Bekijk het origineel

Overeenkomsten tussen televisie en telefoon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overeenkomsten tussen televisie en telefoon

10 minuten leestijd

De televisie ligt behoorlijk onder vuur op het moment, en de aanval is niet alleen ingezet door niet-tv-bezitters. Steeds weer gaat het om de macht over de knop. Soms gaat de discussie over de vraag of het kwaad nu in het medium zit, in de gebruikte techniek, in het apparaat zelf, of in datgene wat wordt uitgezonden.

In wezen maakt dat allemaal niet zo veel uit; in alle gevallen moet de conclusie luiden: weer het tv-toestel uit de huiskamer. Het apparaat brengt niet alleen veel slechte invloeden in het gezin, het is ook een verstoorder van huiselijke rust, een indringer die je de tijd ontneemt om nuttiger dingen te doen.

Dezer dagen maakte de Stichting Lezen bekend dat uit onderzoek is gebleken dat slechts zeven procent van de jongeren tussen de 12 en 19 jaar lezen als een acceptabele vrijetijdsbesteding ziet. Gemiddeld kijkt deze leeftijdsgroep wel 2 uur en 18 minuten tv per dag.

Zelfde bezwaren
Wat mij verbaast is dat je soortgelijke negatieve geluiden nooit hoort over de telefoon. Bezwaren die voor de tv gelden gaan immers voor een deel ook op voor de telefoon?

U kent ongetwijfeld de situatie. U zit te eten, of Bijbel te lezen, en de telefoon gaat. Laat u hem gaan? Nee toch? Een van de disgenoten rent naar het apparaat en meldt zich. In het gunstigste geval is de beller bereid na het eten terug te bellen, maar vaak komt daar niets van. De maaltijd is ruw onderbroken en eindigt op minder nette wijze.

Of u hebt visite en de telefoon rinkelt. Een goede kennis, een medebestuurslid, of uw broer of zus. Het duurt dan altijd even voor u zegt dat u visite hebt. Het lijkt zo onbeleefd om het gesprek direct af te kappen, zeker als je iemand lang niet hebt gesproken. Maar de visite mag wachten, onder het aanhoren van een conversatie waar ze maar één kant van kunnen volgen.

Toegegeven, de telefoon heeft tegenwoordig een "knop": u kunt de stekker eruit trekken. Maar doet u dat als u eet, of als er visite is? Je weet toch maar nooit wie er belt, tenslotte. De telefoon is net zo goed als de tv een apparaat waarover u geen macht hebt.

Altijd voorrang
Een andere situatie, net zo vervelend. U staat in een drukke winkel te wachten tot u aan de beurt bent. Als het eindelijk zo ver is, gaat de telefoon. Een momentje, meneer. De opbeller wordt direct geholpen en kan vanuit zijn luie stoel alle informatie krijgen die hij wenst. U hebt al een kwartier uw ongeduld staan verbijten en wordt nu gedwongen om opnieuw in de wachtstand te gaan staan. De telefoon gaat voor.

Over de smerigheid die via de telefoonlijn binnengehaald kan worden hoef ik u niets te vertellen. Zowel met behulp van de de kiesschijf als via een computer met modem zijn de 06-lijnen gemakkelijk bereikbaar. Maar wie doet om die reden de telefoon weg?

Reclame
Een van de irritante dingen van de tv is de reclame. Dat heb je dan gelukkig niet per telefoon. O nee? Dan bent u dus nog nooit gebeld door Karin Bloemen of Ron Brandsteder of een andere "bekende" Nederlander.

Het zal misschien niet lang meer duren voor u dit soort mensen aan de lijn krijgt, want verschillende bedrijven staan op het punt te beginnen met "telemarketing", het aanprijzen van hun produkt via de telefoon. Het zijn weliswaar ingeblikte computerstemmen, maar u pakt hem heus op als de bel gaat en u luistert.

Reclamedrukwerk kun je nog weggooien of weigeren, maar de telefoon gaat onverbiddelijk over. Het is een regelrechte dwingeland.

Voordelen
Natuurlijk heeft de uitvinding van Graham Bell ook talloze voordelen, zowel in het privéleven als voor zakelijk gebruik. Het is heel fijn dat je mensen kunt bereiken die je niet zo gemakkelijk kunt bezoeken. (Tenzij je je er met een telefoontje vanaf maakt, terwijl een bezoek veel beter zou zijn.) Het is ideaal dat de dokter na een telefoontje op de stoep staat. Het is heerlijk om de stem van uw zoon of dochter in Canada te horen.

De telefax is bezig aan een snelle opmars, die de particulier waarschijnlijk ook niet onberoerd zal laten. Een fax is een soort kopieermachine. U kiest een nummer, doet een brief of tekening in uw faxapparaat en de kopie rolt er bij de geadresseerde uit. Wat we in de toekomst op dit gebied allemaal kunnen verwachten is nog niet te overzien. Maar dat er ook over de fax heel wat ongevraagde rommel de woningen zal binnenstromen is wel zeker.

Hoewel, het hoeft niet altijd rommel te zijn. Op onze fax ontvingen we al verschillende keren een evangelisatieboodschap...

Waarschuwing
Voor alle duidelijkheid; de vergelijking tussen tv en telefoon is niet bedoeld als een pleidooi voor de tv. Het is een waarschuwing tegen verkeerd gebruik van de telefoon.

Waar is de tijd gebleven dat familieden en vrienden elkaar regelmatig brieven schreven in plaats van zo nu en dan even te bellen? Zal dat gebruik door de fax weer terugkomen? Ik verwacht het niet. Want is het fijne van een brief nu juist niet de geheimhouding? Een faxbericht rolt open en bloot binnen; iedereen kan het lezen.

Een van de fijnste dingen van een vakantieverblijf is dat je er niet gebeld kunt worden. Heerlijk rustig. Tot voor kort was dat in de auto ook zo. Op een lange rit kun je heel wat afdenken. Nu is er autotelefoon. Heel praktisch, hoor, ongetwijfeld. Maar het versterkt wel het jachtige karakter van het leven.

Rust
Er zijn nog maar weinig momenten in ons leven dat we werkelijk rust hebben, dat we absoluut onbereikbaar zijn voor de buitenwereld. Het is door de moderne techniek heel makkelijk om verbinding te krijgen met de meest afgelegen plaatsen op aarde. Maar is er nog voldoende tijd en gelegenheid om verbinding te zoeken met de Heere?

Nee, christenen hebben geen directe telefoonlijn met God, zoals wel eens spottend gezegd wordt. Zij hebben Hem niet gekozen, maar Hij heeft hen gekozen. Het moet altijd van Zijn kant komen. Maar daarin ligt nu juist de mogelijkheid om Hem te vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 januari 1992

Terdege | 68 Pagina's

Overeenkomsten tussen televisie en telefoon

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 januari 1992

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken