Bekijk het origineel

Nieuwe tuinboeken: met groen werken, snel werken en latwerken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe tuinboeken: met groen werken, snel werken en latwerken

8 minuten leestijd

Over de tuin raakt men kennelijk nooit uitgeschreven, en -gelezen. En zeker niet op uitgekeken, want de foto's worden steeds belangrijker. Steeds weer weten uitgeversen schijvers nieuwe invalshoeken te vinden. Deze keer een korte kennismaking met boeken over groene planten; een "snelle" stadstuin met weinig onderhoud;werken met trellis, ofwel houtconstructies; alles over de nieuwste kuipplanten.

Een rijk bloeiende tuin is mooi, maar boeit alleen als hij bloeit. Het boek "De groene tuin" wil laten zien dat er met gewassen die gekleurde en/of bijzonder gevormde bladeren hebben een tuin aan te leggen is die bijna het hele jaar door boeit. Het blad van sierbladplanten kan groot of klein zijn, rond of diep ingesneden, gaafrandig of gekarteld, licht- of donkergroen, met witte vlekken of gele randen, enz.

Kamerplanten zijn vaak een sieraad door hun blad, dus waarom zou dat in de tuin ook niet kunnen? En bovendien: er zijn genoeg planten met een mooi blad die ook nog fraai bloeien. Bijv. de Hosta en de Euphorbia. Auteur Daan Smit geeft veel suggesties voor de juiste toepassingen en combinaties. Ook sierbladplanten kennen één- en tweejarigen, vaste planten, bol- en knolgewassen.

Verder horen siergras, bamboe, varens en coniferen erbij. Het boek is niet overdadig geïllustreerd, maar de foto's die erin staan, zijn heel sprekend.

"De groene tuin" door Daan Smit; uitg. Zomer & Keuning, Ede; 136 blz., ƒ 49,90.


Stadstuinen
Je hebt kleine stadstuinen en grote stadstuinen. En je hebt ook grote-stadstuinen; die zijn meestal klein. In boeken wordt onder stadstuinen meestal verstaan: al dan niet ommuurde tuintjes in het oude centrum van een grote stad.

Maar de tuinen van 6x8 meter in nieuwbouwwijken zijn toch ook stadstuinen? Die laatste vind je in ieder geval niet in het boek "Tuinen in de stad". De eigenaren van de oudestadstuinen worden geacht weinig tijd te hebben om hun groene domein te onderhouden.

Wel heeft hij of zij er behoefte aan tot rust te komen in zijn tuintje, op de binnenplaats, het dakterras of op het balkon. De auteur geeft voorbeelden van allerlei soorten aanleg, met zithoekjes, pergola's, poortjes, muurtjes, ornamenten, enz. Uitgangspunt is steeds dat het onderhoud ervan niet meer dan een uur per week mag duren.

"Tuinen in de stad" door David Stevens; uitg. Terra, Zutphen; 144 pag., geheel in kleur geïll., ƒ 49,90.


Trellis
Trellis is een woord dat (nog) niet in de Dikke Van Dale staat. Toch is er een Nederlands boek met die titel. Maar ja, om een boek nu "Latwerk" te noemen... Want meer is het niet in zijn eenvoudigste vorm: een tuinversiering gevormd door een pergola of raamwerk van houten latten en balken.

Het is geen nieuwe trend; zowel bij de Grieken en Romeinen als in de 17e en 18e eeuw werd het veel toegepast bij tuinontwerpen. Ook op grote schaal, door bijv. een tunnelboog te bouwen met een flinke lengte. In kleine tuinen kunnen op een vrij goedkope manier leuke effecten bereikt worden met latwerk. Je kunt er een bepaalde stijl mee imiteren: klassiek, gotisch, renaissance, Japans.

Je kunt er dieptewerking mee bereiken, als een soort trompe-l'oeileffect. Optisch bedrog om de tuin groter te laten lijken of de aandacht af te leiden van bij voorbeeld een lelijke stenen muur.

Het boek "Trellis" geeft door 60 kleurillustraties en zo'n 60 tekeningen en ontwerpen een nuttige handreiking om trellis in de tuin toe te passen. De ideale gebruikers van dit boek lijken me een vrouw die verstand van tuinontwerpen en planten heeft en een man die handig met duimstok, zaag en hamer kan omgaan. Want "eventjes" maak je zo'n latwerk niet.

"Trellis" door Jamie Garnock; uitg. Terra, Zutphen; 160 pag., ƒ 79,-.


Kuipplanten
Kuip- of oranjerieplanten verschijnen in steeds meer tuinen en tuintjes. Maar ook op binnenplaatsen, balkons en terrassen. Wie kiest voor soorten die niet tegen vorst kunnen, moet wel beschikken over voldoende ruimte om ze 's winters te kunnen "stallen". De overwintering is niet altijd eenvoudig. De groeiende interesse voor kuipplanten heeft veel nieuwe kennis en ervaring opgeleverd.

In "Klassieke en moderne kuipplanten" worden de nieuwste gegevens besproken. Zo is o.a. duidelijk geworden dat sommige kuipplanten 's winters best kamertemperatuur verdragen. In een overzichtelijke tabel staan de planten gerangschikt met de eisen die ze stellen aan zomer- en winterstandplaats.

