Bekijk het origineel

Houd giftige kamerplanten buiten bereik van kinderen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Houd giftige kamerplanten buiten bereik van kinderen

4 minuten leestijd

Hoewel het om een tuinrubriek gaat, wippen we heel even naar binnen. Verschillende kamerplanten zijn giftig; in deze aflevering worden wat soorten genoemd. Overigens is niet altijd bekend of de plant giftig is. Dat kan zijn omdat men er nauwelijks onderzoek naar gedaan heeft. Ook kan het zijn dat er geen vergifMonstera tigingsgevallen bekend Deliciosa, zijn. Het gaat daarbij ovegatenplant. rigens om geregistreerde gevallen. U mag ervan uitgaan dat dat maar een (klein) deel van het totaal aantal gevallen is. Natuurlijk kan in zo'n klein bestek niet uitgebreid op het onderwerp ingegaan worden. Wanneer u meer wilt weten, bijv. hoe u moet handelen bij vergiftiging, dan kunt u bij de stichting Consument en Veiligheid (Postbus 75169,1070 AD Amsterdam) de brochure over giftige planten aanvragen die in de serie "Kijk op veilig" verschenen is. In de brochure worden ook giftige tuinplanten genoemd.
- Anthurium, flamingoplant: het jonge blad en de bloemkolven zijn giftig.
- Zanthedeschia, aronskelk; aardige, wat ouderwetse plant met witte bloemen. De hele plant is giftig.
- Azalea, u welbekend. Nu niet te koop, maar voor u het weet is het weer herfst! De hele plant is erg giftig.
- Euphorbia milii. Christusdoorn. U heeft het vast wel eens gezien: Als u een blaadje of takje afbreekt wellen er een paar druppels wit melksap uit het wondje. Dat sap is giftig.
- Clivia, een ouderwetse plant die toch weer wat in de mode komt. En terecht, de bloei is mooi. Vooral de ortels en de bladeren zijn giftig.
- Codiaeum variegata, croton. Aardige bladplanten voor in huis. Net als bij de Christusdoorn Het melksap is matig giftig.
- Dieffenbachia; fraaie, gemakkelijk groeiende bladplant die echter zeer giftig is.
- Monstera deliciosa, gatenplant. Nog zo'n gemakkelijke groeier. De vruchten, die overigens niet vaak te oogsten zijn, zijn eetbaar, de bladeren en stengels zijn giftig.
- Hoya, wasbloem. Niet zo vaak voorkomende kamerplant met stijvige, wasachtige bloemetjes. Meestal als hanger gebruikt. De plant is in zijn geheel min of meer giftig.
- Hedera helix, klimop; gemakkelijk groeiende bladplant die in zijn geheel giftig is.
- Nerium oleander, oleander. Misschien heeft u wat stekjes van vakantie meegenomen. Houdt u er rekening mee dat de Hele plant bijzonder giftig is.
- Solanum, oranjeboompje. Grappige kamerplant met ronde vruchten die, wat hun kleur betreft, variëren van groen tot oranje. De vruchten zijn matig giftig en dan vooral de onrijpe.
- Philodendron, blad- en kamerplant: de gehele plant is giftig. Giftig zijn betekent niet dat u nu alles op de composthoop kunt gooien. Zorg wel dat de planten buiten het bereik van kleine kinderen staan (box!). Zet geen giftige planten op de kinderkamer, ook niet hoog op een kast of iets dergelijks.

Balkom en binnenplaats
Wanneer uw balkon of binnenplaats wat aan de sombere, kleine kant is, kunt u, met wat slimmigheden, daar wat aan doen. Probeert u het volgende eens:
• De kleur van de bloemen is belangrijk: donkere bloemen geven een sombere indruk, lichte bloemen juist het tegenovergestelde. Dat geldt overigens ook in de tuin. In een sombere periode toont een tuin met verhoudingsgewijs veel lichte bloemen een stuk fleuriger. 
• Met één of meer grote spiegels kunt u heel aardige effecten bereiken.
• Muren, plafond (balkon) en bodem kunt u voorzien van een lichte betonverf.
• Door bakken aan de buitenkant van de balustrade van uw balkon te hangen geniet u wel van de fleur en kleur zonder dat uw balkon daar kleiner van wordt.
• Inklapbare tuinmeubeltjes nemen minder plaats in wanneer ze niet gebruikt worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 mei 1993

Terdege | 80 Pagina's

Houd giftige kamerplanten buiten bereik van kinderen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 mei 1993

Terdege | 80 Pagina's

PDF Bekijken