Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Veelzijdig en voedzaam

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Veelzijdig en voedzaam

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Evenals aardappelen is rijst een voedingsmiddel dat bij vrijwel alle maaltijden past. Op deze pagina twee voorbeelden daarvan.

Mosselen met selderijrijst
Voor vier personen
400 g selderijstengels
V4I witte wijn
250 g US-langkorrelrijst
zout
3 kg mossels
Vs 1 witte wijn
50 g boter
Maak de selderij schoon en snijd die in dunne reepjes. Leg 100 g apart. Breng V41 witte wijn met V41 water aan de kook, voeg de rijst en de selderijreepjes toe en laat dit gedurende 15 minuten zachtjes koken. Was de mosselen en maak ze schoon. Doe de achtergehouden selderijreepjes en Vs liter witte wijn in een grote sauspan, voeg de mosselen toe. Doe een deksel op de pan en laat de inhoud 20 minuten zachtjes koken, onder af en toe roeren. Giet het kookwater af, roer daar de boter door, giet dit over de mosselen en serveer ze met de selderijrijst.

'Boerensoep"
2 fijngehakte uien
120 g boter
1 prei, in ringen gesneden
1 kropsla, in stukjes gesneden
2 stengels bleekselderij
60 g doperwten
zout, peper
180 g US-langkorrelrijst
4 takjes rozemarijn
1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
200 g been- en schouderham, in blokjes
4 theelepels verse kervel
Smelt 30 g boter in een pan en bak de uien op een matig vuur aan tot ze goudbruin van kleur worden. Voeg de prei, sla en bleekselderij toe en laat alles ca. 4 minuten op een laag vuur bakken. Voeg dan de doperwten, het zout en 1 liter water toe en laat het geheel aan de kook komen. Laat het zachtjes sudderen. Pureer het groentemengsel en zeef het. Doe de rijst in een pan en voeg 4 dl water, zout, peper, 30 g boter en de takjes rozemarijn toe. Breng aan de kook en laat het geheel op een laag vuurtje gaar worden. Als al het vocht is opgenomen is de rijst gaar. Verwijder de takjes rozemarijn. Kook de blokjes knolselderij ca. 3 minuten in wat water waaraan een snufje zout is toegevoegd. Giet af en bak de blokjes op een laag vuur in 60 g boter tot ze bruin beginnen te worden. Voeg de blokjes ham en de rijst toe en verdeel dit mengsel over de soepkommen. Schep de groentebouillon eroverheen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 februari 1989

Terdege | 64 Pagina's

Veelzijdig en voedzaam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 februari 1989

Terdege | 64 Pagina's