+ Meer informatie

Pas op bij regen in de bergen

3 minuten leestijd

Van plan om met vakantie naar de bergen te gaan? Dan kan het geen kwaad de adviezen van Pelleboer ten aanzien van het weer even te lezen.<br />

De top van de vakantiedrukte staat voor de deur: de maanden juli en augustus. Vele duizenden blijven in ons land maar ook zeer velen bezoeken het buitenland. Landen als Frankrijk, Duitsland en het Alpengebied zijn vaak favoriet. Vergeleken met ons overwegend vlakke land heb je daar een heel andere natuur, een heel ander landschap, maar... vaak ook heel ander weer. Er zijn daar twee weertypes die voor met name kamperende vakantiegangers gevaar kunnen opleveren. De eerste tip geldt voor de bergwandelaars. Ik bedoel niet de echte klimmers, maar de wandelaars die 's morgens met een zonnetje in zomerkleding welgemoed vertrekken. Men dient zich ter plekke wel eerst van de weersverwachting op de hoogte te hebben gesteld. Via de plaatselijke radio-omroep of, wanneer men de taal niet machtig is, via de hotel-, pension- of campinghouder. Die weet meestal ook wel wat de verwachtingen zijn. Er zijn de laatste jaren verschillende toeristen, ook Nederlanders, om het leven gekomen door plotselinge zware buien of na de passage van een actief koufront. Er valt dan in de bergen vaak veel regen, gepaard met zwaar onweer. Het gevaarlijkste is echter dat door die enorme regen de vorstgrens soms snel daalt van bijv. 3 a 4 km hoogte naar 1500 meter hoogte of nog lager. De in zomerkleding gestoken toerist komt dan in een levensbedreigende situatie terecht, met stormvlagen, hagel, veel regen en onweer. Kortom: bij buienkans niet te hoog de bergen in.

Naast dit "berggevaar", bij zware buien of een weersomslag, is er een "dalgevaar". Campings aan mooie bergriviertjes zijn uiteraard zeer geliefd bij de kampeerder. Maar let na aankomst goed op de situatie ter plekke: waar liggen de weggetjes, enz. Het gebeurt niet zelden dat er in de late avond of nacht een onweer losbreekt met enorme hoeveelheden regen. Dat kan ook bij soms enkele dagen durende stuwregen, waarbij meer dan 100 mm regen in 24 uur geen extreem geval is. In korte tijd komt al dat water van de bergen naar beneden en het kan gebeuren dat een laag aan zo'n riviertje gelegen camping binnen zes uur onder water komt te staan. Daarmee wil ik niet adviseren deze fraaie vakantieplekjes te mijden, maar het is goed om alert te zijn wanneer het vrij langdurig heel hard regent. Water heeft niet de gewoonte aan de berg te blijven kleven maar stroomt zo snel mogelijk naar de laagste delen, waar de riviertjes kronkelen. In ons land zijn na hevige regen een paar laarzen vaak voldoende; in de bergstreken lukt dat niet altijd.

Enkele voorbeelden van bergregens. Salzburg, 22 juh 1955: 110 mm in 24 uur. Herenweis (Zwarte Woud), 20 mei 1902: 196 mm in één etmaal. Zomer 1954: de Donau 12 meter boven normaal peil, met overstromingen bij Passau. Op 19, 20 en 21 juh 1981 viel er in Salzburg 186, in Innsbruck 218 mm regen, dus binnen drie dagen. Situaties waarbij onder water staande campings in de krant komen, compleet met foto's. Ik hoop van harte dat u er nimmer bij zult horen, noch bij campingvluchtelingen, noch bij in gevaar verkerende bergtoeristen. Daarom is het misschien goed om bij dezen getipt te zijn en zelf een extra oogje in het zeil te houden, wanneer daar aanleiding voor is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.