Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Koken met een dagboek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koken met een dagboek

3 minuten leestijd

<br />

De recepten op deze pagina komen uit het hiernaast besproken Kookdagboek. De runderstoofpot staat bij 31 januari, dus voor vandaag, vermeld; een foto daarvan bevat het boek niet. Veertien april is de dag waarop gebakken rijst met varkensvlees en ei dient te worden gegeten; dat gerecht is wel afgebeeld. En het smaakt in januari of februari even lekker als in april.

Runderstoofpot
50 g boter 750 g magere runderlappen 1 ui, 2 preien, 1 winterwortel 25 g bloem, 5 dl bouillon 1 blik ontvelde tomaten (ca. 400 g) zout, peper Verhit de boter en bak hierin het in flinke blokken gesneden vlees rondom mooi bruin. Voeg de schoongemaakte en in ringen gesneden ui en prei en de in plakjes gesneden wortel toe. Bak alles, terwijl u het regelmatig omschept, 5 minuten. Roer de bloem door het mengsel. Voeg, terwijl u voortdurend roert, beetje bij beetje de bouillon toe, tot een enigszins gebonden geheel is ontstaan. Voeg de tomaten met het sap uit het blik en wat Serveer de stoofpot met gekookte aardappelen en spruitjes.

Gebakken rijst met vlees en ei
50 g boter 500 g doorregen varkenslappen 2 uien, 350 g gekookte rijst 4 eieren, zout, peper 2 eetl. fijngehakte peterselie Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het in smalle reepjes gesneden varkensvlees in ca. 5 minuten mooi bruin en gaar, terwijl u het voortdurend omschept. Voeg de schoongemaakte en kleingesneden uien toe en bak deze, al omscheppend, ca. 3 minuten mee. Voeg de gekookte rijst toe en bak het gerecht nog ca. 3 minuten, terwijl u het voortdurend omschept, tot de rijst lichtbruin is gekleurd. Klop de eieren los en schenk ze bij het rijstvleesmengsel. Bak het gerecht, terwijl u blijft omscheppen, zo lang tot de eieren zijn gestold. Maak het geheel op smaak met wat zout en peper. Serveer dit gerecht bestrooid met de fijngehakte peterselie en geef er een frisse salade bij^ I_-«en kookdagboek geeft voor iedere dag een recept. Wie deze recepten op datum volgt, gebruikt ingrediënten die in dat seizoen verkrijgbaar zijn. Hoewel niet elke dag seizoengebonden spullen nodig zijn. "Verscholen saucijsjes" met witte bonen in tomatensaus hebben weinig te maken met 18 april, de dag waarop het gerecht volgens het dagboek gegeten moet worden, en de biefstukreepj es met taugé" passen net zo goed op 22 mei als op 7 augustus. Op Nieuwjaarsdag zullen slechts weinigen dit boek volgen: dan staat erwtensoep op het menu. De recepten zijn niet al te moeilijk; sommige ervan zijn tamelijk bekend, andere komen origineel over. Een nadeel is dat slechts weinig recepten in klaargemaakte vorm zijn afgebeeld. De bij 2 juli vermelde gehaktballetjes in room-knoflooksaus met Pernod zou ik wel'ns willen zien. Dat kan; er staat een fotoverwijzing naar blz. 134. Maar op die bladzijde zijn biefstukreepjes met taugé, het recept van de bladzijde ervoor, te zien. Er komen meer foute fotoverwijzingen voor. Het boek telt totaal acht kleurenfoto's op een geheel van 366 recepten. "Kookdagboek, 365 heerlijke gerechten" door Wiebe Andringa

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 januari 1990

Terdege | 64 Pagina's

Koken met een dagboek

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 januari 1990

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken