Bekijk het origineel

CD-select

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CD-select

5 minuten leestijd

Alle volken, looft de Heere - Adoramus te, Christe Hoor langs de hemel - Ps. 141 - Wie maar de goede God laat zorgen - O Vader houdt ons bij Uw Woord Glory to the King of Kings - Avondhed - Der 42. Psalm - De Heer is mijn Herder - Ps. 97 - Geloof, hoop en liefde - Ps. 99 Frieden - Gij die alle sterren houdt - Zoek eerst het koninkrijk van God - Tollite hostias - Psalm 93. De opnames vertonen (het repertoire buiten beschouwing gelaten) nogal wat overeenkomst met de kerst-cd van dit koor. Alleen jongens-sopraan Hans Veldhuizen is opgevolgd door "echte" sopraan Riet den Hertog, verder kommen we allemaal dezelfde namen tegen. Daarmee houdt (helaas) de overeenkomst niet op: ook het gebrek aan informatie is geprolongeerd. Wat de inhoud van de cd betreft: het koor zingt een toegankelijk en goed gevarieerd programma. Wel viel me op dat de tempi soms nogal aan de hoge kant zijn en dat op sommige punten wat meer expressie geen kwaad had gekund. Maar dat is uiteraard een kwestie van smaak. De keuze voor Herman van Vliet als begeleidend organist is een goede geweest. De manier waarop deze organist het koor begeleidt en inleidt vermeerdert de waarde van deze cd zonder twijfel. De netto-opbrengst van de cd/mc is bestemd voor "De verdrukte kerk in China". Bestellen via tel. 0185820244 en 01804-15847. cd ƒ 39,90, me / 22,50, excl. verz.k. Mirasound, nr. 399097, DDD. Magnificat primi toni (Buxtehude) - Hymnus Christe, qui lux et dies (Scheidt) - Onse Vader in hemelrijk (Sweelinck)Psalm 22 (Van Noordt) Komm, Heiliger Geist, Herre Gott (Tunder) Praeludium en Fuge C grote terts - Christ, unser Herr, zum Jordan kam (Bach) - Der tag ist hin, mein Jesu bey mir bleibe Herr Gott, dich loben alle wir - Unveranderliche Güte (Oley) - Nun freut euch, lieben Christen gmein (Kauffmann) - Praeludium en Fuge g kleine terts (Schneider). Het Van-Vulpen-orgel in de Ger. Kerk "De Rank" te Zuidhorn kreeg een eigentijdse vormgeving. Voor de klank baseerde men zich op het oud-HoUandse orgeltype. Het is de orgelmakers gelukt om in de geheimen van de historische orgels in te dringen. Zo ontstond een uniek instrument met een vocaal klankkarakter. Het gebruik van een oude stemming beperkt de muziekkeuze, maar daar krijgt men veel schoons voor terug. Scheidt, Sweelinck en Van Noordt klinken werkelijk fraai. In Preludium en Fuga in C-dur (BWV545) van J.S. Bach kiest organist Jan Jongepier voor een monumentale aanpak. De ontroerend mooie Fagot 16' van het Hoofdwerk is te beluisteren in het koraal "Der Tag ist hin, mein Jesu bey mir bleibe" van Oley (wijze Psalm 8). Jongepier verstaat de kunst om zich in te leven in het karakter van het instrument en de gespeelde literatuur. Een uitvoerig booklet completeert deze waardevolle cd. Lindenberg, nr. LBCD24, 73 min., DDD. J. Huisman

KOMALBEWERKINGEN
Ouverture Dank, dankt nu allen God/Wilt heden nu treden (W.H. Zwart)-Dt Heer is mijn Herder (Asma)- Ps. 68 (JanZwart) -Ps. 91 (Zwart)-Vs.2(CorKee)-Vs.e(W.H. Zwart)(, (W.H. Zwart)- (WH Zwart) - Ps. 77 (Asma) Wat God doet, dat is welgedaan (Mudde)- Ps. 102 (JanZwart)- Ps. 33 (De WolJ)-Vi.Al(Asma). De Doornspijkse organist Wim Magré kreeg les van Dorthy de Rooij en Willem Hendrik Zwart. Twee docenten met nogal verschillende stijlopvattingen. Op deze cd laat Magré duidelijk horen tot welke stijl hij zich het meest aangetrokken voelt. Vooral bij fortissimo-gedeelten. Golvende klankenzeeën en vibrerende slotakkoorden zijn echt Zwartiaans. Van mij mag dat best een keer, die ongebreidelde musiceerdrift. Maar zodra het een maniertje wordt, gaat de aardigheid eraf Magré trapt gelukkig meestal net op tijd op de rem. Het repertoire vermeldt uiteraard bewerkingen van Zwart en Asma, maar ook van Kee en De Wolf En ik moet eerlijk zeggen dat laatstgenoemde met zijn fantasie over Psalm 33 zeer verfrissend werkt op deze cd. Magré verdient overigens een compliment voor z'n verzorgde techniek. JQZ muziekprodukties, nr. CCD 3060-2, DDD. Psalm 42 - Komt, en laat ons tot de Heere wederkeren - Zie ik de bergen - U zij de glorie - Lied op de liefde - Psalm 146:1 en 3 O aanbidt de Heere - Orgelsolo "Komt nu met zang" -Jubilate Deo (Psalm 100) - Leid, vriend'lijk licht - Blijf bij mij Heer - 'k Wil U o God mijn dank betalen . Een beslist opvallende jubileumopname! Alle orkestarrangementen zijn van dirigent Addie de Jong. Indrukwekkend is een speciaal voor het koorjubileum door hem gecomponeerde bewerking van Psalm 100. Een bijna 20 minuten durend stuk, waaraan het koor als geheel, maar ook wisselend als dames- en mannenkoor meewerkt. Riet den Hertog en Ramselaar laten zich op verdienstelijke wijze horen. Wat zit er een tijd in het componeren van zo'n werk! Maar ook om dit met een koor in te studeren. Knap! Om zo'n uitvoering te bereiken moet je over goed stemmenmateriaal beschikken èn inzet en motivatie van de koorleden. Naast grotere koorwerken treffen we ook eenvoudige, bekende liederen aan. STH Records, nr. STHCD 19171, 76 min., DDD.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 juni 1992

Terdege | 72 Pagina's

CD-select

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 juni 1992

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken