Bekijk het origineel

Seine durchlaucht Fürst Hans-Adam II

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Seine durchlaucht Fürst Hans-Adam II

Klein Liechtenstein huldigt zijn nieuwe vorst

4 minuten leestijd

Op 15 augustus huldigde het Liechtensteinse volk voor de derde maal in deze eeuw een "Landesfürsf'in. Inl929werd Franz I ingehuldigd, tien jaar later Franz Josef II. Die laatste overleed vorig jaar najaar. Zijn zoon Hans-Adam is hem opgevolgd en op 15 augustus 1990 is dat officieel bekrachtigd. <br />

Seine Durciilaucht Fürst Hans-Adam II von und zu Liechtenstein stuurde op 13 november 1989 een briefje naar de'' Herr Regierungschef' waarin hij meedeelde overeenkomstig artikel drie en dertien van de Verfassung de regering van het vorstendom Liechtenstein over te nemen. Op die dag was zijn vader overleden. Pas dit jaar augustus is HansAdam officieel ingehuldigd. Reeds in 1984 had Franz Josef zijn zoon als plaatsvervangeraangewezen; hij kon op zijn leeftijd de verplichtingen niet meer aan. Sinds dat jaar staan HansAdam en zijn eega dan ook op de postzegels van het vorstendom en opent hij de landdagen met een troonrede. De nieuwe vorst staat bekend als iemand die zijn eigen mening niet onder stoelen of banken steekt, al is hij liberaal wat betreft de vrijheid van beslissing van de Liechtensteiners. Voor het volk was dat wel even wennen: Franz Josef II was een patriarchale aristocraat die zich welwillend, maar afstandelijk opstelde en de regering van zijn kleine vorstendom zo veel mogelijk aan de landdag overliet. De nieuwe man is een wilskrachtige bestuurder.

Volkslied
Voor zijn bruiloft ('67) nodigde Hans-Adam het hele volk uit; ook bij de inhuldiging mochten alle bewoners (zo'n 27.000) van het kleine staatje aanwezig zijn. Op de slotweide bij slot Vaduz werd een plechtige bijeenkomstgehouden. Een feestelijke "kerkdienst" was het eerste programmapunt. De Liechtensteiners zijn overwegend rooms-katholiek en dat was te merken ook. Maar naast priesterlijke wijdingen, een " Weihegebet" door HansAdam en liederen waarin Maria volop werd geëerd, klonken ook "Ehre sei Gott in der Höhe'', "Lamm Gottes, du nimmst hinweg die Sünde der Welt" en als slotlied het ook bij ons bekende "GrosserGott, wir lobenDich". Na deze dienst hield Zijne Dooriuchtigheid vorst Hans-Adam een rede tot zijn volk. Ook de landdagpresident hield een toespraak. Daartussendoor was muziek te horen van diverse harmonieën en fanfares. Zoals ook bij ons te doen gebruikelijk eindigde de inhuldiging met het zingen van het volkslied, de "Landeshymne". 's Middags had een ontvangst van genodigden plaats op slot Vaduz. Op de pleinen in "VaduzerStadtle" was inmiddels een volksfeest aan de gang. Een groot vuurwerk sloot de feestelijke dag af.

Gezin
Hans-Adam (45) heeft een goede economische opleiding en heeft in de VS en in Groot-Brittannië ervaring opgedaan in het bankwezen. Enige jaren terug werd hem dan ook al het beheer over het reusachtige familiebezit van zijn vader toevertrouwd. Het vermogen is ondergebracht in een eigen, succesvolle bank. Op30julil967tradde toenmalige erfprins in het huwelijk met gravin MarieAglaé Kinsky von Wchinitz und Tettau. Zij is erg betrokken bij het het sociale werk, al vindt ze haar taak als moeder nog belangrijker. Hun oudste zoon Alois (juni 1968) is nu de erfprins. Hij houdt van sport, met name tennis en skiën. Lezen doet hij ook graag, van geschiedenisverhalen tot en met romans over de toekomst. De andere vorstelijke kinderen zijn Maximiliaan (mei 1969), Constantijn (maart 1972) en Tatjana (april 1973). Sinds 1988 studeert Alois rechten aan de universiteit van Salzburg, zijn broer Maximiliaan studeert economie aan de European Business School in OestrichAVinkel (BRD), terwijl de jongste twee het Liechtensteinse gymnasium in Vaduz bezoeken.

Bomfritz
Het kleine staatje heeft twee dagbladen, "Liechtensteiner Volksblatt" en Liechtensteiner Vaterland". Beide bladen gaven in een extra dik, kleurig nummer (Sonderbeilage) veel aandacht aan de nieuwe vorst, zijn echtgenote, de oudste zoon, de familie, eerder inhuldigingen, enzovoorts. De soms paginagrote kleurenfoto's verraden het warme hart dat het vorstendom zijn vorstelijke familie toedraagt. Aardig zijn de opstellen van Liechtensteinertjesdie hebben beschreven wat ze zouden doen ,,wenn ich einmal Fürst ware" en ,,was der Fürst isst" (eet). Hun schrijverij is letteriijk overgenomen, compleet met taalfouten. Daaraan is te zien hoe men het Duits uitspreekt. Weer 'ns wat anders dan d's, t's en dt's. , ,am morgen isst der Fürst Butterbrot und wrische Eier und würste. der Fürst isst zmittag Schnitzel und Bomfritz und Tesser es gibt zum Tesser Wanilgrem. zum zfieri issterein Eis", schrijft de achtjarige Anja. Martin uit de tweede klas ,,möchde mit dem Fürst spazieren gehen. Am Hebsten von lO.Uhrbis 12.Uhr. Dann können wir ruen. Am liebsten möchte ich bei ihm wohnen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 1990

Terdege | 96 Pagina's

Seine durchlaucht Fürst Hans-Adam II

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 1990

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken