Bekijk het origineel

STAATSBEZOEK JAPAN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

STAATSBEZOEK JAPAN

5 minuten leestijd

Dat Japan op z'n kop stond is wellicht wat overdreven, maar beroering wekte het optreden van onze Koningin tijdens het staatsbezoek aan dat land wel. In haar toespraak tijdens het staatsdiner begon ze over de Tweede Wereldoorlog, en heel wat uitgebreider dan keizer Akihito. De kroonprins, die zijn vader verving, 'deed' het prima, aldus minister Van den Broek. Een geslaagd staatsbezoek, met tulpen, het Concertgebouworkest, een seminar, openingen, milieu, techniek, commercie en cultuur. En het verleden...

Of de Koningin der Nederlanden en de Prins van Oranje nog op kraamvisite zijn geweest is niet duidelijk, maar uitgerekend tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Japan werd keizer Akihito grootvader. Zijn tweede zoon, prins Akishino, en diens vrouw Kiko, kregen hun eerste baby in de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 oktober.

Akishino (25) was op die woensdagavond, de tweede dag van het staatsbezoek, aanwezig op de receptie die Nederland Japan aanbood na de uitvoering van een concert door het Concertgebouworkest. Van tevoren was al bekend dat prinses Kiko hier niet zou verschijnen: „Zij verwacht eind deze maand haar eerste baby", luidde de verklaring.

Akishino werd vlug weggeroepen uit het Okurahotel, met de melding dat zijn vrouw op het punt stond te bevallen. Waarschijnlijk heeft het gezelschap uit Nederland nauwelijks tijd gehad om aandacht te besteden aan het "incident". Het programma zat zoals altijd weer behoorlijk vol. Na een enkele dag van acclimatiseren in het land van de Rijzende Zon begon het officiële bezoek.

Oorlog
Op het staatsbanket aan het eind van de eerste dag spraken de Koningin en de Japanse keizer beiden. Akihito merkte en passant op dat hij het „bijzonder verdrietig" vindt dat de verhouding tussen Nederland en Japan is verstoord door de Tweede Wereldoorlog, maar hij was blij dat er nu weer een relatie is van vriendschap en samenwerking op allerlei terreinen.

Het is gebruikelijk in zo'n rede allerlei vriendelijke opmerkingen te maken en de Koningin deed dat dan ook. Maar zij verzuimde niet ook over de oorlog te spreken en wel zodanig dat Japanse kranten later schreven dat haar woorden „in schril contrast" met die van de keizer stonden. De keizer stipte de zaken slechts even aan, verweten de dagbladen hem.

Aftredend premier Kaifu, die de volgende dag een gesprek met het Nederlandse staatshoofd had, noemde het oorlogsverleden „betreurenswaardig". Er is nogal kritiek gekomen op de wijze waarop hij tijdens zijn bezoek aan ons land (juli jl.) als het ware over de littekens heenwalste. Kennelijk poogde hij dat nu goed te maken, waarvoor koningin Beatrix haar waardering uitsprak.

Ontspannen
De kroonprins was ook aanwezig bij de lunch met de premier. Verder had hij deze dag twee openingen-plus-toespraak op het programma staan, 's Morgens werd het kantoor van de ABN/Amrobank geopend. Het personeel van de bank leek zenuwachtiger dan Willem-Alexander (een nerveuze Japanner had het over „the King of Orange"), die redelijk gemakkelijk door zijn speech heenkwam.

's Middags -opening van het kantoor van PTT-Telecom- ging het nog beter. Je kon daar haast spreken van een ontspannen Prins. De Prins van Oranje meende dat door deze buitenlandse bedrijven de economische contacten tussen Nederland en Japan verstevigd konden worden. Aan de blikken die Japanse dames op de lange, blonde Hollander wierpen was hij natuurlijk al gewend; eind vorig jaar vertoefde hij eveneens in dit land.

Op het stadhuis van Tokio bood de Koningin het visitekaartje van ons land aan, tienduizend tulpebollen. Een van de tulpesoorten werd "Deshima" genoemd, naar de voormalige handelspost van Nederland in Japan. Overigens leek het of Japanners zich bij ons land alleen het oude Deshima kunnen voorstellen, want in zo ongeveer elke rede kwam het ter sprake.

Krans
Terwijl haar oudste zoon alleen op pad was, bezocht de Koningin de tentoonstelling "Imitation and Inspiration", een expositie over de Japanse invloed op Nederlandse kunst. Er hangen o.m. twee Van Goghs en een immense klok uit Nederlands koninklijk bezit.

Op de voorlaatste dag van het staatsbezoek legden Koningin en Kroonprins een krans op de Commonwealth-erebegraafplaats in Hodogaya, ook namens prins Claus. Prins Willem-Alexander deed dat een jaar geleden ook al. De ceremonie werd door de aanwezige Nederlandse oorlogsslachtoffers als zeer positief ervaren.

Op de universiteit van Tokio woonden moeder en zoon vervolgens een aantal lezingen bij over klimaatsveranderingen, waarna ze lunchten met de Japanse Economische Organisatie. 's Middags namen ze al officieel afscheid van de keizer en zijn gemalin, keizerin Michiko.

De avond brachten ze namelijk door in de traditioneel Japanse omgeving van de badplaats Atami. De Shin-kansen, een soort hoge-snelheidstrein, bracht hen daarnaartoe. Beatrix en Willem-Alexander werden onder meer onthaald op vuurwerk en traditionele dansen.

Fuji
De vrijdag werd gevuld met een bezoek aan de Fuji Filmfabrieken, een sociale werkplaats en een school in Minami Ashigara en Tsukuba Science City. Hier werd nogmaals, maar dan privé, afscheid genomen van gastheer en -vrouw Akihito en Michiko. Op zaterdagmorgen vertrokken de Koningin en de Prins van Oranje per KLM naar Holland, waar ze 's middags arriveerden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 november 1991

Terdege | 72 Pagina's

STAATSBEZOEK JAPAN

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 november 1991

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken