Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Met brood, aardappel en ei maak je algauw iets lekkers

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Met brood, aardappel en ei maak je algauw iets lekkers

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Soms heb je niet veel bijzonders in huis, maar wel trek in wat lekkers, iets warms, bij voorbeeld bij de lunch. Probeer deze recepten eens. Ze zijn nog gemakkelijk ook.

Tomatensoep met reepjes omelet
V4 ui, 1 blik gepelde tomaten
2 bouillontabletten, peper, laurierblad
stukje foelie, tijm, 2 sneetjes oud brood
1 theel. slaolie, 1 teen knoflook
20 g boter, 20 g bloem, 1 ei
1 eetl. melk, zout, boter
Breng 2 dl water aan de kook met de ui, de tomaten met het sap, de bouillontabletten, peper, laurierblad, foelie en tijm. Laat deze soep 20 minuten zachtjes koken. Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes. Verwarm een koekepan met de olie en bak de blokjes tot ze gaan kleuren. Roer de uitgeknepen knoflook erdoor en laat ze afkoelen. Zeef de soep, druk de tomaten goed door de zeef en vul het vocht aan tot 1 liter Smelt de boter, roer de bloem erdoor en schenk er al roerend de tomatenbouillon bij. Zet de hlttebron op de laagste stand en laat de soep onder af en toe roeren doorkoken. Klop het ei los met de melk, wat zout en peper Verwarm de 10 g boter in een koekepan en bak een dunne omelet. Snijd de omelet in zo dun mogelijke reepjes. Roer de reepjes omelet door de soep en bestrooi de soep na het opscheppen met de broodcroütons. Variatie: Vervang de croütons door geraspte kaas.

Aardappel-drie-in-de-pan
1 kg aardappels, 1 ui, 3 eieren
zout, peper, 50 g boter
Schil de aardappels. Was ze en rasp ze fijn met de keukenmachine of op een fijne rasp. Snijd de ui fijn. Roer de eieren, de ui, zout en peper door de aardappels en klop er een deeg van. Verhit een klontje boter in de koekepan en schep drie bergjes deeg in de pan. Schakel naar de laagste stand en bak de drie-in-de-pan langzaam gaar en goudbruin. Draai de driein-de-pan en bak de tweede kant bruin. Geef er appelmoes bij. Variatie: Roer stukjes uitgebakken spek door het deeg.

Kaas-broodschoteltje
Boter om in te vetten
ca. 12 sneetjes oud brood, 60 g boter
200 g plakjes of geraspte kaas, 3 eieren
5 dl melk, peper, nootmuskaat
Bestrijk een rechthoekige ovenvaste vorm dik met boter Snijd de korstjes van het brood en bestrijk het brood met boter Leg een laagje brood op de bodem en bedek het brood met kaas. Herhaal dit tot de schotel is gevuld. Klop de eieren los met de melk, peper en nootmuskaat en schenk het mengsel over het brood. Laat het brood het eiermengsel helemaal opnemen en verdeel de rest van de boter in klontjes over de bovenkant. Zet de schotel op het rooster onder het midden van de oven, op 175°C. Bak de taart in 40 minuten goudgeel.

Voorraad
 "Koken met wat je hebt". Dat klinkt aantrekkelijk, zeker als je eigenlijk geen tijd hebt om boodschappen te doen. Verschillende gerechten in het boekje met genoemde titel kunnen inderdaad worden bereid met wat je hebt. Maar wie heeft altijd gedroogde paddestoelen, een blikje tonijn of krab, of een zakje amandelen in huis? Dergelijke ingrediënten zijn bij nogal wat recepten in het boekje nodig. Om teleurstellingen te voorkomen geeft de schrijfster in het eerste hoofdstuk een opsomming van wat er standaard in huis moet zijn om alle recepten te kunnen maken. Niet alleen rijst, aardappelen, brood en eieren, maar ook diverse blikjes en potjes conserven. Het boekje kan heel goed als 'gewoon makkelijk'kookboek worden gebruikt, waarbij je zoals altijd van tevoren moet kijken wat er nodig is en dat aanschaffen. Gemakkelijk klaar te maken zijn de gerechten vrijwel allemaal.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1993

Terdege | 68 Pagina's

Met brood, aardappel en ei maak je algauw iets lekkers

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1993

Terdege | 68 Pagina's