Bekijk het origineel

Zweden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zweden

3 minuten leestijd

<br />

Het werkbezoek van het Zweedse koningspaarwas bedoeld om het belang te onderstrepen dat Zweden toekent aan de Europese gemeenschap. Zweden is geen lid van de EG. Na aankomst op vliegbasis Valkenburg lunchten koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia op paleis Huis ten Bosch met de Nederlandse koninklijke familie. Vervolgens stond voor de Zweedse vorst een milieuseminar in 's-Gravenhage op het programma. Carl Gustaf sprak de hoop uit dat de Zweden ons land, wat milieuvervuiling betreft ,, uiterst kwetsbaar door zijn geografische positie", als partners en adviseurs behulpzaam konden zijn bij de uitvoering van het nationaal milieuplan. Koningin Silvia was ondertussen aanwezig bij het Pharmacial/TNO-seminar over biotechnologie in de hofstad. Na de seminars bezocht het vorstelijke paar de manifestatie "Zweden op de markt" te 's-Gravenhage. Cari Gustaf verrichtte met een toespraak de officiële opening van dit evenement, waar de Zweedse overheid en het bedrijfsleven vier miljoen gulden hebben ingestoken. Bijwoning van een concert en deelname aan een diner stonden eveneens op het programma. Prinses Margriet en haar man fungeerden als gastvrouw en -heer.

Bedrijven
De volgende dag trok de Zweedse koning met prins Claus op. Die vergezelde hem naar Scania Nederland in Zwolle. Een korte rondgang door de fabriek, presentatie van,, het Scania-produkt", en toen was het alweer tijd om naar Emmcn te vertrekken, waar Ericsson Radio Systems bezocht moest worden. De ontvangst daar werd opgeluisterd door de plaatselijke fanfare, die het volkslied van Zweden speelde. Koning Cari Gustaf opende het nieuwe bedrijfscomplex van Ericsson. De cheque die hij ontving, gaf hij (zoals al van tevoren op het programma stond vermeld) door aan de beschermheer van Scouting Nederiand, ofwel prins Claus. Na de rondgang door de fabriek namen de Nederiandse prins en de Zweedse koning een kijkje op het naast het bedrijf gelegen scoutingkamp.

Vuurwerk
De Zweedse koningin bezocht het Van-Goghmuseum in Amsterdam, een sociale werkplaats in de hoofdstad en woonde vervolgens een congres bij over werkvoorzieningen voor gehandicapten, 's Middags brokken man en vrouw samen op. Ze bezochten de Grote Kerk in Den Haag, waar ze vijf exposities openden en vervolgens bezichtigden. De tentoonstellingen hadden uiteraard alle iets met Zweden te maken. Ook reikte koning Cari Gustaf die middag de prijzen uit aan de winnaars van de door Hasselblad uitgeschreven milieufotowedstrijd. 's Avonds openden ze het nieuwe SAS-Royal-hotel in Amsterdam. Na terugkeer in Den Haag konden de hoge Zweden een Hollands vuurwerk bewonderen. Zondagmiddag reisde het koninklijk paar naar huis, waar Victoria (13), Cari Philip (11) en Madeleine (8) op hen wachtten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1990

Terdege | 104 Pagina's

Zweden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1990

Terdege | 104 Pagina's

PDF Bekijken