+ Meer informatie

Schuurmachine met "ABS houdt toe rental constant

3 minuten leestijd

Er zijn boormachines met schuurhulpstuk, rondschuurmachinesen vlakschuurmachines. Sinds kort is er weer een nieuwe soortbij: de excentrische schuurmachine van Black & Decker.Een kleine praktijkproef.

Schuren is niet direct mijn meest geliefde bezigheid. Ik ben altijd blij als ik ergens lees "licht schuren". Verder kom ik namelijk nooit. Een schuurmachine heb ik niet. Bij een grote klus heb ik eens een boormachine met schuurhulpstuk geleend. Mijn vorige woning draagt daar nog de sporen van. Als je zo'n ding namelijk iets te lang op één plek houdt, ontstaat er een keurig cirkelpatroon in het houtwerk en dat is heel moelijk weg te krijgen. De nieuwste schuurmachine van Black & Decker -voorzien van Random OrbitalSander(R.O.S.) kent dat bezwaar niet. De schijf draait namelijk niet rond, maar maakt een excentrische, ovale beweging. Bovendien wordt het toerental automatisch aangepast aan de uitgeoefende druk. Een soort ABS-systeem dus.
Een traditionele machine maakt onbelast zo'n 11.000 toeren. Zet je hem op het te schuren werkstuk dan bestaat de kans dat hij onmiddellijk met veel geweld gaat "invreten". Pas als je voldoende druk uitoefent daalt het toerental. Bij de nieuwe Black & Decker wordt het toerental constant tussen 400-600 t/m gehouden. Het schuren gaat sneller dan bij een vlakschuurmachine.

Stofafzuiging

Het stof wordt via de zool weggezogen en in een stofzak opgevangen. Helemaal stofvrij werken is echter onmogelijk. De schuurschijven hebben een flinke diameter, 125 mm, en worden bevestigd met klittenband. Heel praktisch. De grote rubber afdichtring is echter nogal lastig te verwijderen en te plaatsen. Het is met een schuurmachine net als met veel andere apparaten: als je hem niet hebt, mis je hem niet echt, maar heb je eenmaal zo'n ding in je handen gehad, dan wil je hem niet graag meer kwijt. Schuren is leuk werk geworden in plaats van een moeizame klus.

De O.R.S.-machines zijn geschikt voor alle soorten materialen, bij uitstek voor metaal en kunststof. Ze zijn er in twee uitvoeringen: de BD lOOSmet twee snelheden, standaard geleverd met drie schuurschijven en de BD 190E met variabele snelheid en zes schuurschijven. Adviesprijzen resp.
ƒ 199,-en ƒ 229,-. Bij bouwmarkten liggen deze prijzen meestal enkele tientjes lager.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.