Bekijk het origineel

De ''koninklijken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De ''koninklijken" uit de natuur

2 minuten leestijd

Heel wat planten en dieren hebben "koning" of "kroon" in hun naam. Ter gelegenheid van de aanstaande Koninginnendag laat Anne Kalkhoven deze 'vorstelijke' flora en fauna de revue passeren. De Oranjeroute die genoemd wordt, is uitgezet in het Kroondomein. Niet alle planten en dieren die aan de orde komen kunt u in werkelijkheid in het Kroondomein aantreffen...

Een bonte stoet van "koninklijken" heeft zich opgemaakt om een optocht te houden ter gelegenheid van Koninginnedag. Allen verzamelen zich onder de koningseik in het Kroondomein en vandaar uit gaat de stoet langs de Oranjeroute op pad. Het kroonvogeltje, dat het tempo aangeeft, schrijdt langzaam voort om het kroontje niet te verliezen dat hij op zijn achterlijf draagt. Langs de route hebben zich allerlei vorstelijken opgesteld om het gezelschap uit te zwaaien, zoals de koningskaars met haar fleurige kleine bloempjes. Iets verder op staat de chique, in het wijnrood uitgedoste koningsmantel, die zich niet meer zo vaak laat zien vanwege de zure regen, maar voor deze dag maakt zij een uitzondering. Uit de overzeese gebiedsdelen is de kroonduif speciaal overgekomen. Met zo'n schitterende hoofdtooi is het vanzelfsprekend dat zij van de partij is. Veel bewondering oogst de lieflijke koninginnepage met haar fraaie, elegante vleugeltjes. Vrolijk fladdert ze mee en af en toe strijkt ze neer om nektar te drinken op het uitbundig bloeiende koninginnekruid. De koningspython voegt zich kruipend bij de stoet, die steeds langer, bonter en fleuriger wordt. En ja, daar staat de koninginnekooi waar straks de bijenkoningin in plaats zal nemen om zich op deze wijze te laten vervoeren. Het gezelschap wordt muzikaal begeleid door het winterkoninkje, dat met zijn vrolijke gefluit en gezang al helemaal in de stemming is. Bij de Beatrixboom aangekomen wacht ieder een bijzondere verrassing: de koningsgier met zijn oranje feestneus sluit zich aan in de rij va de feestvierders. Nadat iedereen bij koningsheide een beetje uitgerust is, komt het gezelschap tegen de avond bij de paleistuin aan, waar een prachtige kroon opgesteld staat die versierd is met talloze lichtjes.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 april 1993

Terdege | 80 Pagina's

De ''koninklijken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 april 1993

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken