+ Meer informatie

De Koningin, haar zoon en haar zwager op de plaat

Koninklijk Huis stelt belang in Hollandse meesters, mini-auto's en kroningstradities

3 minuten leestijd

<br />

Wellicht als voorbereiding op wat hem te wachten staat heeft de Prins van Oranje een expositie over tradities rond het koningsschap geopend. WillemAlexander neusde daarna rond in Rijksmuseum Paleis Het Loo. Zijn moeder opende in de Ridderzaal ook een tentoonstelling: werken van Hollandse schilders die te leen zijn uit Amerika. De schilderijen hangen in het Mauritshuis. De jubileumtentoonstelling van miniatuurauto's is geopend door mr. Pieter van Vollenhoven. Een miniatuur van zijn hofauto kreeg hij cadeau. Meer informatie over de tentoonstellingen op pagina 39.

Schilderijen, auto's en kroningstradities
In één week werden drie tentoonstellingen geopend, alle drie door iemand van het Koninklijk Huis. Mr. Pieter van Vollenhoven beet de spits af. Op maandag 24 september was hij in de Bergkerk te Deventer om de jubileumtentoonstelling van de NAMAC te openen. Op deze expositie zijn miniatuurauto's te zien. Sommigen denken dat autootjes uitsluitend iets voor (kleine) jongens is. Dat bleek wel toen de voorzitter van dejubileumcommissie aan iemand vertelde dat Van Vollenhoven de tentoonstelling zou openen. Die reageerde met: „Oh, wat leuk... neemt hij z' n kinderen mee?" Een ander, aan wie de voorzitter dezelfde mededeling deed, had er kennelijk begrip voor dat ook ouderen miniatuurautootjes verzamelen, want hij vroeg: ,,0h, wat leuk... neemt hij z'n schoonvader mee?'' De autootjes zijn nog tot 4 november te bezichtigen. Voor meer informatie: zie ons vorige nummer.

Oude meesters
Enkele dagen na haar zwager opende de Koningin in Den Haag een tentoonstelling. Uit Amerikaans particulier en openbaar bezit zijn 75 schilderijen van Hollandse meesters gekozen, die momenteel een poosje in Holland te bewonderen zijn, in het Mauritshuis. De expositie toont topwerken uit de Nederiandse Gouden Eeuw. Uit de expositie blijkt de hartstocht waarmee Amerikanen Hollandse kunst hebben verzameld. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 13 januari. De toegangsprijs bedraagt 10 gulden; 65-plussers, houders van de museumjaarkaart en kinderen onder de ISjaarbetalen/7,50. Op maandag betaalt men een rijksdaalder minder. Dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur, donderdag en vrij dag tot 21.00 uur.

Koningschap
De Kroonprins nam een kijkje in Rijksmuseum Paleis Het Loo. Daar is tot 6 januari een tentoonstelling met als thema; "Theater van Staat, oude tradities rond een jong koningschap". Óp 29 september opende de Prins van Oranje deze expositie. Dat die dit jaar wordt gehouden is niet vreemd: het is nu precies 175 jaar geleden dat Nederland een koninkrijk werd en Willem I de koningstitel aannam. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de Koningin de weinig bekende koningskroon van Willem I beschikbaar gesteld. Ook de andere regalia, rijksappel en scepter, zijn te zien. Deze hebben alleen een rol gespeeld bij de inhuldiging in 1815 te Brussel en incidenteel bij koninklijke begrafenissen. Voor het laatst bij de begrafenis van koningin-moeder Emma, in 1934. Ze zijn vervaardigd als heraldieke symbolen van de status van land en vorst, niet als persoonlijk pronkjuweel. De kleding die de diverse vorst(inn)en bij hun inhuldiging droegen is eveneens vertegenwoordigd in Het Loo, terwijl ook de tronen zijn bijeengebracht die in de Nieuwe Kerk bij inhuldigingen hebben dienst gedaan. Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen als men Rijksmuseum Paleis Het Loo bezoekt. Dat is het gehele jaar geopend van 10.00 tot 17.00 uur;'s maandags gesloten, behalve wanneer dan een feestdag valt. Toegangsprijs voor het Rijksmuseum: 8 gulden voor volwassenen, 6 gulden voor kinderen onder de 18 jaar en voor 65plussers. Kinderen tot 5 jaar gratis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.