Bekijk het origineel

Wie muziek niet bewust beluistert, maar ondergaat, loopt gevaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wie muziek niet bewust beluistert, maar ondergaat, loopt gevaar

4 minuten leestijd

<br />

Eigenlijk hebben we ons met huid en haar aan de tijdgeest verkocht. Door onze hoge levensstandaard is tijd een zo kostbaar artikel geworden, dat we er bijna alles voor over hebben. Zelfs onze gezondheid. De beschikbaarheid van tijd staat in schrille tegenstelling tot die van onze materiële genoegens. Want die hebben we genoeg. Veel mensen slaan tegenwoordig het ontbijt of de lunch maar over, dat scheelt weer. Op sommige onderwijsinstellingen is de middagpauze teruggebracht tot een half uur of minder. ,,Dan zijn ze eerder thuis." Dat lichaam en geest het beste functioneren bij een regelmatig dagritme schijnt niemand meer te weten. Kortom, we komen rust te kort en daarom worden we steeds onrustiger. Een nieuwe geestelijke stroming, New Age genaamd, speelt daar handig op in. Via een mengeling van half wetenschappelijke en half mystieke elementen, gelardeerd met een oosters sausje, geeft ze de mens van vandaag aan hoe deze weer tot het juiste evenwicht kan terugkeren.

Rust
Een van de belangrijkste middelen die New Age daarbij gebruikt, is de muziek. Muziek die rust geeft, die je geschonden geest weer op orde brengt en die de scherpe kanten van je problemen afvijlt. Of zoals de gespecialiseerde firma Oreade uit Eindhoven haar produkten op treffende wijze aanprijst: "...leidtje binnen in een machtige ruimtelijke wereld van majestueuze sferen. Tussen sterren en engelen kun je een uur lang genieten Music for Relaxation: Warm, ontspannend, vloeiend. Piano, violen en gitaar, geschikt om je even te ontspannen, even helemaal tot jezelf te komen..." Tegenwoordig wordt ook klassieke muziek wel als relaxmiddel gebruikt. Men krijgt dan bij voorbeeld muziek van Mozart te horen, liefst voorzien van wat nagalm en niet te grote verschillen in sterkte. Alle emoties zijn er zo veel mogelijk uitgehaald en wat overblijft is een slappe pudding van harmonische klanken.

Synthesizers
Synthesizers zijn eigenlijk nog beter om het gewenste resultaat te bereiken. Veel van de Oreade-muziek is dan ook met behulp van dergelijke elektronische hulpmiddelen tot stand gekomen. Onschuldig, wat is er op tegen? Niet meer en niet minder dan tegen al die andere produkten die op de markt gebracht worden om de harde stukken van het bestaan kneedbaar te houden. We worden langzamerhand vergeven van de middeltjes om stress te bestrijden. Tranquillizers worden ze genoemd. Maar iedereen weet dat geen van die middelen onschuldig is. De enige manier om stress te bestrijden is veranderingvan gedrag. Daarbij loopje met die middeltjes nog het gevaar datje er op den duur aan verslaafd raakt. Zeker met muziek; in hoeveel huizen staat tegenwoordig bijna heel de dag de radio aan? Het gevaar is dat we steeds onbewuster gaan leven. Onze gedachtenwereld wordt oppervlakkiger. Dit soort muziek roept niets op; ze legt ons als het ware neer op de bank van de sauna en masseert onze geest.

Vertroebeling
New-Age-muziek verslapt op den duur de geest; ze vertroebelt het geestelijk oog, waardoor we sommige zaken minder scherp van elkaar onderscheiden. En juist in deze tijd wordt van ons een scherp onderscheidingsvermogen gevraagd om de dingen die op ons af komen te onderkennen als werken van het Licht of van de duisternis. Dat geldt zeker in religieus opzicht. Ook veel zogenaamde gewijde muziek is niet meer dan een relaxmiddel. Goedkope troost.,, Ik luister er maar met een half oor naar,'' zegt men dan. Juist, zeg ik, iemand die bewust luistert, dus er tijd voor neemt, die wordt niet bemvloed, maar wie niet luistert en het gewoon ondergaat, die loopt gevaar. Dit is niet de tijd om geestelijk te relaxen. We moeten beide oren vandaag wijd open hebben. Tranquillizers zijn eigenlijk slaapmiddelen. En voor slapers heeft de Bijbel een niet mis te verstane boodschap; ,,Sta op!"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 januari 1991

Terdege | 64 Pagina's

Wie muziek niet bewust beluistert, maar ondergaat, loopt gevaar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 januari 1991

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken