Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Met gehakt kun je alle kanten op

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Met gehakt kun je alle kanten op

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Ovenschotel van gehakt met bloemkool en tomatensaus Een smakelijke variatie op de bekende Hollandse combinatie aardappelen, groente en vlees. Hoofdgerecht voor vier personen. 2 uien, 25 g boter of margarine 500 g rundergehakt 4 eetlepels fijngehakte peterselie peper, zout 2 theelepels paprikapoeder 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas 1 bloemkool, 2 sjalotjes V2 pak gezeefde tomaten a 500 g 1 theelepel suiker De uien pellen en snipperen. In een koekepan de boter verhitten. De ui ca. drie minuten zachtjes bakken. Het gehakt toevoegen en met behulp van een vork rul bakken. Het mengsel overdoen in een ovenschotel. Peterselie, peper, zout, paprikapoeder en geraspte kaas door het gehakt roeren. De bloemkool schoonmaken en in grote rozen verdelen. In een pan met weinig water en zout de bloemkool in ca. 15 minuten beetgaar koken. Afgieten en de bloemkool over het gehakt verdelen. De oven voorverwarmen op 200°C, gasstand 4. De schotel afdekken met aluminiumfolie en in het midden van de oven ca. 40 minuten door-en-door heet laten worden. Intussen de saus maken. De sjalotjes pellen en snipperen. In een pan de sjalotjes met de gezeefde tomaten en de suiker al roerende aan de kook brengen en zonder deksel ca. 15 minuten zachtjes laten koken. Naar smaak peper en zout toevoegen. De schotel uit de oven nemen en de folie verwijderen. Twee a drie eetlepels tomatensaus over de bloemkool scheppen. De restvan de saus in een sauskom schenken en apart erbij serveren. Garneren met een takje peterselie. Lekker met gebakken aardappelen.

Gehaktbrood
Het recept (vierpersonen) is met opzet aan de ruime kant: ook koud smaakt het heerlijk. 2 sneetjes oud wittebrood 5 eetlepels melk, 2 uien 25 g boter of margarine 50 g gedroogde abrikozen 50 g rozijnen 1 eetl. kerriepoeder, 1 eetl. citroensap peper, zout, 1 theel. suiker 500 g rundergehakt, 1 ei Van het brood de korsljes verwijderen. Het brood in een diep bord leggen en de melk erover schenken. De uien pellen en snipperen. In een koekepan de boter verhitten en hierin de uien ca. 5 min. zachtjes bakken. Intussen de abrikozen in stukjes snijden. Abrikozen, rozijnen, kerriepoeder, citroensap, peper, zout en suiker bij de uien voegen en al roerende ca. 3 min. zachtjes bakken. Enigszins laten afkoelen. Het gehakt in een kom doen. Het brood uit de melk halen en een bee^e uitknijpen. Brood, ei en uimengsel goed door het gehakt kneden. Het gehakt in een ovenschaal leggen. Tot gebruik in de koelkast bewaren. De oven voorverwarmen op 200 °C. Het gehaktbrood in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar bakken. Lekker met groene salade en gebakken rijst.

Bron: Twaalf maanden lekker eten, uitg. Albert Heijn
Er gaat niets boven een ouderwets balletje gehakt. Maar met gehakt kunt u veel meer doen. Met steeds weer andere kruiden en ingrediënten erdoor kunt u steeds een ander origineel gerecht maken.

Eenpansgerecht
Om te beginnen zijn er oneindig veel verschillende eenpansgerechten mee te bereiden. Verder kunt u rulgebakken gehakt door sauzen doen. En u kunt er groot vlees mee vullen. Denk maar aan de gevulde kalfsborst. Met gehakt kunt u letterlijk alle kanten op.

Soorten
Er zijn diverse soorten gehakt. Half-omhalf gehakt (in de winkel kortweg h.o.h.) wordt het meest gebruikt. Het is een mensgel van 50% varkensgehakt en 50% rundergehakt. Varkensgehakt is vetter dan rundergehakt. Rundergehakt is erg geschikt voor eenpansmaaltijden. Kalfsgehakt is ook mager. Met dit gehakt kunt u heel goed vullingen maken voor groot vlees en vleesrolletjes. Bretons gehakt is half-om-half gehakt waar wat groenten door gemengd zijn.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 1989

Terdege | 80 Pagina's

Met gehakt kun je alle kanten op

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 1989

Terdege | 80 Pagina's