Bekijk het origineel

Disk, een grappig zitmeubel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Disk, een grappig zitmeubel

2 minuten leestijd

<br />

Iederjaar wordt er een prijs toegekend voor het beste Nederlandse meubelontwerp. Dit jaar is die prijs gegaan naar ontwerper Pieter de Moor voor zijn zitmeubel Disk. De meubels die naar de prijs dongen waren onlangs te zien in de Utrechtse Jaarbeurs. Je staat er versteld van wat een mens al niet kan bedenken om origineel over te komen. Een op zichzelf vrij normale stoel is bekleed met een ruitjesstof die je eerder met een kinderjurkje associeert. Een andere stoel is geïnspireerd op het in een houder staande wandbord. De 'houder' vormt de poten; het 'wandbord' is de leuning; halverwege is er een half'bord' aan gemonteerd als zitting. Het briefje met het verzoek "S.v.p. niet op gaan zitten" spreekt voor zichzelf. Sommige vondsten zijn best oorspronkelijk, maar of ze uiteindelijk in de winkel verkocht worden?

Disk
,,Armleuningen heb ik hierbij niet gemaakt; 'k heb modellen waar ze wel aan zitten. Het schijfvormige zitgedeelte van "Disk" noemt Pieter,, vrij strak, van boven is het ontwerp wat losser. "Het kussen (zwart met patroon in blauw en geel) geeft inderdaad een speels accent aan het zitmeubel. "Disk" zit prima. De Moor is er niet bang voor dat de zitting op den duur slap wordt, gaat vervormen. ,, Met goed polyether gebeurt dat niet."

Kolommen
De prijs voor het NEderlandse klassieke meubel is gegaan naar Dick Dankers voor zijn ronde ladenkast "Kolom". Echt praktisch is de hoge, houten kast niet qua indeling: naast de laden blijft loze ruimte over. Wel ziet "Kolom" er fraai uit. Erg klassiek is meubelontwerpend Nederiand kennelijk niet ingesteld. Er waren maar weinig inzendingen voor deze categorie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1990

Terdege | 104 Pagina's

Disk, een grappig zitmeubel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1990

Terdege | 104 Pagina's

PDF Bekijken