Bekijk het origineel

Ijsselschilder Jan Voerman

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ijsselschilder Jan Voerman

2 minuten leestijd

Jan Voerman is vooral bekend geworden als IJsselschilder. Een groot deel van zijn werken heeft het rivierenlandschap als onderwerp. Hij woonde dan ook 45 jaar aan de Gelderse Dijk in Hattem, met uitzicht op de IJssel. <br />

Jan Voerman wordt in 1857 geboren op een Kamper boerderij. Al iieel jong heeft hij grote belangstelling voor tekenen en schilderen. Na de lagere school helpt hij overdag op de boerderij en 's avonds bezoekt hij de stadstekenschool. In 1876 gaat hij naar de Rijksacademie in Amsterdam. In de hoofdstad heeft hij contact met een aantal "Tachtigers". Hij kent o.a. Verwey, Van Eeden, Israels, Breitner, Roland Holst en Toorop. In 1889 trouwt hij met Anna Verkade, dochter van de bekende fabrikant; het paar vestigt zich in Hattem. Slechts in de beginperiode maakte hij ook portretten en stillevens, voornamelijk omdat dit nu eenmaal bij de opdrachten voor de academie behoort. Zijn grote voorkeur gaat echter uit naar landschappen. Vanaf 1904 schildert hij uitsluitend in olieverf; het onderwerp is vrijwel altijd het IJssellandschap. Na 1930 zet hij ook vaak het bos op het doek. Hij schildert tot 1935, dan zijn zijn ogen te zwak geworden. In 1941 overlijdt hij.

Boek
Het recent verschenen boek "Jan Voerman, IJsselschilder" geeft een goed beeld van de ontwikkeling van deze begaafde kunstenaar en van zijn werken. De periode 1891-1897 wordt de theoretische periode genoemd. Hij zoekt dan naar weergave van de werkelijkheid in zuivere kleuren en eenvoudige, strakke vormen. Soms bijna op het naïeve af, maar prachtig werk. Talloze malen vormen koeien of paarden aan de rivier het onderwerp van zijn schilderwerk. Dit thema verveelde de schilder nooit. De bekijker van zijn werk zal hetzelfde ervaren.

Expositie
In het stedelijk museum in Kampen is onlangs een expositie aan Voerman gewijd; het materiaal is inmiddels verhuisd naar het Singermuseum in Laren, Oude Drift 1. De expositie loopt daar van 9 juni tot 28 juli. Ook in het Voermanhuis in Hattem (Achterstraat 46) is werk te zien van Voerman. Niet alleen van senior, maar ook van Jan jr., die bekendheid kreeg door de plaatjes in de Verkadealbums.
N.a.v. "Jan Voerman, IJsselschilder" door Anna Wagner; uitg. Waanders, Zwolle; 120 pag., prijs ƒ 49,50. De afbeeldingen op deze pagina zijn uit het boek afkomstig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juni 1991

Terdege | 64 Pagina's

Ijsselschilder Jan Voerman

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juni 1991

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken