Bekijk het origineel

Magnetron is handig voor opwarmen van kleine porties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Magnetron is handig voor opwarmen van kleine porties

2 minuten leestijd

<br />

Je hoort er steeds meer over, steeds meer mensen lijken het ding te gebruiken. Je wordt nieuwsgierig: is dat nu echt handig voor mij, zo'n magnetron? De Consumentenbond was daar ook benieuwd naar. In het januarinummer van de Consumentefigids staat de uitslag van een onderzoek. De hoofdconclusie is dat magnetrons vooral gebruikt worden om (kant-en-klaar) voedsel op te warmen en dat daarbij de kleine magnetrons nogal te kort schieten. Het eten wordt in de op de verpakking vermelde tijd niet voldoende warm, wat de kans op voedselvergiftiging vergroot. Vocht warmt sneller op dan bijv. vlees. Zo kan een saus al gloeiend heet zijn, terwijl de stukjes vlees daarin van binnen nog koel zijn. Over de gelijkmatigheid van de verwarming zijn de gebruikers evenmin tevreden.

Niet radioactief
Magnetrons werken niet met radioactieve straling. Zo'n oven werkt met microgolven: elektromagnetische golven, krachtiger dan die waardoor je naar de radio kunt luisteren. Als voordeel van de magnetron wordt vooral zijn snelheid genoemd. Een kleine hoeveelheid eten warmen of koken is inderdaad niet zo' n punt; dat is een kwestie van minuten. Voor grotere hoeveelheden (bijv. vier personen) zijn echter langere kooktijden nodig. Bovendien kan dat niet tegelijk; in een magnetron kunnen maar kleine porties, dus zullen aardappelen, groente en vlees na elkaar bereid (en vervolgens ergens warm gehouden) moeten worden. Het ontdooien van een flink stuk vlees of pak groenten vraagt algauw een half uur. Soms is het van buiten al gaar terwijl het van binnen nog ijs is.

Babyvoeding
Voor het vlug opwarmen van babyvoeding, restjes en kleine porties is de magnetron een prima apparaat. Bij het bereiden van grotere porties (vanaf drie personen) blijkt de magnetronoven niet zuiniger in energieverbruik dan de elektrische kookplaat. Voordeel is wel dat het voedsel vaak in de dekschaal bereid kan worden die u daarna op tafel zet; dat scheelt afwas. Als je tenminste altijd al een dekschaal hebt gebruikt. In principe kunnen porselein, glas, hittebestendige kunststof en veel soorten aardewerk in de magnetron. Poreus of gebarsten aardewerk is ongeschikt (neemt vocht op en kan dan ontploffen). Metaal en aluminium weerkaatsen de microgolven en zijn dus evenmin geschikt. De magnetrons van de merken Kalorik 5055 (± ƒ 300,-) en de Sharp R-3V10(B) (± ƒ 400,-) komen als beste uit de test met de eindkwalificatie redelijk/goed.
Losse nummers van de Consumentengids zijn te bestellen via tel.nr. 070 3847847. Prijs per stuk voorniet-leden: ƒ 8,60.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 februari 1991

Terdege | 64 Pagina's

Magnetron is handig voor opwarmen van kleine porties

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 februari 1991

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken