Bekijk het origineel

Zoveel hoofden...

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zoveel hoofden...

3 minuten leestijd

Zigeuners
In Terdege van 18 november 1992 plaatste u een artikel over de zigeuners in Roemenië. In dit verhaal worden veel onjuistheden te berde gebracht, die alle cliché-vooroordelen bevestigen. Zaken die misschien gelden voor een bepaald deel van de twee miljoen Roemeense zigeuners, worden gebracht alsof het algemeenheden zijn. Een dergelijke tendentieuze tekst zal eerder bijdragen tot racisme dan tot begrip. Ik pik er zomaar iets uit: „De meeste zigeuners hebben een beroep, variërend van fabrieksarbeider tot marktkoopman en van waarzegger tot straatmuzikant." En dan komt het: „Veelal balanceert men daarmee op de grens van de legaliteit." Twee zinnen later staat er nog eens dat de dagelijkse hap veelal op een andere dan de legale wijze wordt "binnengehaald." Veel Roemeense zigeuners
zijn inderdaad fabrieksarbeider of koopman of muzikant. Mij is niet duidelijk waarom dat illegaal is. Er zijn vaklui die koperen ketels slaan en verhandelen, de beroepsgroep van de zilversmeden verkoopt zelfgemaakte sieraden, anderen brengen handgesneden houten lepels aan de man, werken als blikslager.

Ik ben in allerlei streken van Roemenië bij zigeuners te gast geweest en heb naast enkele slechte veel goede ervaringen, die ik heb beschreven in het onlangs bij uitgeverij Meulenhoff verschenen boek "De stilte voor het vuur." Wellicht had dit Terdege-artikel aan kwaliteit gewonnen als de journalist op het idee was gekomen eens een zigeuner aan het woord te laten, inplaats van alleen mensen die dingen over zigeuners zeggen. De journalist suggereert dat de volgens hem hoge criminaliteit in Roemenië te wijten is aan de zigeuners. Waar blijven de feiten? Ten eerste is de criminaliteit in Nederland heel wat hoger dan in Roemenië, ten tweede hebben onderzoeken in het district Brasov en in Boekarest uitgewezen dat de bijdrage van de zigeuners aan de criminaliteit veel lager is dan hij zou mogen zijn in verhouding tot het aandeel van zigeuners in de bevolking. De schrijver heeft het over het analfabetisme, maar opvallend is in Roemenië juist dat er relatief weinig zigeuners analfabeet zijn, omdat Ceausescu schoolgang streng verplichtte. In de slotzin van het artikeltje wordt beweerd dat de zigeuners voor hun huidige lot kiezen. Helaas is ook dat niet waar. Geen mens kan de omstandigheden waarin hij geboren wordt kiezen, en als je voortdurend door iedereen met minachting wordt bejegend, is het wel erg moeilijk om eruit te komen.
Mariët Meester, Breukelen
Het artikel was bedoeld als weergave van de manier waarop Roemenen over de zigeuners denken en spreken. Tot onze spijt is dit onvoldoende duidelijk overgekomen, zodat het leek alsof het onze mening over de zigeuners betrof.                                                                                        
                                                                            Hoofdredactie    

      

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1992

Terdege | 72 Pagina's

Zoveel hoofden...

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 december 1992

Terdege | 72 Pagina's

PDF Bekijken