Bijzonder eten voor elke dag
<br />
Anders
Gemiddeld eet de Nederlander zo'n drie tot vier keer per week niet volgens het bekende patroon "aardappelen, vlees en groente". Dat is gebleken uit onderzoeken. Kant-en-klare maaltijden, die snel op tafel staan, scoren hoog. Jammer is wel dat daarbij vaak weinig verse groenten en fruit worden gegeten. Voor een keer is dat niet erg, maar drie maal per week wordt teveel. Eet er een frisse salade bij. Of maak zelf een' snelle', maar gezonde maaltijd. Hiernaast vindt u ideeën. Met een groenten- en fruitkuur hebt u geen afslankdieet nodig! Neem eens frisse tussendoortjes als tomaat, paprika en komkommer. Bewaar deze vruchtgroenten niet in de koelkast: door de koude gaan ze in kwaliteit achteruit en zullen ze sneller bederven. Ze dienen echter wel op een koele plaats (bijv. kelderkast of schuur) te worden bewaard. Een stengel bleekselderij als tussendoortje is ook ideaal: bevat nauwelijks calorieën en werkt vochtafdrijvend.
Geen zin in "aardappelen, groente, vlees"? Gezond en lekker eten kan ook zo! Recepten voor twee personen.
Gesmoorde kool met wortel
750 g witte kool.
1 winterwortel
1 ui, 50 g boter
1 theel. bouillonpoeder
1 sjalotje, 1 eetl. slaolie
1 teenfle knoflook, 1 dl melk
V2 potje pindakaas
ketjap manis, sambal oelek
Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool. Snijd de kool in vieren en snijd de dikke stronk weg. Snijd de kool in dunne reepjes. Schrap de wortel en snijd hem in plakjes. Pel en snipper de ui grof. Verhit de boter in een braadpan. Fruit de ui. Voeg kool en wortel toe en bak ze onder omscheppen even mee. Roer een dl water en het bouillonpoeder erdoor. Laat de kool met deksel erop in ± 15 min. gaarsmoren. Pel en snipper intussen het sjalotje. Verhit de olie en fruit het sjalofle. Pel de knoflook en pers die erboven uit. Voeg melk en pindakaas toe en roer tot een gladde gebonden saus ontstaat. Breng die op smaak met ketjap en sambal. Doe de kool met wortel over in een schaal en serveer de pindasaus er apart bij. Menutip: varkenslapjes, zilvervliesrijst.
Gevulde omelet met salade
2 uien, 1 groene paprika
1 rode paprika, 1 bakje champignons
2 eetl. boter, 1 krop sla
2 gekookte bietjes (of klein pofle)
3 eetl. slasaus, 2 eetl. yoghurt
zout, peper, 5 eieren
3 eetl. melk, 2 theel. chilipoeder
3 eetl. barbecuesaus
Pel de uien en snijd er enkele dunne ringen af. Snipperde rest. Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd van elk vier dunne reepjes af. Snijd de rest in kleine stukjes. Poets de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit 1 eetlepel boter in een pan en fruit hierin de ui- en paprikastukjes. Bak de champignons ± 10 minuten zachtjes mee. Was intussen de sla en sla hem goed uit. Scheur de sla in stukjes en doe ze in een schaal. Stroop het vel van de bietjes en snijd ze in dunne plakjes. Rangschik de plakjes op de sla, met de uiringen en de reepjes paprika. Maak een sausje van slasaus, yoghurt, zout en peper. Schenk dit over de salade. Klop de eieren los met melk, zout en chilipoeder. Verhit een eetlepel boter in een koekepan en bak hierin een omelet. Roer door het champignonmengsel de barbecuesaus en maak het op smaak met zout en peper. Schep het op de omelet en sla die dubbel. Salade erbij geven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 augustus 1990
Terdege | 64 Pagina's