Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Eenpanskoolgerechten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Eenpanskoolgerechten

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Eenpansgerechten zijn erg geliefd, niet zozeer vanwege het gemak bij de afwas (want bij de bereiding komen soms nog heel wat pannetjes kijken...), maar vooral omdat je er vaak allerlei restjes in kwijt kunt en ze bovendien heerlijk smaken! Hoewel er natuurlijk bij recepten altijd een ingrediëntenlijst wordt gegeven, is het bij dit soort gerechten zo dat u vrij gemakkelijk kunt weglaten wat u niet in huis hebt (of waar u niet van houdt) en kunt toevoegen wat volgens u dat speciale smaakje geeft. Dan hebt u niet meer de originele schotel, maar uw eigen variatie.

Groene kool op z'n Europees
Hoofdgerecht zonder vlees, voor vier personen.
100 grijst, zout
1 groene kool (ca. 800 g)
3 eetlepels olie
75 g pinda's
1 eetlepel bakgember
1 ui, 3 eetlepels bloem
V21 blik tomaten
peper, 3 dl melk
V2 theelepel oregano
35 g boter of margarine
100 g blauwschimmelkaas (bijv. Danablue)
De rijst in ca. 20 minuten volgens de bereidingswijze op het pak in water met zout gaar koken. Van de kool 16-20 bladeren loshalen, wassen en de hoofdnerf eruit snijden. In een pan de bladeren in ca. 5 minuten in ruim kokend water met zout koken en daarna op een vergiet laten uitlekken. Een gedeelte van het overgebleven hart van de kool zeer fijn snijden (ca. 4 eetlepels). In een braadpan 2 eetlepels olie verhitten en hierin de gesneden kool ca. 1 minuut bakken. De gare rijst even meebakken, evenals de pinda's. Het geheel op smaak brengen met wat zout, peper en de gember. De ui pellen en klein snijden. In een koekepan 1 eetlepel olie verwarmen en hierin de ui ca. 2 minuten fruiten. Eén eetlepel bloem over de ui strooien en omroeren. De tomaten bij dit mengsel doen en fijnprakken. Het geheel op smaak brengen met peper, zout en oregano en nog 3-5 minuten zachtjes laten koken. In een pannefle de boter smelten. De rest van de bloem bij de boter voegen en omroeren. De melk al roerende scheufle voor scheutje toevoegen. De saus 2-3 minuten laten koken. Twee derde deel van de kaas erdoor roeren. Eventueel op smaak brengen met peper en zout. De oven voorverwarmen op 175°C. In een ingevette ovenschaal afwisselend de helft van de rijst, tomatensaus en kaassaus scheppen. Tussen elke laag een paar koolbladeren leggen. Deze lagen herhalen en ook hier koolbladeren tussen leggen. De rest van de kaas verkruimelen en over het gerecht strooien. De schaal in het midden van de oven door-endoor heet en goudbruin laten worden.

'Lasagne' van boerenkool
peper, zout
50 g cashewnoten
puree van 400 g aardappelen of 1V2 pakje instant aardappelpuree
2 braadworsten
Vs 1 crème fratche
75 g geraspte belegen kaas
De ui pellen en snipperen. In een pan de helft van de boter verhitten. Hierin de ui ca. 3 minuten zachtjes bakken. De boerenkool erdoor roeren en op hoog vuur in ca. 5 minuten laten slinken. Naar smaak peper en zout toevoegen. De noten erdoor roeren. De braadworsten in plakjes snijden. De crème fraïche losroeren met twee derde van de kaas. Achtereenvolgens in laagjes in een ovenschaal doen: helft van de boerenkool, helft van de worst, helft van de crème fraïche en de helft van de aardappelpuree. Deze laagjes herhalen. Eindigen met een laag aardappelpuree. Hierover de rest van de kaas strooien en de rest van de boter in klontjes erover verdelen. De oven voorverwarmen op 200°C. De schaal in het midden van de oven in ca. 35 minuten door-en-door heet en lichtbruin laten worden.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 december 1988

Terdege | 72 Pagina's

Eenpanskoolgerechten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 december 1988

Terdege | 72 Pagina's