Bekijk het origineel

Een beregezellige bruiloft

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een beregezellige bruiloft

8 minuten leestijd

<br />

Teddyberen 'scoren' momenteel bijzonder hoog. Maar ook al ben je geen berengek, dan nog zal dit beeldige bruidspaar menigeen aanspreken. Wie aan de rage per se niet wil meedoen en liever een ander beest maakt, in schaatstenue, Schotseruitjurk, matrozenjurk of -pak, als ober of als Napoleon, zal "Muizen en ander volk" moeten aanschaffen. In dit boek staan talloze ideeën om muizen, beren en een poes te maken en aan te kleden. Van schaatsers Jelle en Jolijn en egelachtige Prik tot en met zangeres Miss Poes en de beren Sweet en Honey of het bruidspaar en van deze pagina's. Voor al deze (en nog meer) beesten zijn patronen opgenomen, ook van hun kleding. De beesten zijn voor de sier, maar wie ze van zachte stof maakt en niet verft heeft een speelbeest. Helaas hadden we geen ruimte om van de afgebeelde kleding de patronen en beschrijving op te nemen. "Muizen en ander volk" door Wil van der Spiegel; uitg. Cantecleer, De Bilt; 72 biz., prijs / 29,50.

Materiaal en gereedschap
Bij veel materialen staat er tussen haakjes achter waar ze verkrijgbaar zijn. Ongebleekt katoen - kapok of fiberfill - naaimachine - overtrekpapier - balpen - schaar - spelden - naaigaren - rijggaren - een stokje (voor het vullen van de figuren) - ijzerdraad (bijv. Filiac nr. 4) - platbektangetje - satestokje - stevige naald met punt - hobbylijm (bijv. Bisoncol) - tweecomponentenlijm (bijv. Bison kombi-kit) - glazen poppe- of bere-ogen - extra lange stop- of weefnaald (voor het bevestigen van de armen aan het lijf) - knopen (voor het bevestigen van de armen aan het lijf) - stevig wit hoedenelastiek - houtpoeder of papydur (voor het boetseren van de schoenen) - witte latexverf of Wacofin Mattfarbe (verfhandel of hobbywinkel) - crème zijdematlak (verfhandel) - matte of glanzende vernis in spuitbus (hobbywinkel) - platte varkensharen kwast nr. 10 (hobbywinkel) - kunstschilderspenselen nrs. 2 en 10 (hobbywinkel) - polijstschuurpapier (verf- of doehet-zelf-handel) - verschillende kleuren dekkende verf, bij voorbeeld Wacofin Glanziack of metallic in potjes van 50 ml (goedgesorteerde hobbywinkel) of Decorfin in potjes van 75 cc of reveil color in potjes van 15 ml (hobby-, verf- of speelgoedwinkel). Mocht u Wacofin of Decorfin gebruiken dan kunt u later uw figuur niet tfnten met olieverf, wel met patina (o.a. van Wacofin) - wattenstaafjes - ammonia - terpentine of terpentijn - zachte poetsdoeken - olieverf in de kleuren zwart, bruin en wit (Talens) - dekseltje of bordje (voor het mengen van de olieverf)

Knippen
Patroondelen voor bruidegom en bruid: Dl t/m D6, D13 t/m D15; voor bruid als armen nr D6a. Neem de onderdelen van de patronen over op doorzichtig papier. Leg alle delen op het ongebleekte katoen (de pijlen geven de draadrichting van de stof aan). Knip het middendeel van de kop van enkele stof. Knip oren en eventueel losse armen tweemaal uit de stof. Trek de patroondelen op de stof om met balpen of fineliner. Knip de patroondelen uit de stof met ca. 0,5 cm naad (nog niet tussen de vingers knippen).

