Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Maak zelf een heerlijk dessert of luchtig vruchtengebak

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Maak zelf een heerlijk dessert of luchtig vruchtengebak

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Op de laatste of de eerste dag van het jaar eten we wat lekkers. Natuurlijk oliebollen, beignets, en misschien zo'n verrukkelijke koffieijstaart toe?

Vruchtenbeignets
Voor 6 personen
2 bananen in stukjes van 2½ cm
2 handappels zonder klokhuis, in stukken
2 theelepels citroensap
1 kleine, verse ananas, geschild, in stukken
125 g poedersuiker, gemengd met 1 theelepel gemalen kaneel
beslag: 125 g bloem, 1 ei, 1½ dl melk

Wentel bananen en appelen in het citroensap, schik ze dan op een plat bord met de ananas. Zeef voor het beslag bloem en zout in een kom. Klop het ei erdoor en voeg dan geleidelijk de melk toe. Blijf kloppen, tot u een glad beslag hebt.

De beignets worden aan tafel gebakken door het fruit aan een fonduevork te spietsen en het dan achtereenvolgens in het beslag en de hete olie te dopen. Dep elke beignet op het keukenpapier en dip hem in het mengsel van kaneel en suiker voordat u hem eet. Tip: indien u aan dit gerecht extra kleur wil geven, versiert u de kaneelsuiker met takjes munt of ananasbladeren.

Koffiebombe
voor 8 personen
3 eieren, gesplitst,
175 g tafelsuiker
¾ dl koude sterke koffie,
½ l slagroom
150 g 'schuimpjes'

voor de garnering:
slagroom,
chocoladekoffieboontjes,
warme mokkasaus

Klop de eierdooiers met de verkruimelde schuimpjes door het koffiemengsel. Sla de eiwitten stijf en spatel het eiwit voorzichtig door de koffievla. Schenk alles in een licht met olie bestreken puddingvorm van 2 l inhoud en laat het in de diepvriezer stijf worden.

Zet de bombe een uur voor het opdienen in de koelkast. Stort de ijstaart en garneer deze met slagroom en chocoladekoffieboontjes. Serveer de warme mokkasaus er apart bij. Tip: vouw voor het storten een in heet water geweekte, uitgewrongen theedoek om de vorm. Zet de taart omgekeerd op de schaal en verwijder de vorm.

Mokkasaus
90 g bittere chocolade,
3 dl slagroom,
10 g boter
1 eetl. grof gemalen espresso-koffiebonen

Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een au-bainmariepan. Laat het tot gebruik staan. Doe de koffie en de slagroom in een steelpan, laat het aan de kook komen en laat het van het vuur af 30 minuten trekken.

Zeef de koffie door een fijne zeef boven de chocolade. Zet de pan of schaal op een pan met water dat tegen de kook aan wordt gehouden en roer tot de chocolade is gesmolten. Klop voor een mooie glans de boter erdoor en serveer de saus direct.

Recepten uit "Fondues" en "Desserts", uitg. M&P, Weert; serie Lekker koken, 120 blz. per deel, ƒ 14,90 per stuk.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 december 1991

Terdege | 72 Pagina's

Maak zelf een heerlijk dessert of luchtig vruchtengebak

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 december 1991

Terdege | 72 Pagina's