Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Broodjes, gehakt en kalkoen op een heel andere manier

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Broodjes, gehakt en kalkoen op een heel andere manier

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Lichte gerechten doen het prima in het voorjaar. De zware winterkost is verbannen. Het verwenbroodje is een uitstekend voor- of lunchgerecht. De andere recepten zijn voor hoofdmaaltijden. Voor het gestoomde rundergehakt is een stoompan nodig. Een metalen vergiet in een goed afsluitende pan biedt wellicht uitkomst.

Kalkoen á la minute
Kleine malse stukjes kalkoenvlees worden tegenwoordig, met een spekrandje erom, heel chique gepresenteerd als "kalkoentournedos". Terwijl tournedos de mooiste runderbiefstuk is...
Voor 2 personen
2 kalkoentournedos, elk ca. 100 gram
zout, peper uit de molen
1 mespunt kerriepoeder, liefst mild
35 gram boter, V/2 theel. bloem
2 dl kippebouillon (instant), 2 eetl. mangochutney
2 eetl. droge sherry, bij voorkeur manzanilla

Maak het vlees droog met keukenpapier. Wrijf het in met wat zout, peper en kerriepoeder Verhit de boter en wacht tot het schuim begint weg te trekken. Leg het vlees in de pan en bak het in 6 a 7 minuten, boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron aan weerszijden goudbruin en gaar. Neem het uit de pan en houd het warm. Roer de bloem door de resterende bakboter. Schenk de bouillon en sherry er langzaam, onder voortdurend roeren, bij. Laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen. Hak intussen de mangochutney ragfijn of wrijf alles door een zeef. Roer de puree van de chutney, vlak voor het opdienen, door de saus. Leg de tournedos op voorverwarmde borden. Schenk de saus erover. Geef er drooggekookte rijst en broccoliroosjes bij.

Verwenbroodjes met ragout van kip
4 half harde witte broodbollen, 30 gram boter
25 gram bloem, 2 dl (kippe)bouillon
(instant) 3 eetl. (koffie)room, fijngesneden bieslook
150 g gebraden of geroosterde kip rollade (filet), dikke plakken
4 dunne plakken gekookte ham, ca. 60 gram
Snijd van de bollen kapjes af. Hol de bollen uit, maar zorg ervoor dat er een broodrand van ca. 1 centimeter aan de korst vast blijft zitten. Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Schenk er langzaam, onder voortdurend roeren, de bouillon bij. Blijf zo lang roeren tot een gebonden saus is verkregen. Laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer daarna de room (op kamertemperatuur) erdoor. Snijd het kippevlees in kleine blokjes. Schep ze samen met het bieslook door de hete saus. Houd alles tegen de kook aan. Bekleed de bollen aan de binnenzijde met de plakken gekookte ham. Schep de hete ragout in de bollen. Leg de kapjes erop. Dien de gevulde bollen zo warm mogelijk op. Tip: U kunt eventueel de bollen vóór het vullen in de oven warm maken. Leg de uitgeholde bollen en de kapjes in het midden van de tot 225°C voorverwarmde oven. Schakel direct na het sluiten van de ovendeur de warmtebron uit. Neem na 6 a 8 minuten de bollen uit de oven.

Gestoomd rundergehakt in groene jas
Voor 2 personen
4 grote bladeren ijsbergsla, spitskool, Chinese kool of pak-soi
250 gram mager rundergehakt, 1 ei, 2 eetl. melk
2 sneetjes witbrood; zout, peper uit de molen
1 mespunt pimentpoeder
Spoel de groentebladeren in ruim koud water. Leg ze in een vergiet en schenk er langzaam 2 liter kokend water over. Schenk er vervolgens dezelfde hoeveelheid koud water over. Maak de bladeren, die zachter en wat buigzaam zijn geworden, droog met keukenpapier. Leg het gehakt in een kom. Klop het ei en de melk los. Verwijder de korstjes van het brood. Snijd het brood in stukjes. Leg ze in het eimengsel. Roer na 10 minuten alles krachtig door. Schenk het mengsel bij het gehakt. Voeg zout, peper en pimentpoeder toe. Kneed alles, met natgemaakte handen, door elkaar. Laat het gehakt hierna 15 minuten (afgedekt) in de koelkast rusten. Kneed het gehakt daarna opnieuw. Vorm er vier rolletjes van. Wikkel de rolletjes in de groentebladeren en wel zo dat van het gehakt niets meer te zien valt. Breng water met wat zout in de stoompan aan de kook. Leg de rolletjes op het geperforeerde deel van de pan. Plaats het boven het kokende water. Sluit de pan met het deksel. Plaats het boven het kokende water. Sluit de pan met het deksel. Temper de warmtebron. Stoom de rolletjes in 17 a 20 minuten gaar. Geef er een lichte kerriesaus, drooggekookte rijst en een komkommersalade bij.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1990

Terdege | 104 Pagina's

Broodjes, gehakt en kalkoen op een heel andere manier

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1990

Terdege | 104 Pagina's