Naaien
Stik de hele figuur op de naaimachine. Gebruik hiervoor de kleine stiksteek. Stik de oren; laat de onderkant open en keer en strijk ze. Leg in het midden een plooitje en naai dit met een paar steken vast. Stik de oren tussen de opengeknipte zijdelen van de kop. Stik de coupenaden in de zijdelen. Stik het middendeel van de kop aan de zijdelen. Laat aan de onderkant een stukje open voor het vullen. Stik de naad onder en boven de snuit dicht. Vul de kop zo stevig mogelijk met kapok of fiberfill. Steek ter hoogte van de ogen een draad een paar maal door de kop (van oog naar oog). Trek deze draad aan hecht af. Naai ook een draad een paar maal om het topje van de neus. Hecht ook deze draad af. Naai in de ontstane oogholten de glazen poppe- of bere-ogen. U kunt ook de aanzetringetjes aan de achterkant afknijpen en de ogen in de holtes plakken met een goedhechtende hobbylijm. Haai een draad door de kop waar u de mondhoeken denkt te maken en naai, met de hand, van de ene mondhoek naar de andere een stiksteek die de mond zal accentueren. Stik de middenvoornaad van het bovenlijf met de aangeknipte armen. Stik de middenachternaad van het bovenlijf en laat een deel open voor het vullen. Stik de middenvoornaad van heup/bovenbeen. Stik de middenachternaad van heup/bovenbeen en de coupenaden. Stik het bovenlijf/voor aan het bovenlijf/achter. Naai voor- en achterpand van heup/bovenbeen op elkaar. Stik de coupenaden in het onderbeen. Stik de onderbenen op elkaar maar laat de voorvoet open. Keer het onderbeen. Breng het onderbeen in het nog niet gekeerde heup/bovenbeen (let op het middenvoorteken!). Rijg en stik het bovenlijf aan het onderlijf. Knip de naden van de gehele body af tot ca. 2,5 mm. Knip met een scherp schaartje heel voorzichtig tussen de vingers tot aan de stiklijn. Kras de naden met bij voorbeeld een vingernagel zo veel mogelijk open. Keer de body naar de goede kant en steek een speld ter hoogte van de enkel. Stik de delen van de armen vast, laat een opening, keer de armen en vul ze. Keer de vingers door ze met een stevige naald met punt naar de goede kant te trekken. Maak een geraamte van ijzerdraad en breng dat in de stoffen hand. Vul de vingers vanuit de achternaad door met een satéstokje minuscule plukjes kapok in vingers en handjes te brengen. Het deel van de hand dient niet te stevig gevuld te worden, anders verliest het zijn vorm. Stik de opening dicht. De armen worden aan het lijf gezet met elastiek en knopen (zie tek.).

Vullen van het lijf
Vul benen, billen en bovenlijf héél stevig op met kapok of fiberfill. Gebruik voor het vullen eventueel het ronde stukje hout. Naai de vulnaad met kleine overhandse steken dicht. Haal de spelden ter hoogte van de enkels uit de stof en vul de onderkant van de benen en voeten op met zelfhardende klei. Dit dient heel stevig te gebeuren zodat de overgang van zachte vulling en klei nauwelijks zichtbaar is. Gebruik ook hiervoor het ronde stukje hout. Druk de voetzolen op een glad oppervlak (bij voorbeeld de werktafel) aan. Breng de figuur in balans (zorg eventueel voor een steuntje) en laat de klei goed drogen. Boetseer (na de voet behandeld te hebben met latexverf) een schoen voer de voet. Gebruik hiervoor aangemaakt houtpoeder of papydur. Laat ook dit weer goed drogen en schuur de schoenen daarna glad met schuurpapier. Naai de kop bij de vulopening dicht door kruiselings draden te spannen die u stevigt aantrekt. Naai de kop met stevig garen aan het lijf vast; bepaal zelf hierbij de stand.

Prepareren
Verf de gehele figuur (ook de ogen) met Latexverf of Wacofin Mattfarbe. Gebruik hiervoor de platte varkensharen kwast nr. 10. Verf zo gelijkmatig mogelijk. U kunt beter drie dunne lagen aanbrengen dan één dikke! Verdun de latex met wat water als de substantie te dik blijkt te zijn. Elk plekje stof (ook het eventuele boetseerwerk) dient bedekt te zijn met deze verflagen. Als de laatste laag latex droog is (na ongeveer twee uur) schuurt u de hele figuur voorzichtig met het allerfijnste polijstschuurpapier. De volgende verfbehandeling gebeurt met de witte zijdematlak. Gebruik hiervoor het penseel nr. 10. Voor de laatste verflaag gebruikt u de crème zijdematlak die u ook weer zo gelijkmatig mogelijk dient op te brengen. Verf ook weer de ogen. De delen die crème geverfd worden zijn: kop, bovenlijf, armen en staart. Laat de verf minimaal 24 uur drogen en kras daarna met een stevige naald (met punt) de verf van de ogen. Doe dit erg voorzichtig omdat de kans bestaat dat u de 'huid' rond de ogen beschadigt, wat na het 'tinten' lelijke 'verwondingen' geeft. Maak de ogen goed schoon met een wattenstaafje en ammonia. Borduur neus en mond op met borduurzijde. Verf, na de beige of crèmekleurige laklaag, de neus en de mond zwart. Hemd, broek en kousen verft u met bij voorbeeld blauwgrijze lak. P

Kleding
Passende kousen en schoenen zijn te koop in winkels voor poppebenodigdheden of op poppenbeurzen. Voor de kleding van de bruidegom is nodig: een oude nostalgische witte blouwse of een lapje fijn batist - een lapje mooie zwarte stof (voor het kostuum) - een lapje geruite zijde - witte en zwarte drukknopen - twee mooie zwarte knoopjes. Voor de bruid: een lapje ecrukleurige mooie kant (voor de japon) - een lapje ecrukleurig satijn (voor de onderjurk) - een bosje zijdebloemen - een kantdecoratie (voor de hoofdversiering) - organzalint pailletten, kralen en pareltjes - stukje kant voor de, zoom van de onderjurk, ca. 2,5 cm breed - drukknopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 juli 1991

Terdege | 64 Pagina's

Een beregezellige bruiloft

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 juli 1991

Terdege | 64 Pagina's

PDF Bekijken