Bekijk het origineel

Spaar zo mogelijk de natuurlijke vijanden van de bladluis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spaar zo mogelijk de natuurlijke vijanden van de bladluis

4 minuten leestijd

Bladluis is een van de meest voorkomende plagen in de (moes)tuin. Geen reden om de gifspuit te pakken; niet alleen omdat u daardoor het milieu een klein beetje aantast, maar ook omdat het gif vaak natuurlijke vijanden van de bladluis doodt. De gaasvlieg is zo'n natuurlijke vijand. Het dier dankt zijn naam aan de bijna doorzichtige vleugels. Ze hebben wel wat weg van fijne kant! Gaasvliegen grijpen de bladluizen met hun kaken en zuigen ze uit. De eitjes worden op een speciale manier afgezet. Het wijfje produceert een druppeltje vloeistof op het blad van een plant. Dat druppeltje wordt uitgerekt zodat er een draadje ontstaat. Aan het uiteinde van het draadje zit een eitje. Deze constructie is nodig om te voorkomen dat de larven die uit de eitjes komen, elkaar opeten! Een andere bekende vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje, dat eigenlijk niet aan u voorgesteld hoeft te worden. Zowel de larve als het volwassen dier eet luizen. Met de eitjes is nog wat bijzonders aan de hand. Het wijfje legt haar eitjes op de sappige, jonge uiteinden van de takjes, omdat juist daar de luizen graag zitten. De larve kan slecht lopen en slecht Instinctmatig kruipt het dier naar boven, naar de top van het takje! Ook mezen en andere insekteneters doen zich te goed aan de luizen in uw tuin.

Vruchten dunnen
Wanneer u fruitbomen in uw tuin heeft, moet u ze even nalopen. Soms dragen de bomen zo veel vruchten dat de takken dreigen te breken (en dat misschien ook doen als de vruchten nog groter en zwaarder worden). Hoewel in juni misschien al een deel van de vruchten gevallen is (dat verschijnsel wordt "junirui" genoemd), kan het nodig zijn om nog wat meer te dunnen, hoewel u voor vroege rassen al te laat bent Verwijder eerst alle kleine, misvormde en aangetaste vruchten. Wanneer de takken dan nog te vol hangen, haalt u de kleinste exemplaren weg. Houd ongeveer een handbreedte ruimte tussen twee vruchten aan. Een goed gedunde boom of struik geeft grotere vruchten met een betere smaak.

Wilde gedroogde bloemen
Liefhebbers van droogbloemen kunnen in de natuur vaak hun hart ophalen. Op plekken die niet regelmatig gemaaid worden, bloeien deze en komende maand allerlei wilde grassen. Misschien kent u een plekje met klaprozen. De zaaddoosjes kunt u plukken nadat u het zaad eruit geschud heeft. Uit dat zaad kunnen volgend jaar weer nieuwe planten groeien. Wanneer u "op het platteland" woont kunt u wellicht wat korenhalmen oogsten. Vaak blijft er hier en daar een hoekje op de akker achter De proppen van de els moet u nog even laten hangen tot ze donker en hard zijn. Wanneer u ze in de kamer bewaart, zult u merken dat uit de droge vruchten tientallen zaadjes vallen.Vooral sijsjes zijn verzot op die zaadjes. Buiten in de natuur kunt u ze in de winter van els naar els zien vliegen, vaak in grote groepen. Wanneer u door het park loopt of een dagje in de bossen doorbrengt, komt u vaak allerlei vreemd gevormde takken en stronken tegen die, verwerkt in een droogboeket, het bijzonder leuk doen. Ook een boeketje dat u bevestigt tegen zo'n stronk, staat bijzonder aardig. U ziet het, wanneer u uw fantasie een beetje laat "werken", ontdekt u steeds meer en nieuwe mogelijkheden. zien. 

Gazon - Tijdens erg warm weer moet u uw gazon niet te kort maaien. Houd een hoogte van ongeveer 5 cm aan. De grasmat heeft dan minder last van zonnebrand, het gras blijft bovendien groener zonder die ontsierende, gele plekken.

Compost - Wanneer de siertuincompost in de aanbieding is, koop dan een paar zakken. In augustus stelt uw gazon wat compost zeer op prijs. Geef ongeveer 1 tot 2 liter per m^. Voor een gazon van 100 m^ heeft u dus 50 tot 100 liter nodig. Compost wordt meestal verkocht in zakken van 40 of 50 liter Veeg na het strooien de compost tussen de grassprieten met een harde bezem.

Bloemen -Vergeet u niet geregeld de uitgebloeide bloemen te verwijderen? Éénjarigen - Geef uw bloeiende eenjarige planten wekelijks een beetje mest, opgelost in het gietwater De mest bevordert groei en bloei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juli 1992

Terdege | 68 Pagina's

Spaar zo mogelijk de natuurlijke vijanden van de bladluis

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juli 1992

Terdege | 68 Pagina's

PDF Bekijken