Bekijk het origineel

Hormonen gebruiken om de vruchtbaarheid te stimuleren, mag dat?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hormonen gebruiken om de vruchtbaarheid te stimuleren, mag dat?

3 minuten leestijd

<br />

„Wij zijn ruim drie jaar getrouwd en willen graag een baby. Helaas blijft een zwangerschap tot nu toe uit. Allerlei onderzoekingen zijn er gedaan, maar er is geen enkele afwijking gevonden. Wèl bleek uit het verloop van de ochtendtemperatuur, dat de eisprong niet iedere maand plaatsvond. De behandelend gynaecoloog schreef clomid voor om de ovulatie te stimuleren. Zwangerschap trad niet op. Na een jaar zijn we met alles gestopt. Het hing ons meters de keel uit. Kan de ovulatie niet op natuurlijke wijze regelmatig worden? Mag je dit eigenlijk wel in eigen handen nemen? Kan Gods zegen rusten op het gebruik van hormonen?", vraagt een lezeres.

Dat de ovulatie soms wel, soms niet optreedt is op zichzelf niet abnormaal. Veel vrouwen hebben af en toe een cyclus waarbij de eisprong (ovluatie) uitblijft. Een onregelmatig menstruatiepatroon kan hiervan een uiting zijn. Het vruchtbaarheidsonderzoek heeft geen bijzondere afwijkingen opgeleverd. Om toch iedere maand een reële kans op bevruchting te hebben, schreef de gynaecoloog clomid voor. Dit is geen hormoon, zoals u schrijft, maar een stof die op bepaalde hersencentra inwerkt met als gevolg een stimulering van de eisprong, die vanuit deze centra geregeld wordt.

Overstimulatie
U bent er een beetje huiverig voor. Niet helemaal ten onrechte. Aangezien de veiligheid bij langdurig gebruik van clomid niet is vastgesteld, mag de behandeling maximaal zes maal worden toegepast. Een bekende "bijwerking" van clomid is het zogenaamde overstimulatiesyndroom. Dit houdt in, dat meer eicellen tegelijk rijp worden en er een sterk verhoogde kans bestaat op meerlingzwangerschap.

Het is begrijpelijk, dat u na verloop van tijd met alle onderzoekingen en behandelingen bent gestopt. Telkens weer de gang naar de gynaecoloog brengt veel spanning met zich mee. Het probleem gaat je steeds meer beheersen. Zo'n stressvolle situatie is op zichzelf al niet bevorderlijk voor het tot stand komen van een zwangerschap. Bij de bevruchting gaat het niet alleen om biologische en chemische processen, maar ook om psychische!

De geslachtsgemeenschap dreigt in situaties zoals de uwe, te degraderen tot een technisch gebeuren met als enige doel het bewerkstelligen van een bevruchting.

Wel grenzen
Van het bevruchtingsproces weten we trouwens nog lang niet alles. Dat blijkt ook wel, als allerlei onderzoekingen zoals bij u uitwijzen, dat "alles" in orde is, en desondanks zwangerschap uitblijft. De voortplanting kunnen we dus niet naar onze hand zetten. Dit betekent niet, dat we geen gebruik zouden mogen maken van een middel als clomid.

Evenals we geneesmiddelen mogen geven om ziekten te bestrijden, mogen we middelen, al dan niet hormonen, toepassen om een gestoorde vruchtbaarheid op te heffen. In beide gevallen kan Gods Zegen op de behandeling rusten. Er zijn echter wèl grenzen aan ons handelen op dit terrein. Ik denk bij voorbeeld aan de reageerbuisbevruchting, waarvan ik me nog altijd afvraag of de mens hier niet grensoverschrijdend bezig is.

U vraagt zich af of de ovulatie niet spontaan regelmatig kan worden. Dit kan inderdaad. Misschien vereist het wel enig geduld. Ik raad u in ieder geval aan om eens een poosje te stoppen met het noteren van de ochtendtemperatuur. U raakt er te veel op gefixeerd, hetgeen niet bevorderlijk is voor een goede echtelijke relatie, en ook door de onvermijdelijke spanning die het met zich meebrengt, die negatief werkt op het tot stand komen van een zwangerschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 november 1991

Terdege | 96 Pagina's

Hormonen gebruiken om de vruchtbaarheid te stimuleren, mag dat?

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 november 1991

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken