Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kruiden

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kruiden

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Kruiden
Wie gewoonweg de tijd niet kan vrijmaken om een kruidentuintje (binnen- of buitenshuis) te verzorgen, kan ook genoegen nemen met gekochte kruiden. Korianderblad is goed zelf te kweken. In het voorjaar in de volle grond zaaien, oogsten na een paar weken, als de plant zo'n 15 cm hoog is. Tuinkers is gemakkelijk het hele jaar binnen te kweken op een vochtige ondergrond. Na enkele dagen te oogsten. Ook vers te koop in de winkel. De aroma's van selderij en lavas (ook wel: maggiplant) lijken erg op elkaar. Deze kruiden kunnen goed door elkaar vervangen worden. Deze tips (en de recepten hiernaast) komen uit" Koken met kruiden". Gerechten met kruiden hoeven niet per se exotisch te zijn. Ook kruidenstimp-stamp en kruudmoes staan in het boekje. Maar je moet evenmin raar opkijken van tzatziki, Marokkaanse tajine of Poolse zuurkool.
"Koken met kruiden" door Hermy Brouwer; uitg. Zomer & Keuning, Ede, 1990; paperback, 84 blz, 4 kleurenfoto's, prijs ƒ 9,95.

Met kruiden maakje gerechten niet alleen extra smakelijk, maar ook kleurig. Kijk en probeer maar.

Gestreepte kipterrine
500 g kipfilet, 200 g gekookte ham
50 g gerookt vet spek, 1 dl witte wijn
1 dl slagroom, V2 dl cognac, 2 eidooiers
peper, zout, kerriepoeder, bakje tuinkers
3 eetl. gehakte peterselie, 3 eetl. gehakte dille
3 eetl. bieslook, 200 g gesn. katenspek
Maal in een keukenmachine de kipfilet, ham en het gerookte spek tot een zeer fijne puree. Voeg wijn, slagroom, cognac en eidooiers toe en laat de machine nogmaals draaien. Breng de massa op smaak met zout, peper en kerrie en schep de helft in een kom. Doe de groene kruiden in de keukenmachine bij de andere helft van de vleesmassa en draai alles tot een lichtgroene puree. Een terrine of cakevorm (inhoud 1 liter) met driekwart van het katenspek bekleden. Schep nu om en om telkens een derde van de groene massa en een derde van de roze massa in de vorm. Elke laag steeds mooi gladstrijken voor u een nieuwe laag aanbrengt. Dek de terrine af met de rest van het katenspek. De vorm afsluiten met een deksel of een dubbel vel aluminiumfolie. In een voorverwarmde oven (160°C) in vijf kwartier gaar bakken, in de vorm laten afkoelen. Vervolgens op een schaal storten en in de koelkast 24 uur op smaak laten komen.

Mexicaanse bonensoep
Maaltiidsoep
300 g bruine of zwarte bonen, 1 grote ui
1 winterworte, rode paprika, 2 knoflooktenen
2 eetl. olie, hamschijf a 750 g
2 laurierblaadjes, bosje selderij, zout, peper
mespunt chilipoeder, salamiworst a 250 g
Bonen een nacht weken in ruim water. De volgende dag afgieten. Ui, wortel en paprika in stukken snijden en met de uitgeperste knoflooktenen in de olie licht aanbraden. Hamschijf, geweekte bonen, groentemengsel, laurierblaadjes en een half bosje selderij in een grote pan met 1V2 liter water aan de kook brengen, afschuimen en minstens 2 uur zachtjes laten doorkoken. Hamschijf uit het vocht nemen en het vlees in stukjes snijden, laurierblaadjes weggooien, soep pureren door een roerzeef of in de keukenmachine. Op smaak brengen met zout, peper en chilipoeder (zelf bepalen hoe 'heet' het moet worden), opwarmen met de vleesstukjes en schijfjes salami. Opdienen bestrooid met de rest van de gehakte selderij.

Feta-terrine
veel vers korianderblad, boter, 10 eieren zout, peper, 1 theelepel komijn
1 theelepel korianderzaad
100 g feta (Griekse geitekaas)
groene olijven
kort gekookte wortelplakjes
repen rode paprika, courgetteplakjes
Cakevorm invetten met boter en bodem en zijwanden bekleden met korianderblaadjes. Eieren schuimig roeren met zout, versgemalen peper en in een vijzel fijngewreven komijn en korianderzaad. Verbrokkelde feta toevoegen. In de cakevorm het ei-feta-mengsel in laagjes afwisselen met resp. groene olijven, wortelplakjes, rode paprika en courgette. De vorm in een schaal met kokend water in een voorverwarmde oven (175°C) in 50 a 60 minuten gaar laten worden. Afkoelen en minstens 24 uur, maar liever langer, in de koelkast zetten om op smaak te komen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1990

Terdege | 72 Pagina's

Kruiden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1990

Terdege | 72 Pagina's