes eruit) en snipper ze. Verwarm de olie en fruit de ui en de peper goudgeel. Meng de pindakaas aan met 1 dl, zonodig met water verdund, kookvocht en schenk dit bij de gefruite ui. Laat de massa even binden en roer de kool erdoor. Maak het gerecht af met azijn of citroensap. Eet er rijst en een gebakken ei bij.

Koolschotel met kerrie
1 a 1 ¥2 kg aardappelen
zout, (melk)
% kg groene of gele savooiekool
peper, nootmuskaat
eenres^ejusof25g (2 eetl.)
boter of margarine
250 g uien, 1 theel. kerriepoeder
300 g vleesresten
een bouillonblokje of aroma paneermeel
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook ze gaar met weinig water en zout. Maak de kool schoon, schaaf of snijd hem klein. Zet de groente op met weinig kokend water en zout en kook hem in 25 minuten gaar. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en vermeng ze met koolnat of melk tot er een zachte puree ontstaat. Breng deze op smaak met peper, nootmuskaat en 1 eetl. margarine. Maak de uien schoon, snijd ze in dunne ringen en fruit ze in de rest van de boter of margarine met de kerrie lichtgeel. Voeg hierbij in stukjes gesneden vleesresten, het bruin van de jus of water met een bouillonblokje. Laat het geheel even doorstoven. Leg in een vuurvaste schotel laag om laag de kool, het gestoofde vlees en de aardappelpuree. Dien de schotel meteen op of bedek de bovenste laag met paneermeel en hier en daar een klon^e boter of margarine. Plaats het gerecht in een hete oven of onder een hete grill en laat er een bruin korstje op komen.

Koolsla met banaan
400 g savooiekool
2 bananen
peterselie
slasaus
Slasaus: roer 1 theelepel mosterd, wat zout, peper en paprikapoeder en een mespunt suiker met 1 eetlepel azijn tot een papje en vermeng dit met 2 eetlepels olie; of: vermeng enige eetlepels (magere) yoghurt met wat citroensap of azijn, zout, peper en paprikapoeder. Was de kool en schaaf hem fijn of rasp hem. Schil de bananen, snijd ze in stukjes en vermeng ze meteen met de slasaus, om verkleuren tegen te gaan. Was de peterselie en snijd die zeer fijn. Meng kool, banaan, saus en een deel van de peterselie dooreen. Garneer de sla met de rest van de peterselie.

Koolschotel met kaas
1 a 1 Vè kg aardappelen
% kg groene of gele savooiekool
zout, nootmuskaat
150 g uien
25 g boter/margarine
250 g geraspte belegen kaas
11/2 dl melk
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes. Kook ze juist gaar met weinig water en zout. Maak de kool schoon, snijd hem klein en kook hem met weinig water en zout in 10 minuten gaar, zodat hij nog knapperig is. Giet de kool af en breng hem op smaak met nootmuskaat. Maak de uien schoon, snijd ze in ringen en fruit ze in 1 eetlepel boter goudgeel. Roer de kaas, op 2 volle eetlepels na, door de melk. Vet een vuurvaste schaal in. Leg onderin de helft van de aardappelblokjes, daarop de helft van de gefruite uien en vervolgens de aangemengde kaas en kool. Dek de kool af met de rest van de uien. Neem als laatste laag de rest van de aardappelblokjes. Strooi de achtergehouden kaas erover en leg zo hier en daar een klontje boter. Plaats het gerecht in een hete oven of onder een hete grill en laat er een bruin korstje op komen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 september 1988

Terdege | 72 Pagina's

Kool is de moeite waard

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 september 1988

Terdege | 72 Pagina's