Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Paddestoelen als 'lichte' vervangers van vlees

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Paddestoelen als 'lichte' vervangers van vlees

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Champignons en oesterzwammen zijn het hele jaar verkrijgbaar Ze zijn licht verteerbaar en bevatten nauwelijks vet. De champignonsaus bij varkenshaasjes kent u natuurlijk, maar paddestoelen kunnen ook wel eens het vlees vervangen. Zoals bij deze recepten.

Paddestoelenrijst

Voor 4 personen
250 g champignons, in plakjes 3 eetl. olie,
1 theel. citroensap geraspte schil van 1/2 citroen,
zout en peper, 400 gr langkorrelrijst 1 l water, 1 groentebouillonblokje
2 eetl. fijngehakte peterselie, 4 eetl. geraspte Gruyère

Smoor de schoongemaakte plakjes champignons zachtjes in de olie, voeg citroensap, citroenrasp, zout en peper toe. Voeg de rijst toe en laat onder af en toe roeren 5 minuten meebakken. Schenk het water erbij, verkruimel het bouillonblokje eroverheen en breng het geheel onder af en toe roeren aan de kook. Dek de pan af, zet het vuur laag en laat het mengsel in + 15 minuten gaar worden (de rijst is dan zacht en al het water is opgenomen). Meng de peterselie met de geraspte Gruyère en strooi dit vlak voor het serveren over de rijst. Serveer met een frisse salade.


Paddestoelenquiche

Voor het deeg:
250 g bloem, 125 g boter,
ruim 1 dl water, 5 g zout
Steunvulsel: rauwe peulvruchten op een stukje aluminiumfolie
Voor de vulling: 1 ui, 1 teentje knoflook, 30 g boter of margarine,
375 g champignons, 375 g oesterzwammen 3 eieren, 2,5 dl room, zout, peper, bieslook

Koop kant-en-klaar deeg of maak het deeg door de bloem met de boter, het water en het zout tot een soepel deeg te kneden. Laat het deeg afgedekt een nacht (of anders minimaal een uur) in de koelkast rusten. Rol het deeg uit en bekleed er een beboterde quiche-vorm mee. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Vul de vorm met een noodvulling van aluminiumfolie met peulvruchten en bak het deeg 15-20 minuten voor in het midden van een voorverwarmde oven van 180°G of gasovenstand 3-4. De ui en de knoflook fijnhakken en de oesterzwammen en champignons schoonwrijven met keukenpapier Snijd de steeltjes van de oesterzwammen wigvormig en hak ze fijn. Snijd de paddestoelen zelf niet te klein, ze moeten herkenbaar blijven. Verhit de boter, fruit hierin de ui en de knoflook en vervolgens de paddestoelen onder voortdurend omscheppen op hoog vuur. Haal de deegvorm uit de oven, verwijder het steunvulsel (bewaar dit voor een volgende keer) en verdeel het paddestoelenmengsel gelijkmatig over de bodem. Klop de eieren los met de room, voeg zout en peper naar smaak toe en giet dit over de taartvulling. Bak de quiche af bij 180°C 3-4 gedurende 30 minuten. Bestrooi de taart voor het serveren met fijngeknipte bieslook. Heerlijk als warm voor- of lunchgerecht.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 februari 1993

Terdege | 68 Pagina's

Paddestoelen als 'lichte' vervangers van vlees

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 februari 1993

Terdege | 68 Pagina's