Bekijk het origineel

Lente-uitjes en bleekselderij in heerlijke eenpansgerechten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lente-uitjes en bleekselderij in heerlijke eenpansgerechten

5 minuten leestijd

Maaltijden die vrij vlug klaar zijn en lekker smaken doen het altijd. Pilaf (eigenlijk pilav of pilau) is Turks voor rijst in vleesnat, vet, boter, enz. gekookt.

Groente-garnalenpilaf
Voor 4 personen:
2 eetl. olie, 100 g ui fijngehakt of 4 lente-uitjes, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, in plakjes
1 prei in ringen, 1-2 teentjes knoflook
250 g langkorrelrijst, 4 dl water
1 dl droge wijn, zout en peper
120 g diepvries doperwten
20 g boter, 225 g Noorse garnalen
geraspte Parmezaanse kaas
Verhit de olie en bak de fijngehakte ui in + 2 minuten zachtjes gaar. Voeg de plakjes bleekselderij toe en laat ze 2 minuten op een middelmatig vuur meebakken. Voeg de preiringen toe en laat die ook 2 minuten meebakken. Voeg uitgeperste knoflook en rijst toe en laat onder goed roeren 1 minuut bakken. Voeg water, wijn, zout en peper toe, meng het geheel goed door elkaar en laat aan de kook komen. Dek de pan af en laat het mengsel 12 minuten op een zacht vuur sudderen. Voeg de nog bevroren doperwten toe, breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat + 2-3 minuten op een zacht vuurtje sudderen totdat de rijst gaar is en alle vloeistof is opgenomen. Smelt de boter in een koekepan en warm de garnalen in 2-3 minuten zachtjes op. Voeg het groenterijstmengsel toe en meng alles voorzichtig door elkaar Serveer indien gewenst met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Rijst met kippelevertjes
Voor 4 personen
4 eetl. olijfolie, 200 g lente-uitjes in ringen
150 g bleekselderij, in stukjes
2 knoflookteentjes, geperst
200 g schoongemaakte kippelevers
250 g langkorrelrijst, 5 dl vleesbouillon
4 eetl. fijngehakte peterselie
zout en peper, 1 theel. sambal, indien gewenst
Verwarm de helft van de olie en bak de uiringen zachtjes aan; voeg na 1 minuut de stukjes bleekselderij en uitgeperste knoflookteentjes toe en laat het geheel nog 1 minuut bakken. Zet het vuur wat hoger en bak de lever snel aan alle kanten aan. Voeg de resterende olie, de rijst en zout en peper toe en laat alles onder af en toe roeren nog even bakken. Giet de bouillon erbij en laat aan de kook komen; zet het vuur zacht en laat het geheel ca. 20 minuten zachtjes sudderen totdat alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is. Roer er de peterselie doorheen en breng op smaak met zout en peper en indien gewenst wat sambal.

Perzikpilaf
Voor vier personen
400 g zilvervliesrijst 400 g hamlappen, vleeskruiden
50 g boter of margarine 4 grote uien, 1 blik perziken
groot blikje tomatenpuree
V2 blikje doperwten of + 200 g diepvriesdoperwten
2-3 eetl. ketjap manis, evt. sambal
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de hamlappen in dobbelsteentjes en kruid ze met zout en peper of vleeskruiden. Bak ze rondom bruin in de boter. Snijd de uien klein en voeg ze aan het vlees toe. Laat ze bruin worden en voeg dan de in stukken gesneden perziken toe met het sap. Warm ondertussen de doperwten of kook ze (diepvries). Voeg ketjap en tomatenpuree aan het vleesmengsel toe en indien gewenst een klein beetje sambal. Laat het geheel indikken tot er een dik-vloeibare substantie is ontstaan. Serveer met de rijst en de doperwten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 april 1993

Terdege | 80 Pagina's

Lente-uitjes en bleekselderij in heerlijke eenpansgerechten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 april 1993

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken