Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Service ThuisTips

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Service ThuisTips

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Romige soep en warm beleg smaken prima bij de lunch

Zin in iets extra's bij de lunch? Of moet de broodmaaltijd feestelijk worden? Een lekkere soep, een speciaal sneetje brood... Iets warms bij het brood smaakt altijd!


Courgettetomatensoep
30 g boter, 1 fijngesnipperde ui, 350 g grof geraspte courgette, 1 uitgeperst teentje knoflook, 6 1/2 dl groentebouillon, 450 g tomaten uit blik, in stukjes 2 eetl. vers gehakte gemengde kruiden, zout en peper, 60 ml slagroom verse blaadjes basilicum.

Smelt de boter in een steelpan en fruit de ui goudgeel. Voeg de courgette en de knoflook toe en fruit alles 4-5 minuten. Voeg de bouillon en de tomaten met het sap uit blik toe. Breng de bouillon aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de bouillon 15 minuten trekken. Roer, indien gewenst, de gemengde kruiden door de soep. Breng de soep verder op smaak met wat zout en peper Schenk over iedere portie soep enkele theelepels slagroom, evt. doorroeren. Dien de soep op gegarneerd met basilicum.


Champignonroomsoep
60 g boter, 350 g fijngesnipperde champignons, 60 g bloem, 1/2 l kippebouillon, 1 1/2 dl melk, 1 eetl. vers gehakte peterselie,
1 eetl. citroensap, zout en peper, 1 1/2 dl room, 5 eetl. slagroom,
1 eetl. vers gehakte waterkers

Smelt de boter in een grote steelpan en fruit de champignons 5 minuten. Roer de bloem door de gefruite champignons en fruit alles nog 1 minuut. Voeg geleidelijk de bouillon en de melk toe. Breng de soep aan de kook, doe het deksel op de pan en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg peterselie, citroensap en wat zout en peper toe. Roer de room door de soep en verwarm de soep op een laag vuur opnieuw. Klop de slagroom lobbig en roer de waterkers erdoor. Laat één eetlepel van het slagroommengsel op iedere portie hete soep drijven. Dien de soep onmiddellijk op.

Sandwich biefstuk
1 knapperige dikke snee bruin- of witbrood, 50 g boter, 1/2 in dunne ringen gesneden ui, 1 uitgeperst teentje knoflook, 125 g in dunne reepjes gesneden biefstuk, 2 eetl. slagroom, 1 theel. tomatenpuree, 1 -2 theelepels vers gehakt bieslook, 1/4 theel. mosterd; zout en peper, gehakte en hele sprietjes bieslook, wat kleine uiringen

Besmeer het brood met 1 eetlepel boter Smelt de rest van de boter in een koekepan en fruit de ui 2 minuten. Voeg de knoflook en de reepjes biefstuk toe en bak alles op een vrij hoog vuur totdat de gewenste gaarheid is bereikt Neem het vlees en de ui met een schuimspaan uit de pan en houd het warm. Voeg bij de jus in de koekepan de slagroom, 1 eetlepel water, tomatenpuree, bieslook en mosterd. Breng alles aan de kook en roer wat aan de bodem vastzit los. Breng de saus op smaak met wat zout en peper. Laat de saus nog 1/2 minuut zachtjes doorkoken. Leg de biefstuk en ui op het brood en giet wat saus over het vlees. Dien de sandwich onmiddellijk op, gegarneerd met bieslook en rauwe uieringen.

----------------------------------------------------------------------------------------
Soep en sandwich

Veel mensen eten "tussen de middag" op school of op het werk. Zijn zij op dat tijdstip thuis, dan is dat vaak reden om de lunch een feestelijk tintje te geven. Dat kan prima met "Soepen & Sandwiches", een groot boek dat als ondertitel heeft: "De lekkerste lunchgerechten".
Gewone heldere groentesoep staat erin, maar bijzondere soepen vormen de hoofdmoot. Heldere, romige, gevulde, koude, exotische, vruchtensoep... Fotootjes verduidelijken de stappen van het recept.
Ook de sandwiches zijn meer dan een blaadje sla, plakje ham en wat ei op een sneetje geroosterd brood. Maar daar koop je ook geen boek voor Hoewel de recepten beslist niet allemaal heel bewerkelijk zijn. Wel moet je voor zowel de soepen als de sandwiches nogal wat kruiderijen in huis hebben. Een aantal recepten staat op deze pagina.
"Soepen & sandwiches", uitg. M&P, Weert; 96 blz., ƒ 32,50.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 maart 1993

Terdege | 80 Pagina's

Service ThuisTips

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 maart 1993

Terdege | 80 Pagina's