+ Meer informatie

Veel schepen te zien op Vlootdagen Den Helder

3 minuten leestijd

De Koninklijke marine houdt de Nationale Vlootdagen dit jaar op 3, 4 en (helaas ook weer op zondag) 5 juli. Voor de 35e keer gooit de marine de poorten van de Nieuwe Haven in Den Helder wagenwijd open van 10.00 tot 17.00 uur Het publiek kan tijdens de Nationale Vlootdagen 1992 meer Nederlandse en buitenlandse schepen bekijken dan vorig jaar In de Nieuwe Haven liggen mijnenjagers, onderzeeboten en fregatten, waaronder het nieuwe M-fregat Hr Ms. Karel Doorman. Er zijn tijdens de vlootdagen allerlei demonstraties. Nederlandse en Engelse mariniers zullen reddingsacties te water laten zien en parachutespringen. Duikers van de Mijnendienst geven duikdemonstraties. Nederlandse en Engelse helikopters en een tussen 1577 en 1990 plaatshadden. Het boek telt 120 biz., en kost ƒ 27.50. vliegtuig verzorgen vliegshows. Opverschlllende plaatsen spelen de Marinierskapel der Koninklijke marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Het Helders Marinemuseum organiseert activiteiten voor jong en oud. Het publiek kan rondvaarten door de haven maken en er is voor het eerst een tentoonstelling met het thema Defensie en Milieu. De Marine-Luchtvaartdienst, de Mijnendienst en de Onderzeedienst zijn vertegenwoordigd met tentoonstellingen. Alle evenementen zijn gratis en er is voldoende gratis parkeergelegenheid. De lokale busonderneming verzorgt een pendeldienst van het station naar de haven. In de afgelopen jaren bezochten gemiddeld 150.000 tot 200.000 mensen de vlootdagen.

Potvissen op het Hollandse strand

In 1990 strandde er een potvis aan de Nederlandse kust. Het dier trok veel belangstelling. Alle eeuwen door werd zo'n stranding als iets bijzonders gezien. Van heinde en ver stroomden de mensen toe om dit fenomeen te bekijken. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is tot 1 november a.s. een tentoonstelling te zien over vijf eeuwen potvisstrandingen op schilderijen tekeningen, grafiek, foto's en in boeken en aardewerk. Bij de Walburg Pers verscheen een boek over dit onderwerp: "Op het strand gesmeten", aan de orde komen de biologie en het sociale leven van de potvis en natuurtijk de ruim vijftig strandingen die tussen 1577 en 1990 plaatshadden. Het boek telt 120 biz., en kost ƒ 27.50.

Oranje en Delft

Vorige maand werd in de Nieuwe Kerk te Delft een permanente expositie geopend onderde titel "Royal Monument". Het onderwerp is "Oranje en de geschiedenis van de Nieuwe Kerk." De ruim 600 jaar oude kerk is de laatste rustplaats van vele leden uit ons Oranjehuis. Heel bekend is het praalgraf van Willem van Oran- uur, van nov. t/m maart je. Van apr t/m okt dage- van 10-16 uur lijks geopend van 9-17

Klokkenroof

Precies 50 jaar geleden vaardigde de Duitse bezetter de metaalverordening uit. Dne kwart van onze klokken moest omgesmolten worden. Dank zij sabotage kon 20 procent gered worden. De klokkenroof is het onderwerp van een expositie in het Nat. beiaardmuseum in Asten, die tot 1 aug. a.s. gehouden wordt

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.