Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kleurrijke en aparte salades

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kleurrijke en aparte salades

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

In de mode
De recepten op deze pagina komen uit het boekje "Salades a la mode". Wie ze al heeft bekeken, krijgt een idee van de inhoud van het boekje. Uitgebreide dressings, metveelen vaak niet zo voor de hand (of in het keukenkastje) liggende ingrediënten. Dat geldt voor de salades zelf ook. Er zij neen paar eenvoudige bij, maar voor de meeste zijn toch zaken als amandel- of walnotenolie, ossetong of tahoe nodig, om maar eens wat te noemen. Al die bijzonderheden geven sla en dressing natuurlijk een niet-alledaagse smaak. Wie uitgekeken is op de fles slasaus of z' n eigen standaard-sausje heeft in " Salades a la mode" in ieder geval weer genoeg nieuwe ideeën voorhanden. En bepaalde ingrediënten zijn door eenvoudiger varianten te vervangen, veelal wel met smaakverschil. Van bijna elke salade is een kleurige, tot "aanvallen" uitnodigende foto opgenomen. Het boekje is niet duur; wat dat betreft zou er aan de ingrdiënten wel wat geld gespendeerd kunnen worden. Dat het Nederlands Zuivelbureau de uitgave heeft verzorgd, is te merken aan het af en toe opduikende ingrediënt (room)kaas. "Salades a la mode"; uitg. Ncd. Zuivclbureau, Rijswijk; 128 biz., prijs ƒ 9,95.

Tegenwoordig zijn er diverse soorten sla te koop. De bekende groene krop, ijsbergsla, krulsla, rode sla. Trouwens, bij een salade denk je niet uitsluitend aan sla. Eigenlijk kan bijna elke groente (en vrucht!) in de salade. Eventueel eerst gekookt en daarna afgekoeld.

Garnalen-meloencocktail
voorgerecht voor4 personen
2 middelgrote meloenen
4 grote slabladeren
200 g gepelde grote garnalen (gamba's)
4 takjes citroenmelisse of krulpeterselie
voor de dressing:
Vs liter zure room
2 eetl. tomatenketchup, 1 eetl. mayonaise
1 eetl. medium dry sherry, 1 eetl. cognac
1 theel. worcesterhiresaus, zout en peper
1 mespunfle suiker, tabasco
Snijd de meloenen doormidden. Verwijder de zaadjes en draden met een lepel, steek met een parisienneboortje kleine balletjes uit het vruchtvlees en doe ze in een kom. Schraap de rest van het vruchtvlees los met een lepel, snijd het in kleine stukjes en laat deze uitlekken in een zeefje. Leg de uitgeholde meloenhelften ondersteboven en laat ze uitlekken. Vermeng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje en breng het geheel op smaak met zout, peper, suiker en een paar druppels tabasco. Was de slabladeren, slinger ze droog in een slacentrifuge en leg ze op vier borden. Snijd van de meloenhelften een klein kapje af. zodat ze stevig rechtop blijven staan. Doe de garnalen bij de meloenstukjes en -balletjes, voeg een paar lepels dressing toe en schep alles zorgvuldig door elkaar. Verdeel het mengsel over de meloenhelften, prik er een takje citroenmelisse of peterselie in en zet de meloenen op de borden. Serveer direct en presenteer de overgebleven dressing apart.

Vruchtensalade met nagelkaas
Voor- of nagerecht voor2 personen
150 g blauwe druiven, 1 rode grapefruit
2 bolletjes gember, 1 uitje
65 g Friese nagelkaas, V4 krop krulsla
voor de dressing
2 eetlepels gembersiroop
3 eetlepels rijstazijn
4 eetlepels maïs- of zonnebloemolie
Was de druiven, snijd ze doormidden en wip met een puntig mesje de pitjes eruit. Schil de grapefruit tot op het vruchtvlees en snijd de partjes los langs de tussenschotjes. Vang het vruchtvlees en het sap op in een kom. Snijd de gember in dunne plakjes. Pel het uifle en hak het fijn. Snijd de kaas in kleine dobbelsteentjes. Was de sla en slinger de bladeren droog in een slacentrifuge. Vermeng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Bedek twee borden met slablaadjes. Doe de druiven, de kaasblokjes, de gember en de uisnippers vlak voor het opdienen in de kom bij de grapefruitpartjes en schep alles luchtig door elkaar. Verdeel de salade over de borden en lepel de dressing erover.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 juli 1990

Terdege | 64 Pagina's

Kleurrijke en aparte salades

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 juli 1990

Terdege | 64 Pagina's