"Klassieke en moderne kuipplanten" door Helmut Jantra; uitg. Zomer & Keuning; 112 blz. paperback; ƒ 29,90.

Alle genoemde boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel.

                              ------------------------------

Laat uw tuin groter lijken

Niet iedereen is in het bezit van een flinke tuin met veel mogelijkheden, hoewel vakmensen en echte liefhebbers van een kleine tuin ook best iets bijzonders kunnen maken. Wanneer uw tuin (en die van de buren) aan de kleine kant is, zou u kunnen overwegen om beide tuinen visueel te vergroten. Met andere woorden: de oppervlakte blijft gelijk, maar de tuin lijkt groter.

U bereikt dit effect door middel van een open schutting (zie tekening). Zo'n schutting maakt u ongeveer 130 -150 cm hoog. Let bij de aankoop van de planken op de lengte plus de gewenste hoogte van de afscheiding om te voorkomen dat u veel afvalstukjes overhoudt. Het vergrotende effect wordt nog versterkt door de plaats van de terrassen. Natuurlijk kunt u de plannen alleen maar realiseren in overleg met uw buren. Nog een paar tips:

• Onderbreek op de erfgrens de schutting. Het blijft dan duidelijk welk deel tot de tuin van uw buren en welk deel bij uw tuin hoort. Je weet immers maar nooit: de goede relatie met uw buren op dit moment kan best een keer veranderen.
• De schutting is uitstekend te combineren met een pergola. De palen, waaraan de schutting bevestigd wordt, moeten dan langer zijn. Uitgaande van een pergola-hoogte van 250 cm heeft u palen van 330 cm (of wat langer) nodig. Plant tegen de pergola bij voorbeeld wat doorbloeiende, geurende rozen! (een roos per 4 strekkende meters.)
• Aan de schutting kunt u wat bloembakken met eenjarige planten hangen.
• Ongeschaafd hout is goedkoper dan geschaafd, bovendien staat het wat natuurlijker.
• Gebruik geen dekkende verf voor het houtwerk, tenzij schilderen uw lust en uw leven is. Transparante beits verwerkt gemakkelijker en vraagt minder voorbereidingen als u, na een jaar of twee, een volgende laag wilt aanbrengen. Wanneer u gewolmaniseerd hout gebruikt (overigens slecht voor het milieu) hoeft het hout helemaal niet behandeld te worden ('levensduur' 8 - 10 jaar).
• Kies voor de staanders balken van minimaal 7x7 cm.
• Vraag, voor u tot aankoop overgaat, hier en daar wat prijzen op. Er kunnen verschillen voorkomen van zo'n 40 %!
• Gebruik roestvrije schroeven, bouten e.d. U heeft dan geen last van ontsierende roeststreepjes.

                              ------------------------------

Teken de tuin op schaal

Wanneer u plannetjes wilt gaan maken voor uw tuin, begin dan als volgt. Meet uw tuin op: wat is de lengte, wat is de breedte. Zijn er "vaste objecten" in uw tuin zoals een schuur, boom, een perk of terras dat u wilt handhaven? Meet ook die objecten: hoe groot zijn ze, hoe ver staan ze van het huis af, hoe dicht staan ze op de grens van uw tuin en die van de buren?

Neem nu een vel papier en deel het in ruitjes van 1 X 1 cm in. Doe dat met een pen of fineliner Bepaal welke schaal u wilt hanteren. Bij een schaal van 1:20 is een ruitje op papier 20 cm in werkelijkheid. Bij een schaal 1:100 is een ruitje in werkelijkheid 10 cm. Een plezierige schaal om mee te werken is 1:20 of 1:25.

Teken op de plattegrond nu het huis, de grens van uw tuin en de vaste objecten in, ook weer met pen of fineliner. Nu kunt u gaan schetsen (met potlood). Gaat het mis dan gomt u het uit. De ruitjes en dergelijke blijven staan zodat u niet steeds een nieuwe plattegrond hoeft te maken.

                              ------------------------------

Planttip 

Romanesco bloemkool is niet alleen veel aardiger om te zien dan de "gewone" bloemkool maar ook wat gemakkelijker te telen. De kleur is groengeel. Overigens verdwijnt die kleur grotendeels tijdens het koken.

Dien de Romanesco eens in zijn geheel op, bij voorbeeld met een lekker kaassausje. Een feestelijk gezicht! Op het zaadzakje vindt u de zaaiaanwijzingen en dergelijke.

                              ------------------------------

Februaritips

• Voorzie uw fruitbomen en -struiken rond deze tijd van een flinke laag (8-10 cm) half verteerde compost of ruige mest.De doorsnede van de "kring" van compost moet ongeveer net zo groot zijn als de (kroon)doorsnede van de plant.
• Controleer eventuele afrasteringen, hekjes en dergelijke. Nu heeft u er tijd voor, over een paar weken niet meer, omdat dan het tuinwerk in volle hevigheid losbarst.
• Hetzelfde geldt voor het gereedschap. Laat zo nodig uw grasmaaier, snoeischaar snoeizaag en dergelijke slijpen.
• Wanneer het niet vriest kunt u bomen en struiken planten of verplanten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 februari 1992

Terdege | 68 Pagina's

Nieuwe tuinboeken: met groen werken, snel werken en latwerken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 februari 1992

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken