Bekijk het origineel

Marjolein Bastin is er voor elke beurs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Marjolein Bastin is er voor elke beurs

Tekenwerk tot in detail spreekt aan

3 minuten leestijd

Zijn er eigenlijk mensen die ze niet waarderen, de tekeningen van Marjolein Bastin? De verfijnde, ietwat romantische wijze waarop deze kunstenares de natuur weergeeft spreekt velen aan. Aangezien het commercieel gezien niet zinvol is de fraaie aquarellen uitsluitend in luxe platenboeken te bundelen, verschijnen er talloze meer of minder praktische zaken met MB-tekeningen, die ook voor een kleinere beurs betaalbaar zijn.

Oók een poëzie-album van Marjolein Bastin bevat alleen blanco bladzijden. Het is immers de bedoeling dat degene die erin schrijft zijn pagina's zelf illustreert. Natuurlijk weet je dat, maar het valt bijna tegen als je al die witte blaadjes ziet. De omslag is wel voorzien van een tekening: een muisje-in-jurk met een klaproos of een snoezig konijn te midden van planten. De kaft is enigszins opgevuld.

Als tegenwicht zijn er vellen met poëzieplaatjes van de tekenares te koop. Ze hebben twee onderwerpen: Vera de Muis en natuur, waarbij er vier verschillende Vera- en vier verschillende natuurvellen zijn. De plaatjes hebben een beetje reliëf.

Kaarten
De notecards (dubbele correspondentiekaarten) hebben vogels als onderwerp, maar daarbij zie je ook kamperfoelie, vlinders, oud tuingereedschap of een gezellig houten tuinhek. Per kartonnen mapje met tien kaarten heb je twee verschillende afbeeldingen, liggende en staande. Enveloppen zitten erbij. Er zijn twee soorten mapjes. De 'omslagplaten' van de mapjes kunnen eventueel ook worden gebruikt als (enkele) kaart.

Tuindagboek
Het ligt voor de hand dat mevrouw Bastin graag in de tuin bezig is. Dat blijkt met name in het tuindagboek. Het is geen agenda; je kunt het vele jaren gebruiken. Voor iedere week zijn er twee bladzijden: een met tekeningen en tekst van Marjolein, passend bij de maand van het jaar; de andere met per dag drie regeltjes om je eigen tuinbelevenissen te noteren.

Aangezien je niet elke dag van het jaar iets zult opschrijven, blijven er 'dagen' open, waar je een ander jaar iets kwijt kunt. Maar 1 januari valt niet elk jaar in week 1; ook wel 'ns in week 52 van het vorige jaar, en zo is het met meer data. Achterin zitten vier blanco notitiebladzijden. Door de ringband blijft het boek gemakkelijk open liggen. Het boek heeft desondanks wel een 'rug': dat staat mooier in de boekenkast.

Ook uit de tekeningen in het tuindagboek blijkt oog voor detail. De tekst erbij varieert van de opmerking dat de tekenares op 1 januari 's morgens haar tuinbank vol tsjilpende mussen zag („Gezellig hoor, zo'n nieuwjaarsreceptie!!") tot en met de tip om bijtijds de buitenkranen af te tappen: „Wij zijn al zo vaak te laat geweest."

Babyboek
Het babyboek is voorzien van hetzelfde ringbandsysteem. De opzet van het boek is in principe gelijk aan die van andere babyboeken: „Je lachte voor het eerst op ...", „Je eerste stapjes deed je op ...", enz. Alleen begint dit boek wat eerder; niet bij de geboorte maar bij: „Je eerste levensteken gaf je met een schopje rond ... weken".

Ook is er een pagina waarop een foto van de wachtende wieg moet komen. Uiteraard is er ruimte voor meer foto's, voor aantekeningen, je kunt een groeitabel invullen, enz. Het boek is bedoeld voor ongeveer één levensjaar. Waar een foto van „Lekker badderen" moet komen, staat een tekening van jonge vogels in een vogelbad; bij „Papa geeft de fles" zie je een zwarte eend die zijn kuiken voert, en dergelijke. Weer eens wat anders dan roze en blauwe sokjes.

Alles wordt uitgegeven door Bosch & Keuning, Baarn. Verkrijgbaar in de boekhandel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 november 1991

Terdege | 96 Pagina's

Marjolein Bastin is er voor elke beurs

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 november 1991

Terdege | 96 Pagina's

PDF Bekijken