Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kroketten en koekjes van rijst

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kroketten en koekjes van rijst

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Alles met rijst
Rijst is in veel landen hetvolksvoedsel. Wat bij ons de aardappel is, is daar rijst. Rijst wordt in de (sub)tropen verbouwd. In het algemeen kunje zeggen dat droogkokende rijst en rijst met een lange korrel uit tropische gebieden komt, terwijl half droogkokende en zachtkokende rijst met een korte of ronde korrel uit subtropische gebieden komt. Het is het beste als u de rijstsoort gebruikt uit het gebied waar ook het gerecht vandaan komt; voor risotto gebruikt u dus Italiaanse rijst. Aangezien het gewas hier niet verbouwd wordt, mag u voor echte Hollandse rijstebrij zachtkokende rijst gebruiken. Rijst is vrij neutraal van smaak en daardoor gemakkelijk te verwerken en goed te combineren met allerlei smaakjes. Het is zowel te verwerken tot zoete als tot hartige gerechten. In het boekje "Alles met rijst", waar ook nevenstaande recepten uit komen, vindt u tientallen rijstrecepten, zowel voor voorgerecht, hoofdgerecht als dessert, met westers, oosters of zuidelijk temperament. "Alles met rijst" door Cecile Thijssen; uitg. Zomer & keuning, Ede; 84 blz., prijs ƒ 9,95.

Van en met rijst zijn de heerlijkste gerechten te maken. Er kunnen zelfs kroketten en koekjes van gebakken worden.

Rijstkroketten met tomaat
1 klein uitje, 20 g boter,
100 g droogkokende rijst.
1 eetl. tomatenpuree.
2 dl. bouillon. 30 g boter.
30 g bloem, 2 dl. bouillon.
zout, peper. 2 eetl. gehakte peterselie.
2 eieren, 2 eetl. water, paneermeel, frituurvet of -olie
Schil en snipper het uitje en fruit dat in de boter glazig. Voeg de rijst toe en bak deze goudgeel. Voeg de tomatenpuree en de bouillon toe en breng alles al roerende aan de kook. Laat de rijst op een zacht vuur in ongeveer 30 minuten gaar koken. Smelt de boter, voeg de bloem toe en geleidelijk en onder roeren de bouillon. Blijf roeren tot de saus kookt en glad gebonden is. Schep de rijst erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de gehakte peterselie erdoor en laat dit mengsel uitgespreid koud en stijf worden. Vorm er kroketten van. Klop de eieren los met hat water. Wentel de kroketten eerst door het ei, vervolgens door paneermeel. Bak de kroketten met enkele stuks tegelijk in vet of olie van 180°C bruin en krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Tip
In plaats van kroketten kunt u er ronde balletjes (bitterballen) van vormen of koekjes. Deze laatste worden in boter in de koekepan bruin gebakken.

Rijstkoekjes met ham
150 g droogkokende rijst
3 dl bouillon, 1 klein uitje, ¥2 groene paprika, 100 g gekookte ham
30 g boter, 30 g bloem
2 dl bouillon, 1 theel. mosterd
zout, peper, 1 eierdooier
^2 dl. koffieroom
2 eetl. geknipt bieslook (diepvries)
bloem, boter om te bakken
Was de rijst en laat deze uitlekken. Breng de bouillon aan de kook en strooi de rijst erin. Laat de rijst al roerende aan de kook komen en leg een deksel op de pan. Laat de rijst in ongeveer 30 minuten op een zacht vuur gaar worden. Schil en snipper in die tijd het uitje. Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes. Haal het vetrandje van de ham en snijd de ham in kleine stukjes. Bak ui, paprika en ham al omscheppende enkele minuten in de boter. Strooi de bloem erover en bak deze 1 minuutje mee. Voeg al roerende de bouillon los met een vork of lepel en schep deze door de saus. Voeg de mosterd toe en zout en peper naar smaak. Klop de eierdooier los met de room. Giet dit sausje al omscheppende bij de rijstmassa en laat alles al omscheppende heet worden. Laat de massa zover afkoelen dat het met de handen aan te pakken is en schep dan het bieslook erdoor. Vorm kleine en platte koekjes ervan en bak deze inn de boter in een koekepan aan beide kanten bruin. Serveer ze warm.

Tip
Uiteraard kunnen deze koekjes ook van een restje gekookte (zilvervlies)rijst worden gemaakt. l< />

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 1991

Terdege | 80 Pagina's

Kroketten en koekjes van rijst

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 1991

Terdege | 80 Pagina's