Bekijk het origineel

Bijbels op een antiekmarkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bijbels op een antiekmarkt

3 minuten leestijd

<br />

Een van de aardige dingen die in de vakantietijd her en der worden georganiseerd zijn de antiekmarkten. Nu zijn waardevolle antieke spullen er meestal vrij zeldzaam, maar de leuke en fraaie dingen uit grootmoeders tijd maken een bezoek toch welde moeite waard. Mijn laatste bezoek aan een dergelijk evenement heeft mij evenwel aan het denken gezet. Het viel mij op hoeveel oudere, maar ook nauwelijks gebruikte Bijbels te koop werden aangeboden. Er waren trouwbijbels bij uit 1920- 1930, maar ook van enige tientallen jaren geleden. Die zullen uitgereikt zijn met de hartelijke vermaning om er dagelijks in te lezen. Ook kleinere Bijbeltjes met de psalmen waren erbij. „ Ter herinnering aan je belijdenis'.' De vroegere eigenaars van het Boek der boeken zullen mogelijk goed begonnen zijn. Hoe lang hebben zij het volgehouden^ Sommigen misschien wel hun hele leven. Maar hun kinderen en kleinkinderen, die na hun overlijden de zaken moesten verdelen, vonden het toch echt iets uit grootmoeders tijd. Als je daar nog een paar tientjes voor kunt krijgen is dat mooi meegenomen. Anderen, daar waren zeker voormalige eigenaars van de nieuwere Bijbels onder, hebben afgehaakt Waardoor! Zouden we in onze tijd vooral niet moeten denken aan het zaad dat in de doornen vielen waarbij gaat gebeuren watfezus zegt: „De zorgvuldigheden dezer wereld en de verleiding des rijkdoms verstikt het Woorden het wordt onvruchtbaar"! Bij die overwegingen krijgje wat trieste gedachten op een antiekmarkt.


Veel lezers zullen dit gebeuren herkennen en het zeker droevig vinden dat we deze ontwikkeling bij kerkmensen moeten constateren. Maar denkt u dan:gelukkig is het bij ons niet zo, wegaan 's zondags twee keer naar de kerk en we lezen ook trouw de Bijbelaan tafelt Dat is mooi, maar niet voldoende. Of het zaad in de goede aarde is gevallen, wordt immers merkbaar uit de vruchten. Bij de evangelist Lukas staat vlak achter de gelijkenis van het zaad die van de kaars, die niet onder een bed, maar op een kandelaar wordt gezet opdat anderen het licht mogen zien. Er wordt geklaagd over kerkverlating en Godsverduistering. Maar zoeken live de oorzaak niet te veel bij anderen! Toen het over deze dingen ging zei een predikant onlangs tegen zijn gemeente dat zij, zijn hoorders, voor veel mensen de enige Bijbel waren die ze kenden. Zijn we een ambassadeur van het Rijk van God, een troubadour (minnezanger) van Jezus, Die onze Verlosser geworden is! Als dat niet zo is zijn we zelf mede schuldig aan het te-koop-liggen van zo veel Bijbels op de antiekmarkt en dragen we medeverantwoordelijkheid voor de geschiedenissen die daarachter zitten. Bovendien, hoe ziet dan onze eigen toekomst eruit?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 1991

Terdege | 72 Pagina's

Bijbels op een antiekmarkt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 1991

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken