+ Meer informatie

Uw tuin vol vlinders

2 minuten leestijd

<br />

Het vlinder jaar, 1989, is allang voorbij, maar het is daarmee nog niet verboden planten in de tuin te zetten die vlinders trekken. '' Uw tuin vol vlinders'' is de titel van een boekje dat, zoals de omslag het noemt, ,,vlindervriendelijk tuinieren" propageert. Ditpaperbackje bevat niet slechts een ellenlange lijst van planten waar vlinders op af komen. Er worden verschillende tuinvoorbeelden gegeven in de vorm van gekleurde tekeningen, waarbij dan in een zwartwitschema wordt verklaard welke naam de toegepaste planten dragen.

Ideeën
De schrijfsters merken op dat ze geen complete tuinontwerpen en -aanleg behandelen; daarvoor dient men een boek op dat gebied ter hand te nemen. Achterin worden er enkele genoemd. Wel geeft het vlinderboekje een keur aan ideeën, ook voor kleinbetuinde mensen of flatbewoners. In een kuipje of ton kun je best wat koekoeksbloemen, afrikaan^es of herfstaster zaaien. De auteurs zijn zo eerlijk te vermelden dat men boven de tweede etage niet veel vlinderbezoek hoeft te verwachten. Zulke hoogvliegers zijn de bees^es kennelijk niet.

Een hoekje
Om vlinders naar je lapje grond te trekken hoefje echt niet de hele tuinopzet om te gooien. Je kunt ook een hoekje maken met vlinderplanten, (een deel van) een border of het grasveld ermee beplanten.

Vlinders
Behalve over planten bevat "Uw tuin vol vlinders" ook veel gegevens over de vlinders zelf. Zeven vlindersoorten worden voor het voetlicht gehaald, de ontwikkeling van rups naar vlinder wordt beschreven, het verschil tussen dag- en nachtvlinder, het vlinderleefmilieu en dergelijke. Een vlindertafel op het terras heeft misschien nog tot gevolg dat u studie van de diertjes gaat maken.

Bestellen
Een aantal tabellen met vliegtijden van vlinders, vaste planten, bomen en struiken, eenjarigen, enz. en natuurlijk veel kleurenfoto's maken het boekje compleet. "Uw tuin vol vlinders" door L. ten Hallers-van Hees en T. Pavlicek-van Beek is een uitgave van de Vlinderstichting. Paperback, 60 pagina's, prijs ƒ 21,50. Te bestellen door de prijs plus ƒ 3,50 verzendkosten over te maken op giro 51.34.425 t.n.v. De Vlinderstichting, Wageningen. Vermeld daarbij "tuinboekje" en uw naam en adres.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.